Кораби чакат край Белене заради ниското ниво на Дунав

Очаква се в следващите дни да падне още
22 юли 2015 16:10, Анисия Иванова
3
Кораби чакат край Белене заради ниското ниво на Дунав
Ниското ниво на Дунав. Снимка: БТА

Корабоплаването по Дунав - в участъка край Белене, е изключително затруднено заради ниското ниво на реката. В района на остров "Милка" в двете посоки към момента изчакват 32 самоходни кораба и тласкача и повече от 60 безекипажни секции, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

В участъка кораби могат да преминават с газене не повече от 1,70 метра. Ширината на фарватера /плавателния път/ също е много ограничена. Жеков обясни, че румънски специализиран кораб работи и се опитва да направи паралелен на сегашния фарватер.

В участъка се намира и хидрографският кораб "Вит" - на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/, който търси по-добри дълбочини.

Директорът на "Речен надзор-Русе" каза още, че в района продължава да стои заседналата преди десетина дни секция на румънска самоходка, която не пречи на корабоплаването, пише БТА.

Жеков информира, че заради ниското ниво двайсетина плавателни съда изчакват и в района на Свищов.
От дирекцията "Речен надзор-Русе" препоръчват на капитаните на кораби да се свързват с навигационните оператори от Речния информационен център в Русе за информация относно обстановката в критичния участък.

От АППД съобщават, че край Русе днес нивото на реката е 80 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още 15 сантиметра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако на времето не бехте праили АЕЦ и бяхте построили бенд като по простите румънци и сърби сега нямаше да има този проблем!