Фабриката в Карлово... Къде си вярнО ти, любов народна?

Дареното от Евлоги Георгиев на града му - скелет от оголени греди
25 дек 2015 14:33,
66

Снимка: Жоро Хаджиев

Една тъжна истина се превръща в традиция. Българска, може би само наша. Хората, строили университети и фабрики, посявали ценности и добродетели, градили Родината, потъват в забрава.

Изчезват сградите, в които са живели. И други, вдигнати с парите им. От паметници на културата, тези красавици постепенно се превръщат в скелети от оголени греди и срутени тавани. И накрая изчезват, тихо отронили се до последната мазилка.

Още по темата

Dnes.bg вече писа за някои от тях – красивата сграда на бившата Захарна фабрика в София, на някогашната баня в Овча Купел, старата вила на българския Рокфелер в Габрово... В срамната редичка се нарежда още една красавица – бившата текстилна фабрика в Карлово заедно с вилата край нея на един от най-големите българи, родолюбци и дарители Евлоги Георгиев.

Той дарява фабриката на родния си град през 1891 година. Преди да стори това попитал съгражданите си от какво се нуждае най-много Карлово. Преобладаващият отговор бил - фабрика. Евлоги Георгиев дарява 500 000 лева за нея.

Някога приютила един от моторите на българскато предприемачество и бизнес, спонсор на болници и училища, днес сградата е потънала в паяжини и разруха.

Въпреки опитите на местната власт да намери средства за възстановяването й, тя и до днес е руина. Нищо че е обявена за паметник на културата и комплекс от местно значение. Една от причините затова е, че е в частни ръце.

Така фабриката се превръща в криво огледало, където днешното предприемачество се оглежда като пародия на тогавашното.

А за Евлоги Георгиев каквото и да се каже, ще е малко. Той е сред най-големите български предприемачи, смятан за най-богатия български търговец и банкер в края на 19 век. А също и сред най-големите дарители у нас. Дарява за всичко – училища, болници, фабрики.

Венецът на благородното му дело е Софийският университет. Първото Висше училище в Княжеството е създадено през 1988 година, но не е имало сграда. През 1896 година Евлоги Георгиев подарява на държавата 800 000 лева за построяването й и предоставя парцел от над 10 000 квадрата на стойност 200 000 лева в центъра на София.

Паметник на Евлоги Георгиев и на по-малкия му брат, също банкер и дарител, и днес се издига пред централния вход на Университета. Но дали дотам не свършва признанието ни към него?

След смъртта си Евлоги Георгиев дарява много повече на страната си отколкото на роднините си. Те оспорват, но десетки и стотици хиляди левове, по волята на дарителя, отиват за благотворителност -  20 000 лева - за българската черква в Букурещ, 200 000 лева за Букурещкия университет, "за да се издържат бедните, но прилежни студенти", на общината в Галац са завещани 30 000 лева, 6 000 000 лева - за построяване на Висше училище в България, 20 000 за строителството на българска болница в Цариград...

Имало ли е смисъл?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
32
 
! Отговори
rojenec преди 8 години
vsichki textilni fabriki biaha razdadeni naneblagodarni malodushni spekulanti .IZGONIHA rabotnicite rabotili po 40 godini samo v tazi fabrika tochno 3/4 meseca predi pensia .a tiah napraviha skladovi pomeshtenia ne vlagash nishto vzimash ogromni naemi
37
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина не знаем как да правим пари. С вложение, което ще се върне за 5-10 години, тази сграда може да се превърне в музей или в автентичен хотел в битов стил, който да събира туристи от цял свят. Жалко, много жалко...
36
8
 
33
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Особено построеното от Никола Фичев.
35
10
 
32
 
! Отговори
Kamen преди 8 години
Turskata arhitektura obache se darji zdravo. Kakvoto sa postroili - pat, most, bania, muzei, uchiliste, konak, dom, obor ...vse sa si hubavi.:-)
34
8
 
33
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Коментарите са излишни. Трагично е. Всеки божи ден виждаме как пред очите ни се изпарява България. Или поне България на българите. Но и ние не я заслужаваме..забравяме историята си, културата си, обръщаме гръб на науката и образованието и се фокусираме върху поредната недоправена магистрала, поредния *** данък (пример данък уикенд), или, както си можем най добре, просто плюем и зачеркваме всичко и всеки, защото знаем най добре...
33
9
 
33
 
! Отговори
западняк преди 8 години
До 33 и 34браво!До 43 вземи едно въже и се обеси легастеник а и глупав!
32
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше през 44 г. комунизите щяха да разстрелят целият му род !
31
8
 
44
 
! Отговори
палома преди 8 години
Чудесна статия! Нямам повече какво да кажа, освен да ви поздравя!
30
12
 
35
 
! Отговори
Oalaa преди 8 години
I tova e bilo izgradeno prez turskoto robstvo li?:-)
29
16
 
37
 
! Отговори
BG преди 8 години
Хайде и да не отваряме думата, че преди известно време, пияни военни от бригадата в Карлово, опикаха паметника на хората в центъра на Карлово, а техния началник - прословутия ген. Шивиков срещу който сега се водят дела за злоупотреби, тръгна да ги защитава !!!!А комунистите по-долу дето са писали един куп глупости, докато в момента карат Коледа с пари пратени им от децата работещи в "Гнилия Запад" , могат да проверят кога и при кое управление България е била икономическо чудо !!!
28
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 27 ако знаеш колко си зле на акъл,ще се обесиш33927
27
12
 
39
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
доходите на българина трябва да са ниски,така той ще уважава своите олигарси.
26
9
 
47
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АНОНИМЕН ТОЧНО ТАКА КОМУНИСТИТЕ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ,НО ТЕЗИ "КОМУНИСТИ",КОИТО СЛЕД 10 НОЕМВРИ ИЗВЕДНЪЖ ПОСИНЯХА ДО ТЪМНО СИНЬО.НАЛИ ВСИЧКИ ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТЯХ И РЕВАХТЕ:"КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН",РЕВАХТЕ:" 45 ГОДИНИ СТИГАТ"!ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА РЕВЕТЕ ,НО,АКО ОБИЧАТЕ НА УМ!
25
11
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 26 години България се сви до София, но през 2015 г. рекорден спад на раждаемостта има и в София, защото няма вече млади да емигрират от провинцията. Провинцията е или пустиня или потурчена с роми както във филма на Алджазира. не може да се сърдим на турците или ромите, а на българските демократи след 1989 г.
24
16
 
60
 
! Отговори
до соросоидите преди 8 години
Да ви напомням ли ,че това което народа построи при бай Тошо сегашните боклу$и не могат да го боядисат само ,а какво ли остава да свършат нещо свястно.
23
14
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааа сакън най-голямото постижение на таз идиокрация е 5 км магисрали и няколко спортни зали и да не забравяме, че Меркел даде парите и то ги даде защото нямаше как въоще да не даде от кумова срама хич да не е.
22
15
 
40
 
! Отговори
до SS преди 8 години
на тебе главата ти е червена от пиене
21
10
 
48
 
! Отговори
НЕ Е ЛИ ИСТИНА?????? преди 8 години
Човек и целия свят да притежава и да го подари на околните...един ден умира.Казано е :"не си събирай богатства на земята, които ръжда унищожава, молец изяжда и крадец открадва".
20
8
 
49
 
! Отговори
Грешка... преди 8 години
"След смъртта си Евлоги Георгиев дарява много повече на страната си отколкото на роднините си"--роднините имат ДРУГО ВИЖДАНЕ за живота.
19
14
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плодовете на "западните ценности".