Свастики по строяща се джамия в Горна Оряховица

Жителите на квартала са възмутени от вандализма
14 юли 2015 08:27,
87
Свастики по строяща се джамия в Горна Оряховица
Снимка: bTV

Свастики и надписи, които обиждат исляма грозят вече няколко дни оградата на строящата се джамия в Горна Оряховица. Жителите на квартала са възмутени от вандализма. Полицията все още издирва извършителя на вандалския акт.

По думите на Хасан Мехмед там живеят около 250-300 мюсюлмани, повечето са млади хора и са в чужбина и сега ще си дойдат точно за Байрям, когато ще се молят за празника.

През годините построяването на джамията провокира сериозно гражданско недоволство в града. Подписка с 5000 гласа събрани за седмица поиска спирането на строежа, който предвиждал изграждането на 40-метрово минаре.

"Това силно възмути хората поради факта, че в Горна Оряховица такива семейства с мюсюлманско вероизповедание са по-малко от 1%. Джамията е разположена на място, където най-вероятно щеше да облъчва хората от гарата и Калтинец и затова беше организирана подписката да бъде спрян строежа", обясни пред bTV Кирил Кирилов, общински съветник и председател на ВМРО-Горна Оряховица.

Впоследствие изграждането на минарето отпада. Разрешителното от 2012 година е за изграждане на молитвен дом с прилежащ шадраван за ритуално къпане.

Към този момент строителните книжа са изрядни и строежът е в ход. Твърди се, че финансирането е от побратимения на Горна Оряховица квартал на Истанбул Буюк Чекмедже.

"Нещо, което по този начин се изразява, не го одобряваме. Защото утре може да е изрисувана и някоя църква. Не можем да се съгласим с такива неща, но за строежа на джамията продължаваме да сме против", каза Кирилов.

Очаква се скандалните надписи да бъдат заличени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се построи до нея паметник на Христо Ботев и преди да влезнат да се молят да му поднасят по ед о цвете.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 49ИМА ТУРЦИ ПО ПАСПОРТ НО ИЗПОВЯДВАТ ХРИСТИАНСТВО... СТАРИ РОДОВЕ СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОНСТАНТИНОПОЛ СА СИ ЗАПАЗИЛИ ВЯРАТА СИ . В ИСТАНБУЛ МНОГО СА ТАКИВА
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕ не строят само джамии..ТЕ строят поредното ислямистко гето на балканите с цел след време да завладеят цялата Европа!
28
2
 
13
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
АКО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СЕ СЪБЕРАТ И САБОРЯТ ДЖАМИЯТА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ СЛУЧИ. СЪБАРЯНЕ НА ВСИЧКИ ДЖАМИИ В БЪЛГАРИЯ Е НЕЩО ДОБРО.
27
1
 
6
 
! Отговори
olo преди 8 години
че кого плашат, навремето хит лер е взел идеата от турсите
26
1
 
19
 
! Отговори
Горна Оряховица преди 8 години
По-малко джамии, повече спокойствие, по-малко ислям, по-мирен живот. Това е !
25
1
 
11
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Лошо е това, но......Нали имаше подписка за спиране на строежа, нали уж беше спрян, после се оказа пак с разрешително но без минаре... Егати управниците ни, егати системата ни. Има подписка, има недоволство ЗАЩО ИЗОБЩО СЕ ИЗДАДЕ РАЗРЕШИТЕЛНО? Ето затова ще има напрежение и знаем кой го подклажда - етническата противоконституционна партия. Докато има такива решения в такива 99% християнски места, ще има и напрежение.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нормално това драскане, но не е нормално и да се строят толкова джамии.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЪЩО НЕ ТОЛЕРИРАМ ПОДОБНИ СТРОЕЖИ. НО И ПОДОБНИ СВАСТИКИ СЪЩО. ПРОСТО ОТ ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА АКО НЯКОЙ ПО ТОЗИ НАЧИН СКРИШОМ ИЗРАЗЯВА МНЕНИЕТО СИ ЗНАЧИ НЕ ВЯРВА ЧЕ ИМАМЕ ЗАКОНИ КОИТО ЩЕ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА ПРОТЕСТА МУ
22
2
 
17
 
! Отговори
ази преди 8 години
Не считам за нужно да се толелират подобни строежи, които за малка България са почти повсеместни. По- малко ислям, по- спокоен живот.У нас няма толкова църкви, колкото джамии.Коя е основната религия - християнство или ислям ?
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мораториум за строителството на джамии
20
5
 
8
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
От прости какво друго да очакваш. :)
19
1
 
13
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Смятай колко трябва да си заблуден за да вярваш че някой ще ти даде 101 девици в Рая ако колиш християни... Само това е достатъчно за да бъде изключена от графата миролюбиви религии.Съжалявам за хората които се раждат мюсюлмани а всъщност са си съвсем нормални и никога не биха навредили на никого дори и за 1000 девици... има много такива. Иначе оскверняването си е простотия.
18
5
 
21
 
! Отговори
anonumvs преди 8 години
Не се научиха. Не се драскат графити, слага се отрязана свинска глава.
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много гнус в тази религия! Забраната е решението да видите как ще тръгнем напред. А тия дето се гъзят в Саудитска Арабия, могат да си го правят по 20 пъти на ден. Толкова промити мозъци обединени в едно си е застой и никакъ шанс за развитие. Посочете учени илиИзвестни умове муслимани, един ми кажете. Ретроградно и застинало. За какво тогава се стро джамия? Символ на прогреса? Глупости, начин да се подчинява обществото ако позволи. Ще им позволим ли?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да оскверниш ограда на строеж. Виж, ако им хвърлят свинска глава вътре, ефекта ще е по голям. Вярващи няма, но строежът е като катедрален храм! Очевадно демонстриране на неоосманската политика на Турция към България и Балканите.Разрешението е дадено в противоречие с изискванията на закона за строеж на молитвени домове, поради липсата на необходимия брой вярващи.Г. Оряховица е транспортен възел, тук ще се отбиват и от тук ще се координират ....
15
4
 
19
 
! Отговори
Лозунг преди 8 години
Във всяка джамия - казан за ракия !!!
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25 "ВЪН ФАШИСТКАТА РЕЛИГИЯ ИСЛЯМ от ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА"Християнска Европа??? ХАХАХАХАХАХААААА......... ***
13
5
 
22
 
! Отговори
В косово беше същото преди 8 години
Първо джамии,после партия, после език, после училища, после вестник, радио всичко им дадоха.
12
9
 
20
 
! Отговори
Доволен преди 8 години
Браво!!!! Другият път дано прочетем, че е запалена. Събудете се братя!!!!!!!