Село с над 100 културни паметника обезлюдява

Стефаново е архитектурен резерват, а къщите се рушат
21
Село с над 100 културни паметника обезлюдява
Снимка: Булфото, архив

Малцина знаят, че на 20 километра югоизточно от Ловеч и само на 3 км от главния път София - Варна се намира село, архитектурен резерват, с над сто паметника на културата от началото и средата на 19-ти век.
Липсата на средства и на поминък принуждават стотиците семейства, които живеят в село Стефаново, да го напуснат и да търсят възможности другаде, пише БТА.

Ако в миналото населението на село Стефаново е достигало над хиляда души, то днес с постоянен адрес са едва 30, заяви кметският наместник Йолина Петрова.

Тя разказа, че до 1949 г. селото се е казвало Вратца, а след това е преименувано на Стефаново. Според легендите името произлиза от крепостта "Вратница", днес наречена "Калето" - древно Тракийско селище в превод "крепостта край изворите".

Тъй като в Стефаново са живеели много хора, а то е нямало накъде да се разраства, тогавашната управа е решила да го преместят по-надолу, близо до пътя, свързващ Троянския регион с Ловеч. Част от хората от старото - отиват в новото село. Някои си запазват къщите, а други ги продават.

Тук през 1848 г. е създадено едно от първите български училища в Ловешко, една от първите кооперации, имало е и две читалища. Сега училището е затворено и необитаемо, няма нито едно работещо предприятие, няма и читалище.

Селото разполага с два магазина в двата му края със стоки от първа необходимост, разказа Петрова.

Основен поминък на местните жители в миналото е било животновъдството. Със земеделие малко са се занимавали, тъй като земята е неплодородна. Днес само един човек отглежда по-голям брой овце и крави.

Въпреки че с разпореждане на Министерски съвет на 27 октомври 1982 г. Старо Стефаново е обявено за архитектурен резерват, селото не може да се похвали с голям брой посетители и туристи.

Причините, според Петрова, са изостаналата инфраструктура, липсата на канализация, недостигът на вода, което налага и воден режим. Улиците са в лошо състояние, голяма част от самородния калдаръм вече е покрит с трева. Дори по асфалтираните улици трудно се придвижват коли. Липсата на тротоари усложнява движението на пешеходци.
 
Реставрация на училището и създаването на екопътека до 13-метров водопад са основните цели пред местните в близко бъдеще. По този начин, освен че ще привлекат повече туристи, и селото ще стане приятна среда за живеене и отдих, съобщи кметският наместник.

Най-големият проблем е, че къщите, част от архитектурния резерват, се рушат. В тях не се влагат никакви средства, някои от собствениците са ги изоставили, а други нямат възможност да ги ремонтират. Все пак не са малко къщите, които са в добро състояние. Въпреки това местните вярват, че селото ще придобие славата на интересна и атрактивна туристическа дестинация.

Освен къщите от 19-ти век, интерес представлява църквата "Рождество Пресвета Богородица", строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, ученик на Кольо Фичето. Тя е обявена за паметник на културата и е на повече от 130 години. Иконите в нея са рисувани от Руселим Дичов от Дебърската художествена школа.

Други забележителности са 1300-годишно дърво цер, селската чешма, строена през 1830 и Поповото мостче. В околностите на селото има няколко тракийски могили. Стефаново е било снимачна площадка на сериала по романа на Ивайло Петров "Хайка за вълци". Общо на това място са заснети 11 художествени филма, заяви още кметският наместник. Тя добави, че в Стефаново от няколко месеца отново са отворили врати "Дедовите къщи", в които туристите могат да пренощуват и да се нахранят. Собствениците предлагат и домашно приготвени сокове, лимонада и кулинарни изкушения. Съчетано с красивата природа всеки може да се отдаде на спокойствие и почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA SE PREDADE NA BEGANZITE OT SENEGAL.
11
1
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Не се лъжете с думата демокрация . Ние живеем в демократична диктатура. Казва се демократура.Не виждате ли, че за който и да гласувате- все едни и същи управляват и посоката не се променя и няма да се промени.ДЕМОКРАТУРА
10
0
 
7
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Много добре познавам селото и района..уникални са ..реки язовири балкан каменни къщи и горди българи..но това е история вече..току що се върнах от БГ няма човек който да не е спретнал багажа ..
9
1
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
До Анонименайде ти /и всички като теб/ да отидат по селата ,в селски къщички,ако искат и фермичка да си имат,да си обработват земя /селски къщи и ниви ефтини има на много места/-вместо да пишеш от компютъра си в ''някой голям град' '
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По Османско се създаваше училище и Библиотеки а... По време на демокрацията всичко по дяволите. И пак кажете че по османско е било зле
7
3
 
10
 
! Отговори
Калитко меката китка преди 8 години
Идеална възможност за облагородяване от сирийци и ко.
6
0
 
17
 
! Отговори
Тони преди 8 години
До BURZUMМалко си в грешка, демокрацията така и не дойде. Явно добре замазват очите на хората.
5
5
 
23
 
! Отговори
Тони преди 8 години
Да благодарим на комунизма за обезлюдяването на селата и натъкването на хората по градовете, за да работят в повечето случаи в безсмислени заводи. В Стефаново в края на втората световна са живеели 900 човека, 30 години по-късно вече са 300. За 70 години почти сме затрити от брилянтно управление. Нещо, което дори 5 века робство не успяха да направят.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е ,нали има ,,бизнес парк,, , сега се строи и ,,техно парк,, - ще обезлюдеят поне още 20-30 села...ние се предаваме без бой ! не се борим за единственото ценно нещо ,което имаме- плодородната земя ! не искат да работят младите ,,фермери,,(отвратна чуждица) ,мразят и бягат от корените си...
3
1
 
19
 
! Отговори
гост преди 8 години
В това село има доста къщи купени от софиянци и реставрирани за вили ,защото селото е много красиво и спокойно....
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете го бегало. Всеки иска в града. Когато остареят вече искат на село, но село вече няма.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инвестиции, сигурност, добри и работещи закони, заплати, които да са поне близки до европейските с тенденция скоро да достигнат тяхното ниво - ето това е нужно, за да си останат младите в България и да създават по 2-3 деца.Не е недостижимо.