Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?

През миналата година са проплакали 60 000 български бебета
4 яну 2016 11:00,
222
Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?
Снимка: архив Reuters

Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война.

Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година.

Още по темата

Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта.

Традиционно в столицата са се родили най-много деца – 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас – Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор".

Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище.

И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година". В Пловдив претендентите за титлата се борят две момченца, приплакали точно в полунощ на 1-ви януари. Системите на двете болници не допускали бебетата да бъдат записани в полунощ и затова и двете бебета са вписани като родени в първата секунда на 2016-а.

"Въобще не съм изчислявала кога да се роди. Събрахме се на трапезата със семейството в Новогодишната нощ, за да празнуваме и малко след това ме докараха в болницата. Оказа се, че имам разкритие и родих в полунощ", смее се щастливата майка на Илкай Дерели Селвер. Малкият Илкай ще влезе в битка за приза с Бойко, кръстен на премиера Бойко Борисов.

"Бойко ще го кръстя, че той ни дава детските. Пари ни дава, а може и апартамент да ни даде”, казва 20-годишната майка Златка. Въпреки крехката си възраст Златка от пловдивския квартал "Столипиново" има още две деца. Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми няма деца щото хората нямат пари.То е елементарно.Като нямаш пари и имаш 3 деца (да,минимум 3 трябват за да се подържа естественият прираст на +1) с какво ще живееш?В колиба на социални помощи като майка Златка?
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че тя втората световна почти не ни засяга да не сме пияндури от раша ПО добре би бил пример с ПСВ
7
2
 
37
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Поинтересувайте се колко млади хора са останали в България, и колко от тях са готови да имат деца. в началото на 90-те на моята улица имаше около 12-15 деца на моята възраст. От тях сега сме останали 3, 5-6 са по София и другите в чужбина. Сигурен съм че това не е единичен случай, а масово явление.
6
2
 
33
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 8 години
БЪЛГАРИЯ Е В ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА
5
3
 
29
 
! Отговори
опомнете се преди 8 години
Нацията изчезва ! Демографската криза е по-пагубна за България от двете Национални катастрофи. Ако не се вземат драстични мерки, след 50 години ще живеем в държава, в която българите ще са малцинство и страната няма да се нарича България.
4
1
 
29
 
! Отговори
Ив преди 8 години
Две трети от тях са ромчета. Жалко.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори след Втората световна сме раждали повечеE че много ясно, след всяка война настъпва усилен прираст на населението, не само след втората световнаЖурналята вземете се образовайте, не пишете глупости
2
1
 
42
 
! Отговори
11 преди 8 години
Хайде сега да се поразтърси авторът на статията колко от тези 60К бебета са български и колко са от... другите.
1
1
 
46
 
! Отговори
dan преди 8 години
60 000, но колко от тях са по-тъмнички? Защото статистиката е много по-стряскаща.