Софиянци хвърлят по 64 000 тона храна в кофата

Ромите изхвърлят най-малко храна - едва 5% от боклука
1 фев 2016 07:14, Златко Желев
15
Софиянци хвърлят по 64 000 тона храна в кофата
Снимка: архив, Булфото

64 000 тона храна отиват всяка година на боклука в София. Хората, които живеят в центъра на града, изхвърлят най-много картон, а в кварталите "Люлин" и "Младост" в кофите за боклук най-често попада пластмасата. Това показва анализ на Столичната община, изготвен заедно с програмата за управление на отпадъците до 2020 година.

Ромите изхвърлят най-малко храна - едва 5% от боклука, докато в кварталите с блокове от 6 до 20 етажа тя е три пъти повече. На година в столицата се изхвърлят по 572 000 боклуци, като най-често в кофата се оказват остатъци от храна, а на второ място е хартията с 56 000 тона.

Според прогнозите софиянци ще произвеждат все повече боклук. Ако през 2016 година се очаква на човек да се падат 442 кг, то през 2020 година ще хвърляме с по 28 кг повече.

Община Варна генерира около 350 тона отпадъци на денонощие. Количествата нарастват до 500 тона през летния сезон, показват данни на общината. Боклуците от града и курортните комплекси постъпват в завода за преработка на твърди битови отпадъци край Варна с капацитет от 140 000 тона годишно.

Инсталацията отделя всички годни за рециклиран отпадъци-пластмаси, метали, хартия и картон, а органичните отпадъци се отвеждат в тунели за биологично разлагане, като неизползваемия остатък се депонира.

Според данни на общинската програми за управление на отпадъците в общината 14.6% от тях са хранителни, 20.4% - хартия и картон, пластмаса -20.9%, текстил - 4.0%, гума - 0.2%, кожа - 0.1%, градински отпадъци - 10.8%, дървесни - 0.5%, стъкло - 6.9%, метали - 4.5% и инертни материали - 16.9%.

443 килограма битови отпадъци изхвърля българинът за година. Това сочат данните на НСИ на база количествата събран боклук. Най-много боклуци са хвърлени в Русе, където на един жител се падат 637 кг. Следващите в списъка са бургазлии с 583 кг на човек. Точно с пет килограма по-малко са изхвърлили жителите на Добрич. Най-малко смет по кофите се оставя в Кърджали. Там на човек се падат почти двойно по-малко боклуци - 254 кг.

 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11

Ха, ха, ха ......! В самата статия няколкократно се повтаря думата "бokлyk", но в постинга 11, на последния ред, я скриват зад ***!!!!!!! Ха, ха, ха!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Невен
Глупости са, че българинът изхвърля храна. Същата *** манипулация, както със СПЕСТЯВАНИЯТА. Хранителните отпадъци храна ли са - да, но само част от тях и то за животни. Кой нормален човек ще изхвърли всяка пета филия, всяко пето парче салам, всяка пета ябълка, всяка пета чаша мляко и т.н., ако са годни за ядене. Поредните глупави внушения, че българинът е БОГАТ, щом изхвърля храна, както с"увеличените спестявания", като не се казва, колко от тях са печалбите на корпорации.
8
0
 
0
 
! Отговори
Невен преди 2 години
До 7. Докато виждаш, че изхрълят храна е добре, ако спрат работата е лоша. Няма такова планиране със 100% оползотворяване.
7
0
 
0
 
! Отговори
Гецата преди 2 години
Може да прозвучи много грозно, но добре че клошарите събират буклуците по кофите. На представа си нямате колко много суровини се изхвърлят в кофата - суровини, които спокойно могат да бъдат преработени, вместо да отидат да гният на бунището и да замърсяват почвата и водите.

Така че клошарите вършат ужасно полезна работа събирайки пластмасите, стъклото и желязото от кофите.

А това, че нямаме елементарна култура как да събираме боклука, е съвсем отделна тема.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея срещу Фантастико и виждам как всяка сутрин хвърлят в нашите 4 ри кофи черни чували с храна !
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в тоалетната що не кажете колко ходи софиянеца !
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля,че това е нагласено.Според тая статистика всеки ден всеки един от нас изхвърля 2 килограма отпадък всеки ден.Почти 1 000 000 тона годишно !!! Има нещо много гнило в тия сметки.
3
0
 
2
 
! Отговори
Невен преди 2 години
Автора да го светна защо в центъра изхвърляме най-много картон. Малко хора, много магазини и понеже магазините са малки, не ходят да продават картоните. Защо ги слагат до кофите, а не в тях - ами понеже по 2 месеца понякога не ни вдигат кофите за разделно, то няма място. Аз хвърлям разделно и понякога по 10 минути си вървя с торбичката току намеря някъде кофа ... А за продуктите, ами ако е ***, а все по-често купуваме такива, да го ям за да е добра статистиката ли?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще се хвърля, 50% от стоката ни по магазините е вносна, броим едно време за доставка, едно време за продажба и при нас идва с 1/2 срок на годност за малотрайните продукти.
1
0
 
6
 
! Отговори
Хъммм преди 2 години
64млн.кг/2млн души са 32кг на глава от населението (бебета и пенсионери включително) нещо не ми се връзва .