Бургас ще увековечи обичания Георги Калоянчев

Бургазлии събраха средствата за изграждането на паметника му
9 юли 2015 14:36,
8
Бургас ще увековечи обичания Георги Калоянчев
Снимка: Община Бургас

Град Бургас ще увековечи емблематичния за цяла една епоха български актьор Георги Калоянчев. От Общината в града съобщават, че на 10 юли ще бъде монтиран постамента, а няколко дни след това върху него ще застане 1.80 - метровата скулптура на обичания актьор.

"Самата изработка на бронзовата фигура продължи около три месеца, последващата довършителна работа бе не повече от месец и половина”, сподели авторът на проекта Георги Чапкънов пред "Фокус".

Монументът ще бъде поставен в Летния театър, в близост до паметника на другия обичан бургаски актьор Апостол Карамитев.

Авторът на проекта е изобразил Георги Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си, и в поклон пред любимата си публика след поредното представление. Макетът беше изложен в Бургаската художествена галерия и получи одобрението както на хората от артистичните среди, така и на жителите на морския град.

Преди една година Община Бургас, съвместно с Обществен дарителски фонд - Бургас, започна мащабна кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на Георги Калоянчев. Година след началото на тази инициатива паметникът вече е факт, благодарение на събраните средства от бургазлии по време на редица културни и спортни събития, преминали под наслов: "Дарявам за Калата!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
син Зевзек преди 8 години
До коментарите по-долу:Какво и е на височината? Напълно нормално според мен. Все пак по задание не трябва да е по висок от Альошата в центъра
5
1
 
4
 
! Отговори
ъ преди 8 години
чак пък обичан... По-скоро грандоман. А каква малка и грозна скулптура, това е отделен въпрос.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мнението е като *** - всеки го има :) Но в Бургас със сигурност има доста по-сполучливи статуи от тази. Може би не са им стигналите парите, за да си позволят нещо по-добро?
3
3
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Браво, Бургас!
2
3
 
15
 
! Отговори
shrek преди 8 години
Първо, че Калата беше нисък човек и 1,80 е много над действителния му ръст и второ, че този паметник - по скоро скулптура е много грозна!
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1.80М!!! Градоманска работа, навик останал от БКП вождовете.Направете по-малка статуя, да може хората да го почустват по-близък.