Рекордьорът: Цял живот кмет... и при Тато, че и днес

При комунизма Румен Савов гонел безработните, днес гони европроекти
11 авг 2015 17:52,
36
Рекордьорът: Цял живот кмет... и при Тато, че и днес
Снимка: "Труд"

Ако в България направят регистър на най-дългогодишните управници, то наред с рекордьори като комунистическите вождове Тодор Живков и Станко Тодоров ще стои и селският кмет Румен Савов.

65-годишният мъж е начело на монтанското село Дондуково вече 33 години - и по времето на комунизма, и в годините на демокрацията.

"Румен ни управлява, откакто се помним! Ама е добър кмет и затова си го избираме!", споделят в Дондуково.

Историята си Румен Савов разказва пред вестник "Труд".

"Кмет е първата работа в живота ми. Бях само на 20 години, току-що върнал се от казармата. Старият кмет нещо беше оплел конците и от партията решиха аз да заема поста му като млад и енергичен човек. Казвам им - нищо не разбирам, кой ще ме слуша - вчерашно хлапе? Ама ме натиснаха, тогава партията командваше всичко, и станах", спомня си Савов. А първата задача, която получил, била да направи списък на безработните и пияниците и да ги вкара в правия път.

"С безработните беше лесно - имахме само двама лентяи, но с алкохолиците въпросът беше сложен - в село всички пиеха", разказва Савов.

След консултации с комунистическия актив младият кмет решил, че пияници са онези, които пият много и правят золуми и набелязал 21 алкохолици. Черният списък увиснал в кръчмата със забрана да им се сервира алкохол. Акцията обаче претърпяла пълен провал - гуляйджиите пак седели по цял ден на масите с лимонада, в която тайно доливали ракия.

Неуспехът в битката с пияниците обаче не обезсърчил кмета и той се захванал с по-важни дела - да благоустрои селото, което тогава наброявало 1240 души. За десетина години в Дондуково били изградени здравна служба, стадион, разширена била детската градина. Настлали с баластра 13 км улици и положили тротоари край тях. Прокарали радиоуредба и телефони.

"В онези години пари имаше, трябваше само кметът да е инициативен, да иска от общината и да организира всичко. Нямаше строителни фирми и обществени поръчки. Сам събирах майстори, раздавах задачи и контролирах строежите", разказва Румен Савов.

Впечатлени от активността на младия си управник, хората го избрали още три мандата на кметския пост. Макар че при комунизма изборите били пълна бутафория.

"Партията казваше кой да е кмет, кандидат беше един и всички, щат не щат, гласуваха. Но ако не си гледаш работата и хората недоволстват, не те издигаха пак, защото излагаш партията", уточнява Румен.

Заради добрата му работа през 1983 г. началниците го назначили за зам.-кмет на общината в град Брусарци, където отговарял за строителството и промишлеността. А после го направили и председател на потребителната кооперация в района. Отговарял за магазините, мандрите и казаните за ракия в 11 села.

В първите години на прехода обаче част от сградите били реституирани, други приватизирани, а каквото останало апашите задигнали - най-напред казаните за ракия. Кооперацията рухнала и през 1995 г. Румен Савов пак се кандидатирал за кмет на Дондуково.

"Хората помнеха как съм управлявал и макар че имаше още трима кандидати, ме избраха", казва мустакатият ветеран. Ситуацията и в селото, и в държавата обаче вече била съвсем друга. Пари нямало, ширели се безработица, бедност и кражби. Селото се топяло и застарявало.

"Заех са на първо време да опазя каквото беше останало и да въведа отново ред и спокойствие", споделя кметът. Бивш сътрудник на милицията от Живково време и опитен ловец, Румен действал като шериф - обикалял нощем улиците и ловял обирджиите. По стар навик отначало ги връзвал за назидание по електрическите стълбове. Въпреки ефекта от наказанието обаче правилата вече били други - демократични, и му се наложило да смени подхода. Заловените апаши предавал на полицията.

Въпреки липсата на средства, с опит и познанства от години Савов успявал да изкопчи и по някой лев от общинската хазна и поправял селските улици и сгради. Но парите все не достигали и той се заел сам да поддържа облика на Дондуково. Ремонтирал лампите, застилал улиците с трошен камък, косял и поливал градинките, лично им сковал огради. Даже по Нова година украсявал елхата на площада.

Доволни от грижите на управника си, местните жители, останали само около 400, го избрали за кмет още три пъти. И мандатите му заедно с комунистическите станали девет. В последните два избора други кандидати даже нямало, мераклиите сами се отказвали да се борят с искания от цялото село управник.

През 2002 г. Савов успял да осигури 330 000 лева и реализирал отколешна мечта на хората. Изградил водопроводна мрежа в селото, което дотогава пиело вода от старите кладенци. Сега се случва да помага на ВиК работниците и в ремонта на тръбите и чешмите. Оценили майсторлъка на кмета си, самотните баби и дядовци започнали да го викат по всяко време да им потяга оградите, печките и пералните.

"Станах и ел.техник, и дърводелец, и бояджия! Само гинеколог не съм бил. Нощем съм и тел. 112 - обаждат ми се да викам линейки и полиция. Как да откажа на хората, на повечето от тях няма кой да им помогне!", клати глава кметът.

По някое време Савов бил и погребален агент - изпращал покойниците и произнасял прощалните речи. Но свещеникът поп Дойчин се засегнал и му казал: "Кмете, гледай си живите, мъртвите са мои!". Управникът не се обидил, дори осигурил пари за ремонт на храма. "Имам да изкупувам грях, по комунистическо време пречех на хората да ходят на черква", признава кметът.

С пари от европейски проекти отскоро Дондуково има и нов площад със соларно осветление и ремонтирано читалище. Сега Румен Савов се колебае да се кандидатира ли за десети път. От партията му - БСП, са го издигнали, но той смята, че е на възраст, подал е и документи за пенсия и мечтае да си гледа петте внуци. Но в селото са категорични, че го искат за кмет.

"В тия тежки години всеки гледа себе си. Малцина управници мислят за хората. Няма да намерим друг така да се грижи за селото. Затова, ако се наложи, насила ще го сложим в стола", заканва се жител на Дондуково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименne ot kiselevo e
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом се справя с работата си и му харесва...:-)) , само че не е никакъв Тато, а другаря Тодор Живков.
24
5
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 8 години
Супер! Селото за пръв път го чувам, но много се е развило благодарение на този несменяем кмет /от който нищо не зависи/. Това е пример на какво се е радвал простия народ и преди и сега.
23
9
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Така е ,комунизма като създаде някой умник няма смяна,сега децата му да се готвят вероятно и те са изключителни като баща си.Все едно не знаете у нас как се случват нещата
22
5
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
През 2002 г. Савов успял да осигури 330 000 лева и реализирал отколешна мечта на хората. Изградил водопроводна мрежа в селото, което дотогава пиело вода от старите кладенци. ТАКААА И ЩО КАТО "В онези години пари имаше, трябваше само кметът да е инициативен, да иска от общината и да организира всичко. Нямаше строителни фирми и обществени поръчки. Сам събирах майстори, раздавах задачи и контролирах строежите", разказва Румен Савов. БЕ *** С *** НЕ ГО НАПРАВИ ОЩЕ В ОНЕЗИ ГОДИНИ АМИ ПРЕЗ 2002-РА
21
2
 
15
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Голямо БРАВО за кмета и да продължава да работи за хората в селото си.
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Ако всеки има съзнанието и е патриот на родината си както този кмет, в България нещата ще бъдат много по-добре... Иска се всеки да даде нещо от себе си, а не да крадат само.
19
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалата! Да е жив и здрав дълги години и да си гледа внуците пък дай Боже и правниците...
18
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО БЕШЕ ОТ ГЕРБ НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ ЩЕШЕ ДА СЕ ОПЛЕТЕ КАТО ПАТЕ В КАЛЧИЩА И ДА СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ПРАВИ
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и Бочко така - при Тато - гавазин, после - Премиер
16
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО ОВЦЕ ИМАТ У ТОВА СЕЛО БРЕ!
15
23
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
*** как бе? Нали при Тато уж нямало безработни???
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
iskra fidosova ne e ot tova selo :D
13
55
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това дава обяснение защо този край е най-бедния!
12
5
 
117
 
! Отговори
некъф там преди 8 години
Дай боже всички градове, села и паланки да имат такъв кмет. Щом кмета си върши работата, независимо от комунизми и демокрации, значи е кадърен.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOITO NE ZNAE DA ZNAE, 4E ISKRA FIDOSOVA E OT TOVA SELO
10
5
 
100
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Евала на кмета, не са много хората които щяха да изтърпят цялата помия на недоволството за благото на други. Да е жив и здрав човека да си гледа старините. Хората са си хора независимо от режима. И при комунизъм и при демокрация натегажи и лапачи търсят да се вредят, а хора като Г-н. Савов, се опитват да работят. Поклон за усилията и свършената работа.
9
1
 
44
 
! Отговори
-- преди 8 години
do 4-ti - Той не е бил непрекъснато кмет за да сумираш така годините. Иначе - жив и здрав да е човека.
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Амоминем 4Ако беше прочел цялата статия преди да коментираш, щеше да разбереш, че не е бил кмет непрекъснато през това време.
7
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А селото от 1,200 човека , става на 400.В целият район , каквото е могло е окрадено - демокрация ! И един кмет, който е и строител и полицай да пази хората ! Какви времена настанаха - държавният апарат не функционира !Такава есъдбата на цяла България !