В дъжд и вятър: 100 души към Паметника на свободата

Имаше и възстановка на епичните августовски боеве за Шипка
22 авг 2015 18:02,
40

Снимка: БТА

Около 100 души изкачиха днес 894-те стъпала към Паметника на свободата под проливния дъжд и силния вятър, при температура на въздуха 16 градуса, за да участват в националните тържества, свързани с отбелязването на 138-годишнината от августовските боеве при Орлово гнездо, съобщи БТА.
Още по темата

Тържествата са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Паметта на загиналите във войната български опълченци, руски, белоруски, румънски, украински и фински воини беше почетена със заупокойна панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

Сред официалните гости на церемонията бяха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, народни представители, евродепутати, кметове на общини.

Програмата по отбелязване на годишнината от Шипченската епопея продължи на източния склон на връх Шипка със спектатъл възстановка на епичните августовски боеве, пресъздадени от над 200 членове на националното дружество "Традиция".

Довечера на централния площад "Възраждане" ще има концерт на Ансамбъла на въоръжените сили, след което в 20,45 часа започва тържествена вечерна проверка.

Държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ...ПЛОНДИРИ преди 8 години
Айде стига с тия тъпизми от преди 100-години ,бе....!Аман от лъжепатриоти и търкачи на държавни пари и кьор-софри по чествания, годишнини, ,панахиди и погребения....!ТЕ ТАМ---КОМУНИСТИЧЕСКАТА *** , Е НАЙ-СИЛНА , И МОЖЕЩА .....АМА ЗРАБОТА --НЕ Я ТЪРСИ!!!САМО ВЕЛИКИ ПРИКАЗКИ И НАДУВКИ...!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo Tova sa istinski balgari kade e bB zz za4eva i dr drugari. Ot gerb kade e partisanskata vu4ka l pavlova drugarkata ba4varova manolova stojanova da ne gi e strah ot dajda
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са били 100 човека, не прочетохте ли какво написаха хора, които са били там? Сляпо да се вярва на една журналистическа статия е меко казано глупаво. И още повече въз основа на нея да се прави извод, че нацията ни умирала... Глупости!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До недоволен - може да са били и по малко. ти що си недоволен - хляб и зрелище, на тва се крепи демокрацията, а не с фесовете на главите да викат "Здраствуйте, братушки". бе, зами ходи доброволец в Донбас, та да те признаем!
17
3
 
12
 
! Отговори
недоволен преди 8 години
Сто души се качиха на Шипка, може би са били и повече. Браво български патриоти, в същото време десет хиляди пеят с Цеца Величкович, явно приоритетите на българина са други.
16
1
 
3
 
! Отговори
Hanko Brat преди 8 години
Iskami se da bqh edin ot tezi sto choveka!
15
9
 
5
 
! Отговори
А, наздраве... преди 8 години
...догодина само 10...
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цели 100 души?!?
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май само комсомолците от ГЕРБ са спасявали положението.Пародия на Държава, пародия на Премиер, пародия на Президент ...
12
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червения руски башибозук и наши партийни ***, съсипаха и продължават да съсипват хубавата ни страна!Турция е на светлинни години преднас .
11
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откак са дошли руснаци в България ---СТРАНАТА НИ БЯЛ ДЕН НЕ Е ВИДЯЛА!Руската чума и комунистите на Москва --не прощават никому!Плащали сме само един данък на Султана ....СЕГА СА НАД 10-ДАНЪКА , а и ОБИРАТ БАНКИТЕ НИ Къде го това "турско робство"??!
10
2
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Политините са гледалу прогнозата за времето и затова не са дошли. Иначе съм убеден че са имали желанието да дойдат, но не са искали да си цапат лъскавите обувки.
9
2
 
24
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Аз бях там с детето. Хората бяха няколко пъти х 100. Радвам се,че не дойде президента или някой политик! Поклон на мъжете и жените от Традиция ,ще се присъединя към тях! Днес осъзнах що е патриот:човек готов да жертва спокойствие, време ,средства , имот ,здраве и живот за това което наричаме Родина. От съвременните люде се искат само първите 3 неща,смешно малко!
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де! Защо все нещо пречи на нашите политици да кажат от какво са ни освободили русите или срещу кой са се сражавали опълченците в битката на Шипка?
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шипка олицетворява безсмъртения подвиг на българския народ!Битката за Шипченския проход е преломен момент в Руско-турската война, дала на България свобода след вековно иго.Тя е доказателство за героизма на българите, готови да заплатят с живота си за своята държавност.Ние няма да забравим подвига на Шипка!Поклон пред паметта на героите!
6
31
 
2
 
! Отговори
студент преди 8 години
смешен повод дa биеш по чукaрите, поне горе дa имaше клуб или поне нaкaкъв купон a то зa нищо. глупости щипкa, мипкa
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха. Инфото е представено великолепно и в нужната посока.100 души са изкачили стъпалата и вече според наклона на зададената посока излиза, че само 100 души са отишли на Шипка. Красиво.
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИТО ЕДИН ПОЛИТИК НЕ СЕ КАЧИ????СРАМ И ПОЗОР!!!!!КЪДЕ ГО ПРЕЗИДЕНТА???КЪДЕ ГО БОЙКО???
3
1
 
46
 
! Отговори
един Габровец преди 8 години
Аз бях там със сина си. Всяка година съм там на този ден, ако ще камъни да валят. Когато са умирали за България, да не би да са гледали времето?И бяхме повече от 100.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 .,.,.?!Народните представители са повече !!!