Стенописи на два века застрашени в Бачковския манастир

Влагата заплашва да разруши уникални стенописи на Захари Зограф
Обновена: 30 авг 2015 22:08 | 30 авг 2015 22:00,
20
Стенописи на два века застрашени в Бачковския манастир
Уникалните стенописи в Бачковския манастир. Снимка: Dnes.bg

Зов за помощ с адрес Бачковския манастир. В плачевно състояние е покривът на храма "Свети Никола", който се намира в южния двор на Бачковската света обител.

Водата от дъжда се стича по зидовете и заплашва да разруши уникални стенописи на Захари Зограф, датиращи от преди близо два века.

"Храмът е национален паметник на културата и не могат да се монтират улуци, които да отвеждат дъждовната вода. Тя се стича по стената и това застрашава стенописа вътре от разрушаване", разказа пред Dnes.bg игуменът на манастира архимандрит Симон.

Църквата "Свети Никола" в Бачковския манастир се нуждае от спешен ремонт. Тя е строена преди 4 века, а дъждовете този месец заплашват да разрушат двувековните стенописи в нея.

"Миналата година бе направена реставрацията му и сега се опасяваме, че може да го загубим. Ако в последните дни на лятото не го направим, ще дойдат есенните дъждове и ще разрушат тези безценни стенописи", тревожи се игуменът на Бачковския манастир.

В манастира се намира чудотворната икона на Света Богородица. Само в дните около големия празник от тук са минали четвърт милион богомолци. Хората са на мнение, че трябва да се намерят пари за ремонта на църквата-паметник на културата.

За спешния ремонт на нужни близо 50 хиляди лева. В момента е направена само частична реставрация.

Очаква се през септември парите да бъдат събрани и така спешният ремонт на храма да започне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
за г-н Цацаров преди 8 години
Предишният игумен направе "ремонт" на стенописите очевидно с гръцки "дарения" защото емонтът се състоеше в боядисване и заличаване на кирилските надписи по стенописите на Захарий Зограф и подмяната им с такива на гръцки. Същото бе направено със стенописите в старата църква на монастира св.Козма и Дамян край Куклен , където стенописи български стенописи бяха буквално заличени и върху тях някакъв самоук грък се упражняваше да рисува.
13
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Аз предлагам, на 1000 души, които имат имоти и коли с най-голяма стойност в района на Пловдив и Асеновград, държавата да наложи такса от по 100 лв. и готово - ето 100 000 лв. за ремонта.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАЗИ ГОДИНА ХОДИХ НА ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА В МАНАСТИРА, КРАСОТА ,ТРЯБВА ДА ПОМАГАМЕ В ТАКИВА МОМЕНТИ ,
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро не съм бил в Бачковския манастир, но 50 000 предполагам, че ги събират от богомолците за има няма седмица, ако не е много натоварено.Да е друг манастир, черква, зовът за помощ е нормален, но Бачковския, Троянския и Рилския са достатъчно богати, да се реновират изцяло със собствени средства, само че за коли, кръстове, позлати и т.н. няма да има.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През турско оцелели, при царя и комунистите също, но Отворено общество не прощава. Религия , култура и духовност трябва да се валят в прахта.
9
0
 
9
 
! Отговори
Фауст преди 8 години
Не искам да "броя" парите на Господ,но къде отиват дарените средствата от хилядите богомолци в Бачковсия манастир?И не се ли вижда това,че висшите духовници там се возят в лъскави лимузини,докато манастира се руши.Вярващ съм,но съм отвратен от наглостта на някои "Божи"служители.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз пък съм съгласна моите да отидат точно там! И да се спрат всякакви помощи по възможност!
7
3
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Но е освободена от данъци и не се знае къде отиват даренията...
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Храмът е национален паметник на културата ето затова! Стенописите на Захари Зограф са част от българското историческо наследство. Християнската религия, езикът ни, културата и обичаите ни са успели да ни сплотят и да ни запазят като нация през Турското робство и цялата ни история. Народ без минало няма бъдеще.
5
11
 
5
 
! Отговори
Исмаил до 4 преди 8 години
И защо държавата да плаща....???? Аз не съм съгласен моите данъци да ходят там. Държавата е отделно от вероизповеданията!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дедо Боре с евтини коли ...а и другите добре гуляят Официални документи обаче сочат, че игуменът Борис не е превел на Светия Синод средствата от 2009 г. до 2011 г. Към края на 2012 г. неотчетените пари са в размер на 518 297 лв.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас! Дайте сметка, на която да дарим пари! Това е пълна гавра! Няма да питам къде е държавата, защото е ясно!
2
0
 
14
 
! Отговори
свирчо преди 8 години
А защо не погледнете и църквата в манастир света петка.Там вече църквата ще падне .А и нормален път няма
1
8
 
14
 
! Отговори
кiki преди 8 години
Бачковския манастир както и църквата като цяло са машина за пари.Могат да го ремонтират и не само него.....Но кой ще краде?????????