32 деца от Поморие със съмнение за хранително отравяне

Нямали диария и температура, но пък повръщали
12 юни 2015 14:17,
7
32 деца от Поморие със съмнение за хранително отравяне
Снимка: архив Булфото

32 деца от Поморие са потърсили лекарска помощ при сходни симптоми, съобщи за д-р Георги Митев, директор на Областта дирекция по безопасност на храните-Бургас, цитиран от агенция "Фокус".

Децата са съответно 20 от детска градина в Поморие - 4 групи от по 5 деца, всяка на възраст 5-6 години, заедно с една яслена група, с деца на възраст от 1-2 години и друга група деца от друго детско заведение, състояща се от 12 деца.

"Симптомите са повръщане, без диария и температура. Всички деца са потърсили лекарска помощ снощи вечерта. Нито едно от тях не е хоспитализирано", обясни д-р Митев.

По думите му все още не се знае, какво са консумирали децата. "Сигналът е подаден в 08.30 часа", поясни той.

Според него са взети проби от храната на децата от кухнята - майка за 2-3 дни назад и обясни, че по закон кухнята трябва да съхранява такива проби след като се предоставят на децата.

"Тези проби са иззети и сега се изпращат в лабораторията в Сливен. РЗИ прави секрет и от ръцете на персонала. Групата, която обследва случая включва 4-5 души от РЗИ и от наша страна. Взетите натривки са от контактни повърхности на кухнята-посуда, плодове и инвентара. Силно се надяваме, че не е хранително натравяне", заяви той като изтъкна, че от тази кухня се хранят 350 деца от различни детски градини в града. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
лекар микробиолог преди 8 години
С толкова къс инкубационен период на й - вероятно става въпрос за стафилококова токсикоинфекция. Колегата невролог е абсолютно прав - в летния сезон всички тортички, баклавички и т.н сладки неща носят риск от такова заразяване, особено, ако не са във витрина с плъзгаши се врати, защото само при тези вирини се поддържа необходимата температура. Също така здравото носителство на S.aureus е проблем, който трудно може да се реши на ниво РЗИ - трябва цялостна политика и жестоки санкции.
6
0
 
2
 
! Отговори
мен преди 8 години
А защо не споменат и бройката деца с повръщане и разстройство ,коити не са потърсили лекарска помощ? Защото ще излезе над 50% от децата посещаващи градината.
5
0
 
2
 
! Отговори
Лекар-невролог преди 8 години
Стафилококус ауреус живее по ръцете на хората, моя грешка в името, извинете
4
0
 
2
 
! Отговори
Лекар-невролог преди 8 години
Това ще бъде поредната стофелококова интоксикация, моля Ви, не позволявайте на децата си да консумират -особено- сладки неща от витрини по улиците напечени от слънцето, нищо лошо няма да им стане просто ще повръщат 1-2 часа - инкубационен период - половин час - четири часа, това е периодът преди да се появи проблемът. Не съм инфекционист, нито микробиолог, но мисля, че е това! Да пият течности и спокойно! А съответното РЗОК или ХЕИ по старому да се вземе в ръце!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nischto Novo sa bG more i vobschte jadem Bokluzi otrovili ot garzia i turzia praskani s otrovili plodove sekenzuzi
2
0
 
2
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Честито лято 2015....
1
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 години
като знам как се правят здравните книжки на персонала, хич не съм изненадана от отравянето.детска учителка