Карловският кмет поряза протест на мюсюлмани

Не искал напрежение и нарушаване на етническия мир
76
Карловският кмет поряза протест на мюсюлмани
Снимка: Булфото, архив

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов забрани протестен митинг, организиран от Районното мюфтийство в Пловдив в "защита на "Куршум джамия" и други подобни мюсюлмански храмове в страната". Това се казва в изявление на кмета, разпространено от пресцентъра на община Карлово.

Още по темата
От общината уточниха, че в деловодството на администрацията е постъпило уведомление за протест на 30 юни, с присъствието на граждани от цялата страна.

Организаторите са заявили, че "целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите."

Според Кабаиванов обаче тази проява ще наруши обществения ред в общината.

Той припомня, че "Куршум джамия" не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение.

Това, че в името й се съдържа думата "джамия", не е аргумент, твърди той. Към настоящия момент "Куршум джамия" е една от архитектурните забележителности на Карлово, но няма култово предназначение, допълва кметът. По думите му градът има богата история, но османският период е една малка част от нея.

Опитите да се внуши, че чрез предстоящите разкопки се осквернява религиозен обект и се цели промяна на предназначението му, са злонамерени, "Куршум джамия" не принадлежи на никое вероизповедание, а на карловци, които искат да знаят повече за славната си история, коментира Емил Кабаиванов.

По отношение на протестния митинг кметът на Карлово добавя, че счита твърденията на организаторите за необосновани и че зад тях "прозират други намерения".

"Не мога да допусна някой отвън да нарушава етническия мир в Карлово и да създава предпоставки за нарушаване на обществения ред в града“, посочва още Кабаиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
17
 
! Отговори
Невен преди 8 години
До Исмаил. Как знаеш кой в съда е мюсулманин и кой не? По принцип религията и по-точно вярата си е нещо лично, освен ако намекваш че ако хората имат не -турски имена задължително не са мюсулмани. Под всяка стара джамия сигурно има църква, под църквите храмове на траките и т.н., защото за хората светите места са едни, просто идва новата религия и там си прави нейния храм. И ако така тръгнем да съборим всичко и да се молим на слънцето ...
18
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМАЛО ВАКЪФИ НО БЪЛГАРИ МОШЕННИЦИ ИМА
17
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМА В ИСТАНБУЛ БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ СИ ВЗЕ ИМОТА 86 ДКА В НАЙ ТУЗАРСКИЯТ КВАРТАЛ ДАДЕНА НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ ПРЕЗ 1894 ГОДИНА ОТ СУЛТАН АБДУЛХАМИТ СЪС СТОИМОСТ НА 700 МИЛИОНА ДОЛАРА ВИЕ ЗА КАРЛОВО МИ ГОВОРИТЕ ТО ЦЕЛИЯТ ТОЛКОЗ НЕ СТРУВА
16
4
 
55
 
! Отговори
реалист преди 8 години
За какво протестират, като българския съд отсече, че това са паметници на културата, целия български народ отсече че това са музеи и такива ще си останат! Запознат съм в детайл с казуса, и нямат и едно миниатюрно аргументче в защита на техните претенции, нито документи, нищоооооо, напротив трябва да плащат глоби, че 4 години разиграват съдебната система и я занимават с глупости! Вакъфски имоти не съществуват, това са имоти на Република България
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До враг то тече бре човече обаче в обратната посока все повече българчета стават англичанчета немци испанци ... Но поне са ристияни нали
14
5
 
45
 
! Отговори
Х преди 8 години
Браво,Кмет за пример!!!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карловския кмет не е нещо по от вас само дето няма финансови проблеми и май няма да има още един мандат нищо че е ...
12
5
 
17
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Letvata e mnogo niska.tva iskam da kaja samo.tova ne e niakvo geroistvo...prosto pravelno reshenie
11
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кабаиванов президент!
10
8
 
52
 
! Отговори
Дедовия преди 8 години
Хвала на тоз родолюбив българин - Емил Кабаиванов президент!
9
6
 
30
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Нека да им позволи да демонстрират.....и да ги заобиколят с тежки картечници и огнехвъргачки....
8
5
 
54
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Една хубава новина днес !
7
5
 
22
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Ne e neobhodimo da si bulgarin ili turchin za da otsudish pravelno reshenie.ima zakoni tochka.ot 100 godini e muzei na bulgarskite mislmani da si go kajem ne im puka osobenno za religia ako bi imalo protest toi bi bil edinstvenno ot politicheski podbudi
6
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСМАНСКАТА Е МАЛКА ЧАСТ ОТ 500 ГОДИНИ
5
6
 
69
 
! Отговори
вера преди 8 години
И по време на турското робство задбалканските котловини и предбалкана са били истинската люлка на българщината. Радвам се, че все още в България има управници с българско, а не с "монетно" самосъзнание.
4
11
 
57
 
! Отговори
Изумително преди 8 години
Браво на кмета! Много мъжка постъпка! Не искаме мюсюлмани да протестират за каквото и да било в нашата страна!
3
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достойно! Добре го е казал !
2
5
 
43
 
! Отговори
браво,г-н кмете преди 8 години
А какво е мнението на бочко и амер.посланик,м?
1
7
 
78
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Карловският кмет е един достоен мъж и българин. Факт !Де да имахме повече такива мъже в държавното управление ! ..