Замърсяването с прах – сериозен проблем за България

До 5 бона глоба грози кметовете, ако не вземат мерки
11 юни 2015 15:45, Надежда Бочева
8
Замърсяването с прах – сериозен проблем за България
Снимка: архив Булфото

Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) остава сериозен проблем за България, отчетоха участниците в конференция за състоянието на околната среда.

„Носим стари тежести на плещите си, включително въпроса за опазването на чистотата на атмосферния въздух, но живеем в подобряваща се среда“, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

Според Националния доклад за състоянието на околната среда, представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Ваня Григорова, замърсяването с ФПЧ продължава да бъде основен проблем за качеството на въздуха през 2013 г. Най-много превишения са измерени в Пловдив (там през 2014 и 2015 г. картината се подобрява), Варна и Монтана.

Основният източник на ФПЧ е битовото отопление, каза Григорова, като в доклада като източници са посочени и транспорт, строителство, замърсените и лошо поддържаните пътни настилки. 92% от населението на страната е засегнато от проблема, при средни нива за Европа 21-41%.

"От влизането на България в ЕС нормите за ФПЧ се превишават. Това е сериозно предизвикателство. Работим с общините, предстои в МС да бъде внесен проект за изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух“, каза екоминистърът Ивелина Василева.

Законът ще даде повече правомощия на кметовете – например при замърсяване да спират трафика в градовете, но успоредно с това се въвеждат санкции до 5000 лв. персонално за градоначалниците.

Василева допълни, че общините ще работят по проекти, включително за слагането на филтри на комините и смяна на начина на отопление в индивидуални жилища, за което ще ползват финансиране по новата програма „Околна среда“. Обмисля се при енергийните социални помощи да се стимулира използването на отопление, което не замърсява въздуха, но по тази идея тепърва ще се събира работна група.

Ивелина Василева каза още, че наказателната процедура срещу България за ФПЧ, която е стартирала 2008 г., е на фаза мотивирано становище от страна на ЕК. По думите й от общините и на национално ниво трябва да бъдат положени „грандиозни усилия“, за да се постигне качествена промяна.

Ваня Григорова заяви, че 2014 г. и 2015 г. по отношение на ФПЧ водят градовете в Северозападна България Видин, Монтана, Ловеч и Плевен, което по думите й доказва, че основен замърсител е битовото отопление, а освен това има драстични разлики в данните през зимата и лятото.

Град "отличник“ за качество на въздуха изненадващо е например Девня, каза експерт от МОСВ.

Ивелина Василева допълни, че софийското метро и новите автобуси се отразяват положително на въздуха.

През 1990 – 2013 г. емисиите азотни, серни оксиди и амоняк намаляват със 77%, се отчита в доклада. Въпреки това има райони на страната, където се превишават нормите на серен диоксид, като според доклада в югоизточната част на страната основни източници на серен диоксид са централите „Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 3.

След затварянето на ТЕЦ "Република“ този замърсител вече не е проблем за Перник. Продължава регистрирането на превишения в Гълъбово, каза Григорова.

За наказателната процедура срещу България за ветрогенераторите в Калиакра Василева каза, че се чака решението на съда в края на тази или началото на следващата година. Решение се очаква и за сметищата, които не отговарят на евронормите.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Кондор преди 8 години
Да си веземат 1чифт джапанки една лейка и да почват да пръскат по улиците иначе бат Тиквата от кметове на мекички ще ги направи бравооо само така !!!!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЙДЕ ДЕ, САМО ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ ЛИ? А ЗАЩО СА ТАМ И СТРАННИ КОЛИЧЕСТВА УРАН?
5
1
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Сутринта като видя ромката да мете улицата и след нея облак като от стар вартбург.. Направо си викам Европа, ейй!
4
0
 
3
 
! Отговори
батенце преди 8 години
Някой да ми каже, къде да подавам сигнали за замърсяване на въздуха, че от РИОСВ въобще не си вдигат телефона за сигнали.Благодаря!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"включително за слагането на филтри на комините и смяна на начина на отопление в индивидуални жилища"Яяяяя нови климатици за някой хора? Тъпотия до шия.
2
2
 
8
 
! Отговори
Асен преди 8 години
А пръскането от американски самолети над страната създаващо странни облачни формации видими с просто око всеки Божи ден?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми как няма да е проблем като целата страна стана строителна площадка за да се "усвояват" парета!