Музика от Холивуд с BG мотиви дава начало на "Сурва"

На маскарадния фестивал в Перник ще дефилират над 6400 участници
Обновена: 29 яну 2016 08:16 | 29 яну 2016 07:31, Веселина Йорданова
5
Музика от Холивуд с BG мотиви дава начало на "Сурва"
Снимка: БулФото

Модерен концерт - спектакъл "50 години "Сурва" - ще даде довечера старт на 25-ия международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Фолклорни елементи, вплетени в музика на холивудския композитор Томас Бергерсен ще интерпретират по съвременен начин пернишката "Сурва", разказа на БТА режисьорът на спектакъла Красимир Димитров.

Още по темата
Шестима популярни народни изпълнители ще изпеят в един глас специално създадена песен за юбилейното издание на фестивала от сурвакарката Вера Валериева от с. Лесковец. Трима конници ще донесат сурвакарския огън, който ще озари първата нощ на фиестата. Зрелищно факелно шествие ще премине през центъра на Перник, обявен от 2009 г. за европейска столица на сурвакарските игри.

Пищно пиротехническо шоу ще следва екота на 18 тъпана, за да се чуе отдалече, че в Перник започва веселба. Следващите три дни градът ще бъде под командването на войводата на фестивала - актьора Веселин Мезеклиев, който ще получи ключа на Перник от кмета Вяра Церовска.

Довечера на Перник официално ще бъде връчен сертификатът за включването на празника "Сурова" в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Фестивалът, качил на градска сцена получилия световно признание обичай, днес отбелязва половинвековен юбилей от първото му издание.

На маскарадния фестивал в Перник ще дефилират над 6400 участници

В града ще демонстрират изкуството си кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. От 110-те групи, които ще се представят на състезателните дефилета - 92 са български - от всички етнографски региони.

Осемнайсет чуждестранни групи - от Сърбия, Македония, Румъния, Албания, Беларус, Русия, Гърция и други ще покажат обичаи на своите страни. За първи път в Перник ще дойде група от Мали. Очакват се десетки хиляди туристи. Ученици на възраст от 10 до 19г., чиито костюми интерпретират български и световни маскарадни традиции, ще се представят на младежко маскарадно дефиле "Сурвакариада".

Деветчленно жури с председател проф. Георг Краев ще определи носителите на наградите. Ще бъдат връчени и отличия от кмета, областния управител, Регионалния исторически музей и други.

Специално валидирана марка по случай двойния юбилей - 50 години от първия фестивал и настоящото му 25-то издание тръгва като посланик на страната ни по света, за да покаже една българска традиция, запазила колорит и ритуали, коментира заместник-кметът Севделина Ковачева.

Научна конференция, ателиета и кулинарно шоу ще съпътстват пернишкия маскараден фестивал.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: перникСурва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Етньо преди 8 години
Боливуд с мотиви от Дельо ХайдутинСлед като българският фолклор бе окончателно изтласкан от страната на прозиохда си, той намери подлсон в Меката на индийската киноиндустия - Боливуд. Тъй като Слонът - моят приятел, твърдо и дълголетно окупира стандартния ресор, се очаква българският фолклор да намери място сред Кама Сутра блокбъстърите, защото сферата е безгранична - например чрез издаването на нова мега продуцкия, Дельо - моят обладател!
3
1
 
2
 
! Отговори
LinKuei преди 8 години
Веселина, а Томас Бергерсен дали знае, че е "холивудски" композитор?! Щото ги писахте тия глупости преди време...Гледам - не си взимате поука от тогава... Първо - не живее в "Холивуд"...даже не е и в Щатите, а в родната Норвегия. Отделно от това, единственият му саундтрак е към документален филм. Друг е въпросът, че холивудски продукции ползват под лиценз комерсиалните парчета, композирани от него и продуцирани от компанията му.Журналистиката работи с проверени факти, нали?
2
2
 
4
 
! Отговори
До анонимен преди 8 години
Недей да го повтаряш, ходи си люпи семки на стадиона и си почесвай орехчетата!
1
4
 
2
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 8 години
Ама как у Перник ще минат без Холовуд...Да живее САЩ!!!