Без автобус до града – Дивият Запад, ама във Врачанско

Пощаджийката ходи пеш, за да доставя... лекарства
Обновена: 4 фев 2016 11:32 | 4 фев 2016 09:37,
14
Без автобус до града – Дивият Запад, ама във Врачанско
Снимка: bTV

Жители на врачански села се оплакват, че нямат никакъв автобусен транспорт от години и пътуват с таксита до областния град. Последната редовна линия в община Криводол била спряна миналото лято поради нерентабилност.

Пример за този проблем е село Добруша. Най-голямата болка на хората там е, че не могат да идат до града, както е било едно време - с автобуса.

68-годишната Цеца Мишова е вдовица, страда от епилепсия и диабет, и понеже децата й живеят далеч, разчита на пощаджийката да й достави лекарства от града. Налага й се да ходи пеша от съседното село до Добруша, защото няма автобус.

"Пет километра и още пет - десет, значи за деня по десет километра си го извървявам", разказва пред bTV Соня Петрова, началник на Пощенска станция в Добруша.

Други разчитат на колата от социалния патронаж.

Маргарита Евденова, жител на селото, споделя за трудностите: "Сега трябва да помолим човека с храната да донесе лекарства, пък то не е един път да се закупи. 50-те години на Дивия Запад, така се чувстваме".

В пет криводолски села автобус имало до миналото лято. Причината е, че пътниците дотолкова намалели, че фирмата превозвач се отказала от линията, която обслужвала четвърт век. Другата причина е нелоялната конкуренция от легални и нелегални таксита.

Инж. Георги Яков, директор на "Автобусни превози" – Враца, коментира, че цената на автобусните билети била подбита от нелицензирани таксита и линията станала губеща.

Сега по неволя в село Ботуня кметът извозва хората със собствения си автомобил, докато пътува по служебни дела в района.

"Не е нормално, ама какво да направим, в момента сме така. Който ме помоли, на никой не съм отказал, а и си плащат хората", разказва Ивайло Диманов, кмет на село Ботуня.

Към момента в община Криводол решение за проблема с автобусния транспорт няма. Секретарят на общината Анелия Николова разказва, че вече няколко пъти обявяват конкурс за превозвач, но няма интерес.

"Лошото е, че хората разчитат на нелегалните таксита, защото са по-топли и могат да ги доставят до мястото, на което искат да стигнат", допълва тя.

Заради липса на автобуси мнозина не са напускали домовете си с години.

Иванка Петрова, която живее в село Големо Бабино споделя, че от три години не е посещавала дъщеря си, която е в Криводол.

Без вътрешни автобусни линии са още три общини във Врачанско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и всички мостове са за ремонт,колко плащат 20 лв. -30 лв до град Враца,а до град Криводол от 7лв-10лв.С влака е2,10лв до град Враца ,до град Криводол 1,00лв
9
1
 
3
 
! Отговори
Чукчи преди 8 години
И защо някой да им е длъжен. Возят се в таксита, а не в градски транспорт. Ама така е по-топло, стигат без да ходят пеша, е сега няма градски транспорт, защото никой не го е ползвал от години, значи им е излишен!
8
0
 
6
 
! Отговори
Северозападнал преди 8 години
"Иванка Петрова, която живее в село Големо Бабино споделя, че от три години не е посещавала дъщеря си, която е в Криводол." А дъщеря и защо не се е сетила за нея да отиде да я види? Чини ми се, че е и друг проблема на тая баба. А иначе транспортът трябва да се подсигури от държавата, защо тези хора са плащали цял живот? А, простете, то такава няма.
7
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 8 години
г-жо/це ***, в заглавието Дивия(т) Запад трябва да е с пълен член-елементарно е!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Издънешки оти не е купил колело на пощаджийката, а ходят и като клошари
5
2
 
4
 
! Отговори
edin преди 8 години
Поканете арменския поп!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евроатлантически ценности....
3
1
 
6
 
! Отговори
s преди 8 години
Демократично време е. Какво по-нормално от това, да няма превоз за хората, а пощальоните да носят...лекарства. Нормално. Важното е да продаваме каквото е останало от Родината и да си губим времето по моловете.
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е в боковото царство. Догодина пак гласувай за него, прооости народе!
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом има нелегални таксита защо се оплакват?