80% от горските пожари са заради небрежност

Паленето на стърнища е най-честата причина за огнената стихия
2
80% от горските пожари са заради небрежност
Снимка: Булфото, архив

През тази година до момента, са възникнали 327 горски пожара, като размерът на опожарените гори е 19 хиляди декара. Гората е напълно унищожена в 1500 декара, съобщи  Димитър Баталов, директор на дирекция "Опазване на горите" към Изпълнителна агенция по горите, цитиран от БТА.

Възложено е изграждането на единна система за ранно оповестяване на горски пожари. За целта ще се изграждат пожаронаблюдателни кули с термални камери, които ще откриват възникването на пожара за няколко секунди, което е важно, за да се предотврати разпространението му, коментира експертът на ИАГ.

Един лев, вложен в превенция, спестява седем лева за потушаване на пожарите, добави той.

Около 80 на сто от горските пожари се дължат на човешката небрежност, коментира Баталов.

Той даде за пример паленето на стърнища, което е най-евтиният начин за освобождаване от непотребната растителност, но често се пренася върху горите, включително вековни.

От началото на годината са съставени и 12 хиляди акта за нарушения в горите и са конфискувани около 11 500 куб. метра пространствена дървесина, добита незаконно, посочи Баталов.

Той цитира законовите изисквания, които ще влязат в сила от 1 януари 2016 г., свързани с добива, транспортирането и преработката на дървесина - въвеждане на GPS системи, превозен билет, видеонаблюдение.

По Закона за лова са съставени и 172 акта за бракониерски прояви - незаконен отстрел, препариране или използване на незаконно оръжие, каза още Баталов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: горипожарстърнища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С години пишат да не се палят стърнища, да се пази гората.....резултат няма.
1
0
 
2
 
! Отговори
горския преди 8 години
Не 80 % , а 100 % от горските пожари са заради човешка небрежност ,допълнена от глупост , немарливост и безотговорност ! Явно трябва по- здраво бъркане в джоба , за да се стресне наш *** !