Родопският пататник – заложник на мързела

Ресторантьори търсят персонал – 1000 лв заплата дават
3 ное 2015 09:42,
87
Родопският пататник – заложник на мързела
Снимка: flickr

Ресторантьори в Родопите с месеци търсят персонал, но безуспешно.

"И за 1000 лева вече не искат да работят. Три месеца не мога да намеря майстор скараджия и сервитьори", твърди ресторантьорът Ахмет Мехмет от кърджалийско село Бенковски. Когато отворил първия си ресторант, работа отишли да търсят десетки млади хора, сега обаче дори високото възнаграждение не мотивира младежите да започнат работа.

"В Бенковски хората или са се замогнали, или положението е станало много зле – никой няма да инвестира тук", обяснява Мехмет пред 24rodopi.

Така, за да намери персонал, мъжът се принудил да търси работници от Кърджали. Освен високата заплата бизнесменът е готов да плаща и пътните разходи на младежите от града до селото.

В ситуацията на Мехмет са десетки ресторантьори и хотелиери в планинските курорти. На прага на зимния сезон те не могат да намерят обучени кадри.

"Една от причините е, че в тази сфера се предлагат много ниски заплати, които варират между 450 и 1200 лв. в зависимост от позицията", обясни експертът по подбор на персонала Светослав Николов.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация отчитат, че всяка година от бранша се подменят около 70% от персонала, защото българските кадри заминават да работят в чужбина.

Причината за трудовата емиграция на нашенците е двойното възнаграждение, което получават в Германия, Австрия, Италия.

В същото време изследване на Балканския институт по труда и социалната политика показва, че мечтаната заплата за българите е не по-малко от 1500 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
19
 
! Отговори
До 56 Помислете пак преди 8 години
Явно не си прав. Мехмет си е правил сметката като е почнал този бизнес. Знаел е много добре колко клиенти ще има и колко могат да плащат. Може би си е правил и сметката, че ще плаща по 200 лева на готвачи и сервитьори или изобщо няма да им плаща, но се вижда, че сметката му е крива. Аз на мястото на Мехмет, като не мога да правя бизнес там в това село, няма да го правя и няма да си търся хора, които да ми работят и едва ли не да си плащат, че ми работят.
51
9
 
8
 
! Отговори
Плачко преди 8 години
Когато си смотан, никога нищо не си пипвал и те мързи да гледаш, винаги можеш да си намериш оправдание и да лежиш пред телевизора, вместо да бачкаш и да се самоусъвършенстваш. Защото винаги можеш да изкараш, че другите са виновни, а ти вечно си ощетен. Типично по български.
50
2
 
9
 
! Отговори
До 58 Дрън дрън преди 8 години
Дрън дрън, значи ти понеже не мислиш глуп аво, можеш да работиш като за 3000-5000 лева, работиш като за 3000 лева, плащат ти 300 лева и ти си доволен. Давай все така, не мисли като мен. Аз ако ми плащат 300 лева, няма да работя за повече от 300 лева, но аз явно съм глу пав.
49
7
 
3
 
! Отговори
Ortodox преди 8 години
Svinsko predlagate li?
48
9
 
11
 
! Отговори
Дрън дрън преди 8 години
"Един и същи човек ще ти работи като за 300 лева, ако му плащаш 300 и ще ти работи като за 3000 лева, ако му плащаш 3000."Глупав начин на мислене. Мислиш ли, че ако напр. от утре заплата на Божинов му я направят 100млн, 10 пъти повече от тази на Меси, Божката ще започне да играе 10 пъти по-добре от Меси. Съмнявам се.Некадърникът си е некадърник. Дали ще му даваш 300лв, 3000лв или 30 000лв, той по-кадърен няма да стане и все ще си скатава.
47
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето за тия 1000 лв се очаква да работи двойни смени, без почивен ден. Нормалната ситуация е да има две смени, ама българския работодател смята, че работника му няма нужда нито от почивка, нито от свободно време. Да не пропускаме и факта, че за този труд е характерно стоенето на крак през целия работен ден. Онзи ден гледах обява : търсим сервитьори, предлагаме високо възнаграждение - 600 лв. Та се чудех това виц ли е?
46
13
 
7
 
! Отговори
Помислете пак преди 8 години
1000 заплата са малко, ама когато някой ти ги плаща. Поставете се сега вие на мястото на Ахмет Мехмет и си направете сметката какъв оборот трябва да имаш, за да можеш да дадаш 1000лв брутна заплата (+данъците от страна на работодателя стават към 1200-1300лв).Говорим за село Бенковски, не за центъра на София. Там едва ли имаш шанс да идват по 100 човека при теб да се хранят. Пък и доходът на хората там е толкова мижав, че едва ли са много тези, които могат да си позволят обяд за повече от 3-4лв
45
2
 
17
 
! Отговори
До 45 Работодател преди 8 години
С такова мислене като твоето и ти ще се чудиш като Мехмет от статията, защо никой не ще да ти работи. Чакали били, чакат, ама един друг път. Чакат тези, които нямат никакво образование и стават само за общи работници. Останалите ако чакат на теб, ще умрат от глад.
44
4
 
6
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Анонимен47Ма как??!!Портиера в Германия отваря и затваря вратата 20 пъти по ефективно шъ знайш!
43
3
 
23
 
! Отговори
Плавник преди 8 години
Е, тия к'во се оплакват! Навсякъде е така. В банките високо квалифицирани кадри или служители, които пряко отговарят за големи суми пари в брой получават заплати от 650 до 1500 лева. Директорите естествено се къпят в банкноти в края на месеца. Всички работодатели в България са от един дол дренки.
42
2
 
25
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Ефективноста на работното място зависи не само от работника а и от организацията. Аз мога да ти изляза с довода че ръководните кадри в Германия просто организират по добре работния процес, имат по добри машини и стимулират служителите си по различни начини. Защо мислиш в Германия българите работят а в България не? Организация и стимулиране. Осигуряване на всичко необходимо за да се свърши ефективно работата. А не като тук - машината се счупила - нищо карай квото стане....
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам да се спре с тези легенди за високите пари на запад. Ако на запад работиш легално не ставаш богат. Ако си в сивия сектор може да направиш пари, но ако те хванат гориш. Ако тука вземаш 1000лв. това са 1000лв.В Германия имам приятел, който взема добра за германските стандарти заплата 3000 евро. Само че това което неи се казва у нас каза са данъка, след облагането с данъци вземаш половината и стават 1500, имаш 100евро здравна и 800 евро наем за апартамента и оставам с 600евро за месеца
40
2
 
22
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
До РаботодателТака е. Труда също е стока. Давам качествена стока за качествено заплащане. Ако ми плаща да не умра от глад, ще му работя да не заспя на работното място. На бас че има кадри за всички сфери - предлагаш най-високите заплати - имаш най-добрите кадри. Но освен заплата трябва и осигуровки, нормално работно време, плащане на извънреден труд и т.н. Защото 1000 лв за 12 часа 6-7 дена не са пари. А има и работа която за много пари пак няма да започна - имам семейство все пак
39
2
 
26
 
! Отговори
до Работодател преди 8 години
Работодателче, според твоите разбирания вероятно 450лв е перфектната заплата за идеалния служител (стока) ТЦ!! Идеалният служител, който ти носи пари трябва да взима 4 цифрена заплата и тя да не е 1000лв.А в същото време ти да не караш БМВ, Мерцедес, а подобна кола на колегата ти шеф в Западна Европа (нова кола среден клас).Докато не го вденете това, все ще обвиянвате междуанародното положение, че нямате качествени кадри!
38
4
 
16
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Ей, "работодател". Не се ли сещаш, че всеки ще ти работи само за толкова, колкото му плащаш. Един и същи човек ще ти работи като за 300 лева, ако му плащаш 300 и ще ти работи като за 3000 лева, ако му плащаш 3000. От теб зависи - плащаш и получаваш.
37
2
 
24
 
! Отговори
До 32 Работодател преди 8 години
Работникът работи качествено, ако си платиш предварително за това, а не да ти доказва 26 години, че е качествен, а ти да се правиш, че не виждаш, както сте всички работодатели в България.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия и Австрия дават поне 20 пъти повече отколкото в България за всеки отработен час. Но така е не само при готвачите.
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1000 лева да кажем може, макар че пак е малко, но при 8 часов работен ден и само в работни дни. Ако иска да се работи извън това време, да плаща двойно и тройно.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докога ще обиждаме хората които търсят по-добро бъдеще за себе си и децата си в по-уредените страни??? Докога???Освен това много често се забравя, че тези хора пращат почти цялата си заплата на своите възрастни родители оставени гладни и необгрижени от държавата.
33
4
 
32
 
! Отговори
гошко преди 8 години
В Германия и Австрия давали ДВА пъти повече!!! Смеех, дават поне 5 пъти повече от тук! А вие господа работодатели като се научите да осигурявате на на пълна заплата и да давате повече от печалбата за обучение и заплати на персонала, може и да започнете да се оплаквате основателно.