Няма полезен ход за ромите в Гърмен, общината вдигна ръце

Премиер и президент да решават казуса, призова кметицата
Обновена: 2 юли 2015 11:10 | 2 юли 2015 11:06, Камелия Цветанова
227
Няма полезен ход за ромите в Гърмен, общината вдигна ръце
Снимка: Булфото, архив

Проблемът с останалите без дом ромски семейства в квартал "Кремиковци" в Гърмен не може да бъде решен от общината. Затова ще се търси решение на най-високо държавно ниво - при премиер и президент, заяви днес кметът Минка Капитанова, цитирана от БТА.

Още по темата
Обитателите на съборените в понеделник 4 незаконни постройки в ромската махала не желаят да бъдат настанени в друго населено място. Жителите на всички села в община Гърмен пък са категорични, че не искат в селищата си роми.

Първоначалната идея бе останалите без покрив жители на "Кремиковци" да се подслонят в закритото преди години училище в село Осиково. Местните хора обаче само за ден събраха протестна подписка с над 300 подписа и организираха протест пред сградата на общината срещу това намерение.

"Нямаме полезен ход, не мога сама да реша този проблем. Предложиха на двама съпрузи, които нямат деца, да ги настанят в Кризисен център в Благоевград, те отказаха. Не стигнахме до решение и по време на извънредната сесия в сряда. Съветниците приеха декларация за създаването на Контактна група, която да иска в най-скоро време спешни срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с председателя на НС Цецка Цачева", каза още Капитанова.

Сред преговарящите от общината ще са кметът, председателят на общинския съвет, съветници, хора от Инициативния комитет на протестиращите българи срещу ромските набези и представители на ромите.

Целта е община и държава да се обединят и заедно да намерят решение на огромния социален проблем. Защото в ромския квартал ще бъдат съборени 124 незаконни къщи, а стотици деца и възрастни ще останат без дом.

"Някои се опитват да прехвърлят цялата отговорност за решението на проблема на общината. Само с общите усилия на местната и централната власт можем да се справим с тежката ситуация", допълни кметът на Гърмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
г-жо минке, ти кмет ли си или картоф в незаконна нива. след като не си способна да се справиш с криминален проблем по който казус няма, ходи да продаваш чорапи на битака. като си писа платформата, излъга ли или си некомпетентна и не си познаваш проблемите на територията, за която отговаряш по ЗА и ЗМСМА. жалки просташки оправдания. и, местните, да не забравите пак да гласувате за нея, в краен случай, за др. башев.
89
1
 
2
 
! Отговори
POLICE преди 8 години
Цветелин Кънчев си купи Лимузина с парите за Интеграция на Ромите
88
0
 
11
 
! Отговори
Намерили са цаката преди 8 години
Тези трите на снимката защо са седнали и бездействат?Детето трябва да е в детска градина (та като тръгне на училище, да не се оправдава, че не знае български), а другите две - да работят!Вместо това, предпочитат да седят и да бездействат, чакайки някой да им осигури дом, храна и парички под формата на соц. помощи.
87
0
 
9
 
! Отговори
БойкоТ преди 8 години
На предстоящите кметски избори трябва всички масово да бойкотираме изборите и да направим живи вериги около тях, за да не се допусне влизането на комисиите, да не се допуснат избиратели и да не се гласува. Да покажем на политическата *** кой трябва да решава в тази държава. Щом не ни зачитат и се гаврят с народа - нека народа се изгаври с тях.
86
0
 
1
 
! Отговори
ynota преди 8 години
До АнонименDo 86 i 99 : NIE S GOSPOD I TOI S NAS !!!!
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 86абсолютно съм съгласна с вас !!! не разбира този народ ,че тези кърлежи политиците + всички клики около тях и цялата мафия, която е завладяла България сама няма да си отиде . НИЕ сме гражданите и СОБСТВЕНИЦИТЕ на тази държава !
84
2
 
28
 
! Отговори
?? преди 8 години
Единствения полезен ход е всички тия да си отидат там откъдето дойдоха!! Преди 6г там нямаше нищо, но Башев създаде тая махала като раздаде земите на българите и така си осигури свой електорат. Къде се скри тоя сега та никакъв го няма мишок. А сегашната кметица е от 1г и не носи отговорност за това безобразие.
83
0
 
1
 
! Отговори
da преди 8 години
Mesten referendum "da ostanat li tezi hora - poimenno opisani v lista - v seloto" otgovori "da" ili "ne" - glas naroden = glas na Allaha
82
0
 
36
 
! Отговори
Заблуден мизиец преди 8 години
От утре заминавам за София .Правя си палатка и президента да ми търси квартира
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е важно дали има полезен, а да се направи ПРАВИЛЕН ход! Защото ни писна....
80
1
 
25
 
! Отговори
EVROPOL преди 8 години
Цветелин Кънчев да питат къде са парите за Интерграция на ромите
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига ве сега шта изтрий оня аспарухов дасиканизиран ром
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ko ma interesuva nqma li ko da pishete be
77
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От вчера една моя приятелка е при мен. Ще ми гостува докато си намери подходяща квартира.До края на юни беше на квартира, но синът на хазяите се задоми и се наложи да освободи жилището. Моята приятелка работи, плаща си данъците. осигурява се на пълна заплата. Премиерът ще й съдейства ли да си намери жилище? А президента?
76
0
 
19
 
! Отговори
Случаен преди 8 години
Какво лошо казах, кого засегнах та ми изтрихте коментара ? Имах простичко предложение. Да се вземат палатите на крадливите кметове строени с народни пари и да се настанят многолюдните ромски фамилии. Само така ще се интегрират. Във всяко село по една фамилия. Откъде държавата ще вземе пари да им построи жилища.
75
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще има ПОЛЕЗЕН ХОД за българите ??Щото вече 25 години е нямало нито един полезен ход за тях !
74
0
 
31
 
! Отговори
Пенчо не чете преди 8 години
Силно се надявам, че хората в Гърмен не искат граждани, които живеят точно по този начин , а не че не искат роми. Ако те са възпитани и работливи хора, уважаващи законите, дали няма да ги искат?
73
0
 
34
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До 63- РОМ. Пише се - Straßburg на немски или Strasbourg на френски, ***!Ако искате да заведете дело, трябва и българите да заведат дело срещу правителството, че не спазва законите и позволява на едно малцинство с много деца да си прави каквото си иска и да ограбва данъкоплатците.
72
2
 
45
 
! Отговори
Неводнен преди 8 години
До алабалаСЪГЛАСЕН!На хората в Перник, след земетресението, им даваха смешни пари, а на тези - и тока ще им платят, и къща ще им построят.
71
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а какво стана с останалите 124 незаконни къщи? защо не са съборени? и кметицата да пита в ямбол къде ги 'настаниха' след събарянето на онзи блок на ужасите номер 20 - той не беше ли общински, за него не се плащаше наем и даже си бяха изгорили паркета по средата на стаите, продали дограмата, а слагаха найлони върху прозорците? да не говорим, че пеевски, местан, бисеров и прочие имат по 10 хотела всеки - места за настаняване на гласоподаватели - бол! законно, с адресна регистрация :)