Почна се! Обявиха епидемия в Стара Загора

РЗИ със съвети как да се борим с вируса на грипа
8
Почна се! Обявиха епидемия в Стара Загора
Снимка: Булфото

Въз основа на продължаващата тенденция за увеличаване на острите респираторни заболявания и достигането им до максимални епидемични стойности в областта РЗИ Стара Загора обяви грипна епидемия.

Броят на заболелите в областта от седмица е най-висок за страната. Заради достигането на епидемични стойности от РЗИ издадоха заповед, с която се предприемат допълнителни противоепидемични мерки - разкриване на противогрипен кабинет в приемния сектор на лечебните заведения за болнична помощ, прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, ограничаване на обществените масови прояви.

Освен това ще бъде въведено и наблюдение на отсъствието на учениците поради заболяване от грип и остри респираторни заболявание и ще бъде направено предложение за прекратяване на учебните занятия при отсъствие на повече от 30 % от учениците. На този етап обаче грипна ваканция не е обявена.

РЗИ Стара Загора излезе и с препоръки за спазването на следните правила за ограничаване на грипната инфекция:

Избягвайте затворени пространства, където се събират много хора. На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са МОЛ-ове, детски центрове на закрито, кина и др. Това обаче е трудно – както в обществения транспорт и офиса, така и в детските ясли и градини.

Често проветрявайте помещенията, където престояват повече хора.

Избягвайте разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце.

Носете маска, особено когато се в контакт с много хора. Маска може да се носи както от болния, така и от здравия. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид обаче, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.

Поддържайте добра хигиена на помещенията. Честото миене на повърхностите (включително електрически ключове, телефонни апарати, парапети на стълби), облъчването с ултравиолетова светлина са добри санитарни мерки. Разредената белина убива вируса, като осигурява и дълготраен дезинфекционен ефект, но тя дразни дихателните пътища (дори и след като изсъхне) и не е подходяща за помещения, които обитава болният, особено децата. Същото се отнася и за повечето миещи препарати.

Избягвайте тютюневия дим. Дори да сте здрави, тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции.

Избягвайте преохлаждане или изсушаване на лигавиците. Преохлаждането или изсушаването на лигавиците е в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване) също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
Аз просто слагам шал до очите когато съм навън между много хора, особено кашлящи. Върши работа, както и ръкавиците. Модели - по избор, шалът 2 пъти завъртян за по-сигурно.Толкова трудно ли е да се даде такъв съвет.......а и не изглеждам като *** с маска. Маска - в къщи, на болния човек или другите около него
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Stigma paniki be stiga Tatar prodavaite se lekarst. V turzia
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tози номер ни го пробутваха толкова пъти,че само *** не го проумя:То не бяха СПИН,Ебола,Свински грип,Птичи грип,Луда крава....!Дали малоумното стадо си спомня какви апокалиптични картини ни "рисуваха" и лекари,и здравни организации и и медии и политици и СЗО...какво ли не!Досега световното стадо да беше измряло(мечтата на световните кукловоди),Да,ама взе,че не измря!Давай сега да му стоварим нова тъпня,та белким го довършим.А стадото да тича по аптеките и търси "ваксини"!