Вкусна биоградина цъфна пред Дома на белия щъркел

Двор на училище в Белозем се превърна в градина с подправки
8 юли 2015 10:37,
2
Вкусна биоградина цъфна пред Дома на белия щъркел
Снимка: Екологично сдружение "ЗА ЗЕМЯТА"

ОУ "Гео Милев" в с. Белозем, Пловдивско, превърна част от своя двор в модерна биоградинка за подправки, в която децата от селото учат чрез преживяване най-важните уроци - тези на природата. Голямата цел на училището е в следващите две години да изгради мини ботаническа градина за подправки.

През април екип от училището, заедно с родители и 150 деца, започнаха изграждането на "вкусната" градинка. Поставени бяха интерактивни образователни инсталации и табла на тема екообразование. През следващите месеци продължиха дейностите по засаждането и грижите за растенията. През май биоградината стана една от атракциите на международния Фестивал на белия щъркел. С дегустация на отгледаните чисти подправки и чаено парти училището популяризира своята инициатива.

Белозем е единственото в страната селище, удостоено с приза на авторитетната немска организация EURONATURE "Европейско село на белия щъркел". Причината - в селото се намира най-голямата гнездова популация на бели щъркели, наброяваща 34 двойки. 22 от тях са разположени на покрива на ОУ "Гео Милев". Всяка година между 80 и 100 щъркели съжителстват в хармония с децата.

Вкусна биоградина цъфна пред Дома на белия щъркел

Училището разполага с голям двор от 19 декара площ, в който е разположен единственият в района на Белозем модел на миниферма с червен калифорнийски червей за производството на екологично чист биотор. От училището са инвестирали и в подземна напоителна система, осигуряваща вода до всяка точка на двора.

Приносът за местната общност е неоспорим. Биоградинката е лесен, достъпен и атрактивен образователен инструмент за учене чрез преживяване и изграждане на трайни умения за природосъобразен живот. В класната стая на открито се отглежда чиста и здравословна храна, а деца, учители и родители заедно учат, играят и общуват.

Градинката е притегателно място и за малчуганите от местната детска градина като "зелена занималня".

Проектът се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса "Направи си сам”, след като през март нициативата се нареди сред победителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей най-накаря нещо хубаво
1
0
 
1
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Браво!