Сняг, студ и снегорини по пътищата из страната

АПИ: Движението по магистралите е без ограничения
4 яну 2016 12:37, Анисия Иванова
1
Сняг, студ и снегорини по пътищата из страната
Архив: Булфото

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Настилките в цялата страна са предимно мокри и заснежени. От АПИ продължават да ги обработват и опесъчават. Сняг вали над по-голямата част от страната, снежната покривка е от 5 до 25 см, температурите са в интервала от -15 С° до 0 С°.

Движението по автомагистралите е без ограничения. Изключение има на отсечката от магистрала „Хемус“ между Варна и Белокопитово само в посока Варна-София. Там е ограничено движението на превозни средства над 12 т.
 
От АПИ предупреждават, че затворени за движение са "Върбишкият”, "Златишкият” и "Троянският" проход. През проходите "Рожен" и "Превала" всички превозни средства трябва да се движат с вериги, а камионите без ремаркета и полуремаркета. Има ограничение на движението за МПС над 10 тона за проходите "Котленски", "Твърдишки" и "Вратник".

Ситуацията по републиканските пътища остава усложнена в североизточната част на България – областите Ловеч, Плевен, Силистра, Разград, Шумен и Търговище, Русе.

Областният кризисен щаб в Стара Загора ограничи движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по главния път Стара Загора–Змейово–Ягода–Тулово–Мъглиж, както и през Прохода на Републиката. Отпада забраната за движение на тежкотоварни камиони над 12 т в област Велико Търново, съобщиха от пътната агенция.

Всички пътища в област Монтана са проходими при зимни условия, 56 машини чистят снега и опесъчават. Температурата в региона е около минус 12 градуса, дебелината на снежната покривка е от 25 до 50 сантиметра. Най-много сняг е паднал в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София. Там е наложено ограничение да не преминават автомобили с тегло над 12 тона. Пътят в прохода е почистен и опесъчен, по него няма колони от автомобили, уточниха от управлението в Монтана.

До момента в региона няма тежки катастрофи, които да са причинени от снега. На някои места се случва големи камиони, тръгнали на път с летни гуми, да препречат шосето и да се изчаква известно време, но няма пострадали хора и нанесени материални щети, обявиха от пътното управление.

В Сливенска област пътищата са заснежени и обработени, проходими са при зимни условия, съобщи БТА.
Общо 26 машини чистят снега в областта, като екипите са работили и през нощта. Снеговалежът е спрял, като в планинската част на областта духа умерен вятър. Снегът в равнинната част е около около 10 см, а в планинската - около 20 см. Температурата е от минус 10 до минус 3 градуса. Участъкът от автомагистрала "Тракия" в областта се обработва.

Без електрозахранване в Сливенско са селата Горно Александрово, Камен, Драгоданово, Жельо войвода, Блатец и Трапоклово. Там работят екипи на електропреносното дружество ЕВН.

В четири училища в областта е обявен неучебен ден - в котленските села Мокрен и Пъдарево, в новозагорското село Коньово и сливенското село Жельо войвода. В планинските села е затруднен достъпът до училищата, а в сливенското село Жельо войвода няма ток.

Всички пътища в Шуменска област са отворени и проходими при зимни условия. Поради обилния снеговалеж през нощта бе спряно движението по третокласната пътна мрежа в Шуменско. Снежната покривка в областта е около 30 сантиметра. Температурите са между минус осем и минус 13 градуса.  По информация на дежурните в общините няма населени места без ток и вода.

Пътищата в Кюстендилска област са проходими при зимни условия. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави. Около 20 машини на пътноподдържащите фирми са ангажирани със снегопочистване и опесъчаване на републиканската пътна мрежа.

Продължава обработката на участъци от автомагистрала "Струма" и главен път Е-79. Почистват се пътищата Кюстендил - София и Кюстендил - Дупница. Насочена е техника към високопланинската община Трекляно, както и в Осоговска планина. Няма постъпвали сигнали за закъсали автомобили, не са налагани временни ограничения за движението на моторни превозни средства.

Отпадна ограничението за движение с вериги на гумите през прохода "Печинско". Остава в сила изискването за товарните автомобили да бъдат без ремаркета или полуремаркета по националната пътна мрежа в областта.
Пътищата в Смолянско са проходими при зимни условия. Общо 75 снегопочистващи машини опесъчават и разчистват пътната мрежа в областта. Екипите са работили и през нощта, така че тази сутрин основните пътни артерии в планинската област бяха почистени и обработени.
 
От АПИ очакват и следващата нощ да е много тежка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари