На мегдана – "онлайн"... Facebook село ражда добри новини

Как в девинското село Грохотно всеки жител е полезен с нещо
Обновена: 25 яну 2016 09:10 | 25 яну 2016 09:07,
15
На мегдана – "онлайн"... Facebook село ражда добри новини
Кметицата на селото - Фани Василева; Снимка: Facebook

Над 25 мъже опесъчиха през уикенда 9 улици в девинското село Грохотно на ръка в най-големите студове. Те последвали примера на Юсмен Къртъл, който излязъл сам да опесъчава улиците на цялото село на 18 януари.

Кметицата на селото Фани Василева е създала онлайн "вестник" за Грохотно във Facebook. И похвалила човека публично за гражданската позиция, което заразило останалите. Кметицата отразява в социалната мрежа всеки ден случващото се в селото и се отчита постоянно какво е свършила с текст и снимки.

Всички в селото вече живеят онлайн. Всичко се вижда и всеки гледа да е полезен с нещо. Не е като едно време - кой какво рекъл на мегдана, един чул, друг не видял. Местните се шегуват: "По-рано казвахме: Отиваме в кръчмата да научим новинете, а сега: Отивам вкъщи да разбера какво става в селото. Всичко, което става, може да се види в интернет, а това е голяма работа", дивят се хората.

Кметицата хвали публично и поименно доброволците. Разказът й как един мъж от Грохотно реши сам да опесъчи всички улици из селото и как това "зарази" и други мъже доброволци да се включат предизвиква вълна от одобрение в социалната мрежа.

В първия ден Къртъл бил последван от трима мъже. Следва нови серия снимки на акцията и нова вълна от одобрение, като този път участват още мъже.

"Има още мъже, но просто не мога да опиша всичките. На три пъти излизат да опесъчават с доброволен труд, бях доставила пясък по улиците и опесъчиха най-трудните улици. Вторият път дори ме изненадоха, бях на изпит, и когато се върнах, мъжете бяха опесъчили", каза Фани Василева пред "Труд".

На всички е благодарила публично под мотото: "Когато инициативата е по-силна от безизходицата". Оценила акцията с "Пълно отличие" и обявила, че ще раздава годишни грамоти за доброволен труд за селото.

Грохотно е с 1018 жители. Кметицата кара втори мандат като селски управник, преди няколко мандата пак е управлявала Грохотно, след това била учителка.

Василева няма работници към кметството и в големите снегове я видели как се опитва сама да рине сняг в центъра. Откакто е заела поста, се отчита всеки ден какво е свършила в онлайн "вестника". В края на миналата година направила пълен отчет за свършеното от 6 ноември до 31 декември в 27 точки.

От началото на мандата е създала селски социален фонд за дарения, който вече е събрал и раздал над 1000 лв. помощи на онкоболни, болни на хемодиализа и сираци. Дарителският фонд на селото е кръстен "Добро сърце".

"Заведох дневник на даренията и отчети за какво са отишли. Всичко се приема с подпис и се отчита публично", казва Василева.

Съселяните й събират по инициативите огромно количество хранителни продукти за общинската болница в Девин, зареждат със 100 лв. обществения хладилник за бедни в общинския център. Отделно от дарения е раздала витамини на осем ученици сираци в селото, а дарителка, живееща в Германия, ги облякла с нови зимни дрехи "от глава до пети" за общо над 1500 лв. за Нова година.

От дарения на селото напълнили и хладилниците на сираците за празниците, раздали по 60 лв. на пет семейства с тежко болни, лакомства и играчки, а сега пак с дарения стяга зимен ски ден в Пампорово. Всички инициативи и дарения на селото Василева обявява в онлайн новините във Facebook. Казва че е трогната от бедни хора, които отделят от скромните си средства за дарения.

Лично тя също дарява - преди броени дни подарила телевизор на болен с психични проблеми от селото. "Нямаме радио, няма как да имам другояче връзка с хората от селото и тези, които имат корен оттук, но са из страната и чужбина, и затова създадох тази група - да знаят винаги какво се случва", казва кметицата.

На "онлайн Грохотно" е обявено: Винаги отворено!

"Кмет с нейния пример стимулира!", коментира онлайн новините Валя Пашова.

"Браво на жителите на селото. Много са активни. Всеки помага, кой с каквото може. Ако всички хора бяха така България щеше да цъфти", пише и Албена Сиракова.

И "онлайн селото" вече дружно се стреми да роди още добри новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Петя Гайдарова преди 8 години
Текстът е мой, а изданието е "Труд". Пък много нагло е да крадете цели разработки! Чакам извинение!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sergo Bravo
8
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
ами всъщност да. ето ти доказателство, че не е нужно да сме в комунизъм, за да се случват нещата.
7
0
 
3
 
! Отговори
Globalfix преди 8 години
Браво на с.Грохотно! Това е разликата между "общност" и "случаен сбор от индивиди".
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Лилето, Бойко и компания кога ще се отчитат карта ден какви ги дробят?
5
0
 
3
 
! Отговори
градски преди 8 години
"С цвят на слънчогледи, с дъх на лято" - много хубава книга с разкази за това какви хора живеят и какво се случва в българското село днес, прочетете я
4
0
 
13
 
! Отговори
Възхитен преди 8 години
Радвам се на инициативата и на труда на кметицата! Браво!И забележете - прави се не в края на мандата ;-)
3
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Ето: КМЕТСТВО -с.ГРОХОТНО, Online
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можах да намеря във фейсбук въпросната старница. Защо не е посочена в материала или е измислица?
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто хората са се сетили, че ако те самите не си помагат няма кой да дойде отвън и да им свърши работата.