Клипът със звездите – реклама на "Ню Бояна филмс"

Това е нерегламентирана държавна помощ, смята Румен Драганов
12 окт 2015 20:50,
38
Клипът със звездите – реклама на "Ню Бояна филмс"

Рекламният клип, който представи туристическото министерство, и в който световноизвестни киноактьори споделят впечатленията си от България, практически представлява реклама на едно самостоятелно търговско дружество - „Ню Бояна филмс”, което всъщност е нерегламентирана държавна помощ.

Още по темата

Това каза в коментар за Investor.bg Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма по повод на клипа, който от вчера се върти в медийното пространство, и по думите на министъра на туризма ще привлича туристи  у нас.

Като цяло клипът е насочен към продуценти и директори на продукции главно в САЩ за привличане на заснемане на филмови продукции в киноцентъра в Бояна, каза експертът, като уточни, че в това няма нищо лошо. Самата реклама на дружеството се повява в 42-та секунда на клипа, напомни експертът.

Той констатира, че предприемането на тази стъпка от Министерството на туризма за реклама на частно дружество, която да бъде разпространявана в Европа и в света, със средства от държавния бюджет, представлява нерегламентирана държавна помощ. Най-малкото по същия начин би трябвало да се подходи към други търговски дружества, които извършват същата дейност, посочи Румен Драганов.

„Не познавам българска фирма, която продава своя продукция в чужбина, която в свои брошури или сайт не е споменавала добри думи за България по същия начин, както го прави киноцентърът, но досега не съм чувал държавата да се ангажира с разпространение на тези рекламни материали, на което и да е българско търговско дружество“, посочи експертът.

Освен това, по негово мнение, тази реклама чрез този клип е абсолютно непригодна за някои пазари - например за руския пазар, където по принцип Холивуд и Силвестър Сталоун в частност се възприема като актьор, играещ в роли против руснаци. Също така Франция не приема Холивуд като нещо положително за европейската култура, Германия също работи за повече европейско кино, допълни експертът.

По същия начин този клип е абсолютно непригоден и за нашия пазар, защото не виждам как българите ще изберат вместо Гърция например България за почивка на базата на препоръките, които правят Бандерас, Сталоун, Стейтън, Салма Хайек и другите известни звезди от този клип.

„Всъщност това, в което министър Ангелкова се втурва като в авантюра, е познато на големите чужди туроператори от години – те правят реклама на България и то по абсолютно безвъзмезден начин, финансирайки клипове с чудеса на природата, културни забележителности и нематериално културно наследство“, посочи експертът.

По думите му годишно тези туроператори харчат около 56 милиона евро за реклама на България. Затова трябва да си даваме сметка, че рекламата на България не се прави от Министерството на туризма с бюджета, отделен за целта, а се извършва от 350 туроператора, които продават България в около 32 хиляди агенции и над 10 хиляди интернет сайта в Европа и света.

„Ако подходим така към едно дружество и подпомогнем броудкастинга на неговата реклама и появата на името му в клипа, финансиран от държавата, би трябвало да подпомогнем по същия начин тези 350 туроператора, което означава, че МФ трябва да включи в бюджета за догодина тези 56 милиона евро, които се харчат в момента, и да подпомогнем всички онези, които правят реклама на България досега безвъзмездно, тоест същото което прави и киноцентърът в Бояна, обясни Драганов.

По повод тезата на Ангелкова, че този клип ще привлече туристи в България Драганов коментира, че това е пълно непознаване на туризма и е заблуда на общественото мнение.

„Не виждам как този клип би привлякъл един български турист, един руски, германски, френски или скандинавски турист, който гледа този клип. Той дори не би привлякъл американски туристи, независимо че е насочен главно към американския пазар“, заяви още Драганов.

По думите му клипът е идеален да бъде показван и видян от продуценти и филмови директори на американски продукции, за които да е видно, че българският киноцентър е конкурентен и предлага „мили хора, реки, езера и планини, които предлагат и други страни, но все пак имаме студиа, в които могат да се заснемат филми и именно към тях е насочен клипът“.

Рекламният клип не е насочен към туристите. Познавайки добре работата на туроператорите, не виждам нищо, което би помогнало на който и да е туроператор да доведе туристи у нас. Този клип едва ли би бил припознат от тях, по-скоро би бил сложен веднага в чекмеджето и би бил приет с лека усмивка, коментира Румен Драганов инициативата на министър Николина Ангелкова.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Нищо не сте гледали преди 8 години
В този клип има кадри единствено от София, как така се рекламира България...? Останах силно озадачена. И да, вярно е, че се рекламира Ню Бояна, повече от очевидно е. Статията е много коректна и отразява истината. Като ми рекламират България, къде са кадрите от Седемте Рилски Езера, от планините и Черно море, примерно. Хайде, моля ви се. Снимали ли ми Софийският университет, Халите...ОК.
22
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 8 години
стига глупости, стига хейтъри! идеята си е много добра! и при положение, че е реализирана в партньорство, не виждам нищо лошо и партньорът да се облажи. държавата не е дала стотинка за тази хубава реклама, ще се харчи само за излъчване. а ползите после ще са големи, включително и от данъците на ню бояна.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рекламата на България трябва да си я направим сами ,а не да чакаме някой друг да ни рекламира страната както чакаме някой друг да ни оправи батака 25години Да стане това обаче България трябва да е по-чиста ,по-гостоприемна ,служителите в хотелите да са усмихнати а не да те гледат сякаш ги крадеш да се сервира хубава и качествена българска храна а не вносна и пластмасова ,да се организират екскурзии до многото ни исторически обекти ,за една не толкова голяма страна това не е трудно
20
4
 
6
 
! Отговори
булгар преди 8 години
Като рекламират България,къде са Плиска,Велики Преслав,Мадара,Варна,Несебър и нашето море,къде са Русчук,Видин и Дунав,къде са Пловдив,Казанлък и Балкана,къде са...........................
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ню Бояна е чифу ... пардон, еврейска собственост. Кога еврей е давал пари, много ясно че ще издалаверят от държавата срещу почерпка-две ...
18
2
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
по скоро рекламитат софето и студио нова бояна,а не България
17
2
 
3
 
! Отговори
Калина до 12 преди 8 години
По-кротко, де. Разбираме. А ти разбираш ли, че между думите е скритото послание: "Елате да снимате в България - изключителен професионализъм на местните, на нищожна цена.Бевероятни природни кътчета, които никой не съхранява. Евтин алкохол. За жени да не говорим.Тук е вашето място"
16
2
 
1
 
! Отговори
Ази преди 8 години
Епа, всички печелят, няма що. Монопола е лошо нещо, само ако не е твой. Майната и на конкуренцията. Аз нямам студио и не ме интересува нищо. Аз не съм кон с капаци, аз съм достоен българин.не
15
2
 
1
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Това си реклама на киноиндустрията!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рекламния клип е много добър, даже си мисля, че няма световен прецедент. Можем само да благодарим на хората които са го направили.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Az drugo studio osven Boqna ne znam da ima. i shto da ne se reklamira? Losho li e?
12
3
 
6
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Герберастията в сила!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво г-н Драганов!
10
3
 
6
 
! Отговори
до Гогото преди 8 години
е, па не се ли нагледа на Рилския манастир и морето, всички останали туристически клипове го има
9
5
 
4
 
! Отговори
Сотко преди 8 години
Много просто, държавата никога не може да си позволи цената на този клип, ако пък не дай Боже си го позволи, то ще са ревове до небесата, колко милиона сме пръснали за такава глупост. Клипът е супер!!! Нагледали сме се на красиви картинки на Турция, Македония, Хърватия, ама такова нещо не съм виждал, не знам може и да има. И естествено, който дава тия звезди иска да се види, кой го прави. И какво от това? Искаме и се хвалим, че в Бг се снимат тоя и тоя, ама ако може да не си мръднем пръста.
8
6
 
9
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
За Сталоун съм чувал, даже и съм го гледал на млади години.Ама този г-н Драганов ми е световно неизвестен. Още по-неизвестен ми е този "Институт за анализи и оценки в туризма". Май е нещо като онзи "институт" "Иван Хаджийски".
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяха Кубзон и.... друг руски музикант или актьор не знам, но щяхте да хвалите. Разбира се, ако премиер беше руско-украинския г,,йтак Серго! Затова 2,3 % за бсп и атака, и то купен вот!
6
3
 
13
 
! Отговори
Гогото преди 8 години
Какви са тези забрадки и джамии и разрушени заводи ?!? Защо не сложихте за фон Рилския манастир и езерата, Несебър и Калиакра, Белоградчишките скали и Албена? Какъв е този умрелия фон?!? Добре се изказват актьорите, но този който е сглобявал от наша страна май трябва да си подаде оставката или да го уволнят!
5
5
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 8 години
Много *** клип.
4
7
 
1
 
! Отговори
Минко преди 8 години
Музиканти мандолинисти участват в тоя клип.