Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко!

Лекар отказа неотложна помощ на иначе здравноосигурена жена
2 мар 2016 11:00,
333
Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко!
Снимка: кадър Facebook

Колко струва един човешки живот? Безценен е, вероятно ще кажете и принципно няма да сгрешите. Но един лекар, д-р Божков, е оценил живота на 40 лева.

По-надолу ще видите едно възмутително видео, показващо (надяваме се) един частен случай. С няколко думи: мъж търси сметка от лекар, работещ в кабинет по неотложна медицинска помощ, отказал преглед на жена му, тъй като тя не иска да плати 40 лв. за прегледа. Жената е здравноосигурена, но това няма значение. Доктор Божков не работи със Здравната каса, въпреки че е в кабинет по неотложна помощ.

И тук идва основния ни въпрос: Ако д-р Божков наистина не работи със Здравната каса, какво прави в този кабинет, за който се разбира от разговора, че се намира в държавна поликлиника? И още нещо: Какво гласи Хипократовата клетва, за която той така се обижда, когато ядосаният мъж я спомена?

И последно - дори и да не работи със Здравната каса как този лекар е успял да се превърне в чудесен аналог на чиновник? Откога професията, за която се твърди, че е призвание, се принизи на това ниво?

Опитите ни да се свържем с мъжа, направил клипа, засега остават без резултат. Молим, ако имате повече информация по случая, пишете ни.

Благодарим и на автора на видеото, който въпреки абсурдната ситуация е запазил самообладание и не е направил това, което всеки мъж би направил, когато някой застрашава здравето на любимата му.

А ето и видеото: 

Доктор?!?!?

Posted by Лига на простаците on Tuesday, March 1, 2016


За всички, които не могат да чуят видеото с д-р Божков, ето и по-голямата част от него:

- Вие доктор ли сте?
- Да.
- Отвън пише "Неотложна помощ".
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Защото с личните лекари работим до 20 часа.
- Ама отвън пише "Неотложна помощ"! Вие доктор ли сте?!
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Тя не пожела да плати 40 лева. Аз й предложих…
- Ама нали това е неотложна помощ?! Защо трябва да се плаща? С платени осигуровки. Вие какъв доктор сте?
- Доктор Божков се казвам. Обърнете се към директора.
- Ама защо не сте я прегледали?
- Защото тя не желае да плати. 40 лева. Този кабинет не работи със здравната каса. Говорете с доктор Диманов, моля ви. Не с мен, аз съм изпълнител.
- Ама имате пациент, който идва с оплаквания. Щяла да припадне на улицата. Аз идвам от работа. Идва тук, че е най-близо. Личната ни горе в момента не е са смяна. Какъв доктор сте вие тогава, аз не мога да разбера. Защо ви се плаща на вас…
- Това са административни неща, на които аз…
- Не, бе, не можа ли да я прегледаш, бе човек!
- Няма да я прегледам и не желая да…
- Ако тука умре, кой ще бъде виновен? Ей тука ако падне до вратата? А? Кой ще е виновен тогава? За едни 40 лева! Ще забогатеете ли с тия 40 лева, не мога да разбера. Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева! Не ви е срам, бе!
- Не мога да…
- Не ви е срам!
- Не може да ме е срам!
- Защо?!
- Не може да ме е срам!
- Доктор ли сте? Дали ли сте клетва? Че не трябва да върнете пациент, който е в нужда. Отвън пише "Неотложна помощ". Пише ли го?!
- Това означава… Вие чел ли сте клетвата?
- Не ме интересува!
- Тогава недейте да говорите за клетвата, като не ви интересува.
- Това нещо няма да го оставя така, да знаете! Ще си понесете последствията.
- Добре! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
5
 
! Отговори
добре преди 8 години
До търговциГоспод ми е свидетел, че най-чинно си плащах на лекарите, въпреки че съм здравно осигурен и въпреки това никой от тях не ме излекува. Излекувах си се сам- започнах да чета здравна литература - вярно загубих много време, ама поне не загубих пари за нищо. Ако ми се случи нещо сериозно- ще ходя навън. За тук не искам и да чуя.
153
4
 
7
 
! Отговори
търговци преди 8 години
Да не би да сте завършили медицина платено, та сега и с образование платено от данъците на българите да ставате милионери от човешкото нещастие. Един ваш колега ми бе рекъл: Ние в Германия си купим апаратура и я изплащаме цял живот, а колегите от бг-то искат веднага да забогатеят. Алчността накрая до това води..наблюдаваме го- недоволни пациенти и т.н. Както искат да печелите от труда си нали сте лекари, направете го така, че хората да не остават с усещането, че плащат за НИЩО.
152
2
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 8 години
Работя от 27 години и разбрах,че в тая професия хляб няма.Аз бих прегледал тази жена но не бих я записвал като пациент,защото вярно е,че после трябва аз да и платя прегледа.Кабинетът,апаратурата - те са на собственика на ДКЦ-то.Запишеш ли я -плащаш.От тоя преглед няма да забогатея.А и вече съм възрастен та няма за кога!Но много тъжното е,че млади колеги няма защото както написах в тая професия няма хляб!Помнете ми думата,че след 5-10 години лекар българин няма да видим!А това е страшно.
151
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toja e sa pribivane Lekar takiva sa Mnogo samo Boi schte gi opravi lekarite v bG kade e Moskov podmasva4a na Boiko nekadarkika orpr4atak na prasta Gluposti v BRD ch Austria nikade Nama takava prostaschtina Kakto v bG posle Nama vinovni lekarite Jenata e mojela da Imre be Kratemi bG lekarite ama Ako e Boiko schte go pregledat bes pari Moskov otivam si
150
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно хора лекарите в България намаляват драстично от година на година, след пет години и да искате да спорите с някой лекар, ще ви бъде много трудно да го намерите.Но игла в купа сено понякога може да бъде намерена стига да имате желание.
149
5
 
10
 
! Отговори
ЗП преди 8 години
Това че някой се е самоопределил като спешен/неотложен и т.н. не означава, че автоматично трябва да получи БЕЗПЛАТНА мед. помощ от всеки лекар на разположение. Ако се е преценил за спешен - за такива случаи има спешна помощ!Евала на колегата, че той не е избухнал заради наглостта на пациента и близкия му - че и да го снима като на разпит....
148
6
 
11
 
! Отговори
факти преди 8 години
А ако я беше прегледал без пари нали той после трябва да извади от джоба си 40 лева и да ги внесе в касата?Това е все едно около хранителен магазин да се върти някой гладен и продавачът да му даде храна безплатно.Може,ама после той трябва да я плати.Стига сте говорили за клетви,защо никой не говори на магазинерите за клетви.Не виждате ли,че всяка година събираме пари за лечение на деца в чужбина Я с СМС-и ,я с дарения!Защо не се възмути някой ,че чуждите лекари не ги лекуват безплатно?
147
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nezabawno uwolnenie!!!!!Kakto i na direktoraiNACE POCWAME NEOTLOJNO S KOLOWETE
146
4
 
11
 
! Отговори
ZP преди 8 години
Много простичко обяснениеЛекар е свободна професия - може да имаш договор с НЗОК, може да имаш договор и с ОПЛ, може и да си частен лекар срещу заплащане. Ако случаят е СПЕШЕН - човек се обръща към БЪРЗА ПОМОЩ. Ако случаят е наистина спешен - всеки лекар оказва първа помощ до пристигане на екип на бърза помощ. Ако случаят НЕ Е СПЕШЕН и лекарят Е ЧАСТНО практикуващ - естествено, че ще трябва да му се заплати. Има огромна разлика между неотложен и спешен случай.
145
4
 
9
 
! Отговори
счети преди 8 години
Жената НЕ Е БИЛА спешно и неотложно болна - ерго, следва да си плати прегледа, защото такъв не е необходим извънредно. Останалото са спекулации.
144
1
 
4
 
! Отговори
до 193 преди 8 години
До АнонименПодържащото лечение ти удължава живота, не ми пиши глупости. Повечето болести са лечими. Пра е човека. като искат да сте търговци, направете така че клиентите да са доволни, че в повечето случаи болните , т.е. клиентите са прецакани - парите взети, а болестта още я не знаеш. Става въпрос и за диагноза, нали разбираш? И план за лечение....или подържаща терапия.
143
2
 
2
 
! Отговори
до 193 преди 8 години
До АнонименПодържащото лечение ти удължава живота, не ми пиши глупости. Повечето болести са лечими. Пра е човека. като искат да сте търговци, направете така че клиентите да са доволни, че в повечето случаи болните , т.е. клиентите са прецакани - парите взети, а болестта още я не знаеш. Става въпрос и за диагноза, нали разбираш? И план за лечение....или подържаща терапия.
142
6
 
2
 
! Отговори
pepe преди 8 години
Шарлатанин!И за да няма подобни истории е крайно време да се мине към частно здравно осигуряване., защото този "лекар" гаранция маже филията и от здравната каса, без разбира се да си дава сметка от чии джоб идват парите там.
141
6
 
5
 
! Отговори
правилно преди 8 години
До АнонименПравилно е постъпила. Никой не казва, ч етрябва да работите безплатно, ама нямате ли малко ум да разберете, че пациентите искат човешко отношение и професионализъм, а вие сте жертва на системата, ако бяхте умни щеше да получавате и заплата и пациентите да ви уважават. Както виждате клиентите ви не са доволни, нали за вас ме клиенти. Що така??
140
6
 
17
 
! Отговори
простотия и мързел преди 8 години
Всеки плюе лекарите ,но на никой не му стиска да стане лекар.Ами учете/ 12години / ,трудете се и станете лекари.Широк и свободен пазар на труда.Само плюете и завиждате на заплащането им.За фризьор и маникюр може 40лв., а за лекар-не. Е...... ти простия народ.
139
2
 
3
 
! Отговори
същото преди 8 години
До АнонименИ мен ме набедиха, че имам рак, пък се оказа, че нямма и пак з апари ставаше на въпрос. Да плащам за несъшществуваща диагноза! А оня отворко дето вика за нелечимите болести, ще му кажа, ако не е чувал де, ИМА ПОДЪРЖАЩО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ТОВА в белите държави, търговецо на живот. Аре че ме ядоса.
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъщеря ми щеше да е третото поколение лекар в семейството, но обществено озлобление срещу лекарите, подклаждано и от медиите я отказа. Каза - "Не искам децата ми, да четат по вестниците, че вероятно съм престъпник. Не искам и да емигрирам след като завърша". А мечтата й беше да лекува хора. И разбира се не безплатно.
137
3
 
4
 
! Отговори
отворко преди 8 години
До КАПИТАЛИЗЪМТака е, но не с еотнася за вас. Толкова. Аз го питам з анай-новите методи на лечение по света, той ми мига с очи, вика, че в бг-то такова нещо няма и хоп 50 лева, защото ми прочел кръвната картина. Да, много сте отговорни, много сте чели. Вервай си!
136
3
 
3
 
! Отговори
ДА преди 8 години
До АнонименНе казвам, че е лесно-напротив- трудно е. Но не това е пътя по който сте тръгнали. Има други начини. Ей от такива търговски отношения да ти кажа-предпочитам да си умра, но в България не лекар НЯМА ДА ОТИДА! И какво ми хвалите САЩ- там всички са отвратени от системата им, но и тяхната система е ПО-ДОБРА ОТ тази ! В пъти! Поне имат супер модерна техника. А тука- нищо и те гледат като на касичка и пари за нищо ти вземат. Може ли да ти вземе 50 лева, само защото ти видял кръвната картина
135
5
 
10
 
! Отговори
КАПИТАЛИЗЪМ преди 8 години
ЛЕКАР Е ВИСОКО ИНТЕЛЕКТУАЛНА И ТРУДНА ПРОФЕСИЯ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИНЪТ ДА РАЗБЕРЕ ,ЧЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ТРУД СЕ ПЛАЩА И ТО МНОГО/КАКТО Е ПО СВЕТА/.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ОСТАВИ СОЦМИСЛЕНЕТО,ЧЕ ЛЕКАРЯТ Е ДЛЪЖЕН, ЖИВЕЕМ В КАПИТАЛИЗЪМ И ЗА ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА.НИКОЙ ЛЕКАР В ЗАПАДНА ЕВРОПА НЯМА ДА СИ МРЪДНЕ ПРЪСТА БЕЗ ПАРИ ,А ЗА ТАКОВА ОТНОШЕНИЕ ЩЕ ОСЪДИ ДОРИ ТАКЪВ"ПАЦИЕНТ".