Потопената църква изплува от яз. Жребчево

Храмът "Св. Иван Рилски" отново атракция за фотолюбители
28 юли 2015 15:03, Красимир Ангелов
31

Снимка: Impact Press Group

В края на април ви разказахме историята на църквата "Св. Иван Рилски", която лежи потопена във водите на язовир Жребчево. Днешният язовир носи името на потопеното в него през 1965 година село Жребчево, като в чашата на язовира са също и бившите села Долнo Паничeрево и Запалня.

Още по темата

Именно в последното е разположена и църквата "Св. Иван Рилски", чиито останки днес са част от красотата на язовира.

След като водата в язовир Жребчево се оттегли през лятото, потопената при изграждането на язовира църква "Св. Иван Рилски" отново стана атракция за туристи, рибари и фотографи. Храмът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1895 г. на мястото на църква от 4-9 век.

През по-голямата част от годината църквата е потънала във водите на язовира и няма пряк достъп до нея. Екип на Impact Press Group отново успя да я заснеме, този път по суша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: язовирязовир Жребчево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Много ви е жал за комунистите,не можете да се разделите с тях,но БОГ Е НАД ВСИЧКО проклети да бъдат тези кому нужни кому не за оскверняването на християнски храм.Под турско робство българина е успявал да запази светините,а тези хайдуци всичко съсипаха.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Православен Да,така е светотатство е,но какви са тези минуси?Да не би да са османлиите?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма ли ка да се остави извън манастира и да се възстанови? Невероятно светотатство е да потопиш църква!
16
1
 
3
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
DA JIWEE ...BALGAROHRISTIQNSKATA DRUJBBA...
15
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 8 години
До 9 от гост. Дядо попе нещо си се объркал:) този с малката буква е дявола! Това излияние "арогантен комунистически цинизъм- комунист" не мога да го разбера, не служа на партии и религии, може Вие да имате нещо против комитата но всички са си едни и същи, като църквата просто обичат властта... никой бог не ме е инструктирал да казвам нищо аз не съм папата. имам право на мнение е дори и да е грешно. Дори си мисля, че твоята вяра причинява малко повече вреди от моето виждане по въпроса.
14
7
 
20
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Дано този прекрасен храм да остане извън язовира. Голям грях е да се потапя православен храм, това е опит за унищожение. Но Бог поругаван не бива. Когато ставаха наводнения в нашата страна пожарната, военните и самите потърпевши се опитваха да спасяват имотите си, а сега Православен храм е под водата и никой нищо не прави... Но явно Господ го съхрани.
13
0
 
28
 
! Отговори
силата на Вярата преди 8 години
Селото го няма, но Църквата му стои!
12
5
 
13
 
! Отговори
До гост 9. преди 8 години
Това вашето мислене е вид арогантен комунистически цинизъм- комунист тръгнал да поучава вярващите какво му пука на Господа и какво не му! Я-а ти първо се научи да пишеш грамотно Божието име с главна буква както си му е реда,наместо да взимаш думата от името на Господа- той не ти е давал думата нито те е инструктирал какво му пука и какво не му пука: най-малко пък теб ще иска да те инструктира!
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
niakakvo cherveno izchadie pishe minusi kato za posledno, a dano da e.
10
24
 
16
 
! Отговори
сома преди 8 години
Рибите в тоя язовир са много набожни.
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvoto KOMUNIST pipne i razrushi mnogo trudno se opravia.
8
32
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖиборТъпако, "комунистическият режим" създаде всичко, което сега глозгаме! Казано беше в ефир от последните запалненци, венчали се в тази църква, че язовирът е нужен, защото напоява едни от най-плодородните земи в България. Знаеш ли колко църкви, къщи, плевни, нужници има потопени във водите на язовирите? Хайде стига си се тръшкал, "ке се сдобиеш с инфаркт"!
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жибор, влез някъде на сянка, за предпочитане с климатик.
6
39
 
13
 
! Отговори
гост преди 8 години
на господ не му пука за някаква каменна развалина нито за хора които за всяко явление казват, че е божа работа. А църквата няма нищо общо с бог и не я интересува кой е на власт стига да е с него!!! бога на който служи църквата е този който иска да е БОГ и да го боготворят.
5
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Водите на язовира трябва да останат в тези граници,в които са в момента.Трябва да се издигне висока дига,а църквата да бъде възстановена в предишния и вид.Грехота е било да бъде потопена.Не е късно тази грешка да бъде поправена.
4
17
 
63
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Тази църква е важна за България,понеже е символ на победата на Господ над червените дяволски изчадия!
3
0
 
42
 
! Отговори
gri преди 8 години
Ето сега е момента да се укрепи, за да просъществува по- дълго когато се върне водата.Също църквата или бизнеса могат да измислят служби или церемонии. Това ми хрумва като за начало. С водата изглежда още по внушително, дано издъжи по-дълго.
2
26
 
23
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Тази църква рано или късно трябва да бъде спасена от постоянните опустошения на комунистическия язовир,на които едва устоява! Средства за това ще даде Бе Сепе: негова е вината,то да сърба кашата сега!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божа работа!