Хванаха незаконен добив на въглища в Бобов дол

Министерството на енергетиката ще състави актове на нарушителите
2 юли 2015 22:38,
9
Хванаха незаконен добив на въглища в Бобов дол
Снимка: Архив Reuters

След постъпил сигнал от гражданин на Бобов дол в Министерството на енергетиката, заместник-министър Жечо Станков разпореди незабавна проверка на място, съобщи пресцентърът на ведомството.

Експертен състав на енергийното ведомство, съвместно с местната полиция, са установили извършването на системен нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона за подземните богатства.

Като контролиращ орган енергийното ведомство ще изготви констативен протокол, с който ще се предприемат действия за установяване на географското разположение на незаконните минни изработки, както и попадането им в границите на съседна концесионна площ. Предстои да бъдат наложени административно-наказателни актове, според действащото законодателство, на лицата, извършващи добива на подземни богатства без предоставени права.

На среща днес в МЕ са били обсъдени промените в Закона за подземните богатства, които ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество. На срещата са присъствали областният управител на Перник Ирена Соколова, представители на Министерския съвет, на Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и на Министерството на икономиката.

Като втора стъпка, след изготвянето на промените в Наказателния кодекс, се обмисля чрез изменения в Закона за подземните богатства да бъде въведен начин за проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-новите и модерни професии в България - "ало измамник", "къртица", "берач" и др. Скоро в джобс.бг
4
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Областен управител на Перник?! Бобов дол е в област Кюстендил. Неграмотността навлезе яко в медиите! Отгледахме си тъпо поколение! Те ще ни "информират, лекуват и образоват"
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тъпеееее бобов дол не е у перник
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ша ги фанат за шлиферо
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TAM RABOTIAT ZIGANI,KOITO SA NEDOSEGAEMI.POSTAPIL SIGNAL OT GRAGDANIN.KMETE NA PERNIK TI NISHTO NE ZNAESH,MOGESH SAMO DA KRADESH.