Пожар в Чернобил, идва ли радиационен облак към нас?

МВР: Засега радиационният фон у нас е без промяна
Обновена: 2 юли 2015 21:15 | 2 юли 2015 20:51,
111
Пожар в Чернобил, идва ли радиационен облак към нас?
Снимка: Reuters, архив

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около атомната централа в Чернобил, съобщиха украинските власти.

Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна.

В момента там на много места вали дъжд. В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза, съобщава украинската служба по ядрено регулиране.

Още по темата

Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Засега Варна оставала доста далеч от него.

"Не очаквам да има нахлуване на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-северозапад, север-североизток и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд. Вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", съобщи дежурният синоптик при НИМХ-Варна Венета Тодорова в следобедната емисия на БНР.

По думите й тази сутрин ресорните служби са замервали нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Според службите няма място за притеснение, че ситуацията от 1986 година се повтаря.

Синоптикът Симеон Матев от TV-MET изрази друго предположение. "Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък", каза той, цитиран от "24 часа".

По данни на полицията замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения на този етап. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължавали регулярно да замерват нивата на радиация.

В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани тайно да не излизат от домовете си, тъй като облакът ще достигне до българското Черноморие всеки момент, съобщават източници на Varnautre.bg.

Паника обхвана и Пловдив след новината. Преди минути работниците на голяма чужда компания, която има завод в индустриална зона край пловдивското село Радиново, са били предупредени, че има опасност от радиация. Те са инструктирани да затварят прозорците и вратите и по възможност да не излизат.

От МВР пък съобщиха, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар.

По данни, получени от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана  промяна на радиационния фон. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране, уточниха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе ставайте смешни, истината се крие умишлено от населението с цел да няма паника и недоволства. Кой знае може да се изпълняват и други задачи.https://youtube/watch?v=SFAOyE9QrVw
72
2
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 8 години
Вземете таблетки срещу радиациа. Започнала е да ви действа.
71
1
 
6
 
! Отговори
Следварителен преди 8 години
До АнонименТова си е стара тоталитарна българска традиция, да ни предупреждават СЛЕДВАРИТЕЛНО, ако не са могли да потулят бедствието.
70
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 8 години
"От МВР пък съобщиха, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар." значи все пак промяна има но причината е друга ?
69
1
 
1
 
! Отговори
Събутилник преди 8 години
До жертваПропуснал си на сутринта да обълнеш и една-две бири, за да си оправиш главата и затова сега нещо ти е гадно, но може пък да е и от радиацията. Кой каза наздраве? Какво пиете там бе?
68
5
 
4
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Радиацията е в мозъка на руските ***,които ни облъчват с тъпотии. Що мълчаха, когато техните деди и бащи ни облъчваха с истинска радиация?!
67
4
 
4
 
! Отговори
до 91 преди 8 години
Вече сме радиоактивна зона. Радиациата първо изпари мозъкът на Соломон Паси, той изпуши и запична да иска хиляди танкове от щатите. Очаквам утре или в другиден да изпушат всички ***.
66
1
 
3
 
! Отговори
Dimo преди 8 години
Радицята се покачва
65
2
 
1
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Щом МВР казва че няма опасност съм спокоен.Имам им безрезервно доверие доказано в годините.Нема страшно.Некакво пожарче.......
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз я видях тази карта. Защо Бьлгария е в червено?! Какво става бе хора? Някой разбира ли да коментира?
63
3
 
7
 
! Отговори
Вера преди 8 години
Сами преценете: radiationnetwork/Europe.htm
62
4
 
0
 
! Отговори
Бургазлия преди 8 години
Летището в Сарафово от вчера вечерно време не работи.Всички полети са спрени през това време.Правете си сметка.
61
2
 
3
 
! Отговори
boza преди 8 години
To i za Fukushima uzh nisto , puk izvednazh stana mnogo nesto , taka e , kato ni smjatat za ***.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗНАЧИ ДРУГАДЕ МОЖЕ ДА ПАДНЕ РАДИАЦИЯ, САМО В БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е. нали като падне в морето рано или късно ще се озове у нас
59
3
 
1
 
! Отговори
жертва преди 8 години
Снощи един седмак ракия обърнах и нещо днеска ми е гадно.Сигурно е от повищената радиациш,но властта крие истината.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 74МАЦЕ. ДА НЕ БИ ДА ТЕ Е СТРАХ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕШ ИЗВЪН КОНКУРЕНЦИЯ?
57
7
 
4
 
! Отговори
мръсници преди 8 години
Нарочно насочват пушеко с вентилатори към бг да ни е гадно на нас ***.
56
3
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Какво общо има пожарът с радиоактивността. Ако около затворената преди 30г. Чернобилска АЕЦ има радиоактивност, то тя може да се разнася и без пожар. Достатъчно е да има вятър. Или май ни облъчват с антиукраинска пропаганда.
55
1
 
4
 
! Отговори
БОНО ШКОДРОВ преди 8 години
КРЕМЪЛ КОМАДВА!ЖЕРТВИТЕ!ЧРЕЗНОВИТЕ ОРЪЖИЯ!........ПСИХОИТРОП....И КЛИМАТИК!
54
2
 
0
 
! Отговори
anonimen 67 преди 8 години
значи най-малко 6 човека искат да вали радиоактивен дъжд в България, да падне в Варна,нали, зат'ва и го запалиха!