Техническа грешка поставила Равадиново на корица

1800 книжки били отпечатани със замъка, изтеглят ги
6 окт 2015 11:34,
13
Техническа грешка поставила Равадиново на корица
Снимка: Facebook

Техническа и персонална грешка е включването на готическия замък атракцион Равадиново в книжката със 100-те национални исторически обекта, обяви изпълнителният секретар на съюза Венцислав Удев.

Още по темата

Снимка с корицата на новата книжка беше споделена във Facebook през последните дни с въпрос с какво този пищен и еклектичен замък е заслужил да окичи един от символите на туристическото движение в България, основано преди 120 години от Алеко Константинов.

От тези книжки са отпечатани 1800 броя и те ще бъдат изтеглени, обеща Удев. Идеята била да се предложи на замъка да се рекламира в книжката срещу заплащане, но на вътрешните страници.

Служител на туристическия съюз обаче на своя глава изпратил писмо на собственика на замъка и решил да го постави на първа страница, срещу заплащане от 3000 лв.

Управителят на замъка Янко Кръстев отново показа писмото и обяви, че те са спазили всички правила и процедури. Относно обвиненията, че замъкът е кич, той напомни, че проектът и инвестициите в него са частни.

Професорът по културна антропология Ивайло Дичев обяви, че е масова практика последните години да се строи такъв "кич". "Кичът е имитация, нещо което се прави бързо", уточни той.

Професорът заяви, че според него по-голям проблем е финансирането с евросредства на подобни бутафорни проекти. Като пример той посочи палатките и манекените в село Мезек в Родопите и "античната стена" от пластмаса в Раднево и пясъчник с пластмасови черепи, за които момичета, наети за целта от общината, разказват, че са жертвоприношения.

Археологът проф. Николай Овчаров обясни, че тези проекти са т. нар. "меки мерки", за които настоявал Европейският съюз. Той призова да не се омаловажава реставрацията на много исторически обекти с евросредства. Овчаров даде за пример проектите, по които е работил, като Перперикон и Велики Преслав, както и възстановяването на две църкви във Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Kich.hora tova ne e istinski zamuk.vseki narkoboss v mexiko ima po edin takuv
7
0
 
17
 
! Отговори
13:06 преди 8 години
Едва ли има по-банално оправдание на глупостта и наглостта от "техническа грешка". Защо не сгрешихте "технически" и да сложите блок от Люлин на корицата?
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този служител дето е предложил на замъка в Равадиново рекламно поле в книжката за 100-те национални туристически обекта трябва да бъде уволнен, защото създава условия за заблуждаваща реклама на обект, който изобщо не е национален и регионален туристически обект, а някаква бутафория. А горките непросветени люде ще се юрнат да го посещават, само защото снимката стои редом със стойностни неща. ПОЗОР! Добре че излъчиха репортаж по телевизията, та да се влезе в "обяснителен режим"
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Neka organite na reda, da potarsqt parite na Balgariq v miliarderite koito si stroqt zamaci i sarai!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То дали е кич или не е, не е дори основният въпрос в случая. Това е ново строителство, а не исторически обект, и частна, а не държавна собственост. Няма как да е в списъка на 100-те национални исторически обекти, а може да присъства в книжката само като допълнителна реклама.
3
1
 
26
 
! Отговори
Тракийски преди 8 години
Как да няма място ?! Това е виден представител на архитектурното течение "Мутра-Барок". Ще видите като Глория и Коко Динев станат професори в СУ! Никой тогава няма да ви позволява туко-така да оспорвате значимостта на такива паметници !
2
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 години
То и Кракра стана в "автентична" пластмаса.
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе но хубаво, ама няма място в 100 НТОПо тая рогика могат да включата и Догановите сараи...