МОСВ: Покачват се нивата на реките

Жълт код за дъжд е обявен в 12 области за утре
21 авг 2015 15:40, Анисия Иванова
0
МОСВ: Покачват се нивата на реките
Архив: Булфото

Жълт код за дъжд е обявен към момента в 12 области за утре, съобщава сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН).  Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични водните нива, защото водните количества в реките са все още около праговете за средни и ниски води, информират от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Жълтият код ще важи за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. От НИМХ-БАН прогнозират, че през нощта срещу събота и в събота в тези области се очакват значителни валежи - между 20 и 40 литра на квадратен метър.

Жълт код за дъжд означава, че са възможни локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, а шофьорите да имат затруднения, заради намалена видимост и аквапланинг, обяснява НИМХ.

От министерството посочват, че днес и в следващите два дни водните нива на реките в Дунавския басейн ще се повишават. По-значителни ще бъдат повишенията във водосбора на р. Янтра, водосбора на р. Русенски Лом и Добруджанските реки, повишения ще има и в горното течение на р. Вит и целия водосбор на р. Осъм.
В Черноморския басейн днес и следващите два дни ще има повишения на нивата на реките в горното течение на р. Провадийска и р. Камчия.

От днес и следващите два дни водните нива ще се повишават и в Източнобеломорския басейн. На 21 и 22 август се очакват по-значителни повишения на водните нива в горното и средното течение на р. Марица и притоците й. В тези два дни се очакват по-значителни повишения на водните нива и в горното течение на р. Тунджа.

Повишения на водните нива днес и утре ще има и във водосбора на Арда - горното течение на р. Черна, р. Бяла, р. Малка Арда, р. Давидковска и р. Чамдере. Според системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда водните количества на Черна река в района на Смолян, вечерта на 21 август ще бъдат над жълтия праг- внимание.

В Западнобеломорския басейн днес се очакват незначителни изменения на водните нива. На 22 и 23 август се очакват повишения на водните нива в долното течение на р. Струма и в целия водосбор на р. Места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари