8-ми март година храни: Цветята рекордно скъпи

Повишението на цените изненадало и самите продавачи
8 мар 2016 17:07,
14
8-ми март година храни: Цветята рекордно скъпи
Снимка: bgonair.bg

Една от задължителните традиции на 8-ми март е всяка дама да получи цвете. Така това е и един от най-чаканите дни в каледнара за търговците, тъй като продажбите са рекордни. А от години хората са свикнали в тези дни и цената също да е необичайно висока. Оказва се обаче, че тази година повишението изненадало дори самите продавачи.

Във Велико Търново търговците сигнализираха, че още преди месец доставната цената на стоката е скочила драстично, което ги принуждава да вдигат и крайната цена за потребителите. По думите им подобно драстично увеличение не е имало от години.

"В складовете много са ги вдигнали цените и трябва и ние да ги вдигнем. Розите са вдигнати с два лева. Има разлика - преди букетчето беше пет лева, сега е седем. Хризантемите са на четири лева, преди бяха на три лева. Кошничките също са се вдигнали, има голяма разлика", коментира Йоана Румпо.

Търговците са категорични, че високата цена прави стоката им недостъпна за масовия клиент. За тях остава притеснението дали ще могат да си възвърнат вложените пари или след празника ще се наложи да изхвърлят непродадената стока.

"Те нямат пари за хляб, пък камо ли да дойдат да си купят за седем лева роза!", допълни Йоана Румпо.

Макар и с по-скромни букети, голяма част от мъжете в старата столица побързаха да се подготвят за празника.

"Във всички случаи цените са вдигнати и това е едни от лошите маниери на българските продавачи. В Полша, в Русия, в Украйна, обратно, намаляват точно за празниците цените. И не разчитат на висока цена, а на висок оборот. Въпрос е на търговска позиция, нашата не е най-добрата!", коментира мъж.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че няма закон, който да задължава търговците да продават цветята на определена цена. Но алармираха, че заради множеството празнични оферти за ваучери – подарък, вече са започнали проверки.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Японците по тази причина са се научили да си правят цветя от хартия.(не съм сигурен но си е букет и при това приятен и авторски)
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит празник на дамите.Затова от години купувам Цвете в саксия предварително.А някои от тях са станали доста внушителни размери през годините.А букетите ги оставяме за други случай.Навик създаден от българската икономика.Не е хубаво икономическата действителност в България да променя тези навици но така е за съжаление.
9
0
 
4
 
! Отговори
Азз преди 8 години
За моите дами-бутилка водка!Значително по-евтино удоволствие.Търгашите и цветарите да си .
8
1
 
5
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Ев?ла съм ви печалбите. Едно обикновено хартиено листче ми направи деня. Купувайте умрели откъснати цветя.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българин и търговец-забрави . Нашенеца иска с един удар да стане милионер и да си купи фолкаджийка за да се фука колко е богат . Така е с всичките стоки. Ако не бяха чуждите търговски вериги щяхме да ядем хранителните продукти на тройна цена .
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая традиция не ме кефи
5
1
 
21
 
! Отговори
вижда се веднага преди 8 години
И при тези ли трябва само един Марешки?!
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз на жената и подарих един букет от пулсиращи вени
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната ви злобна статия за хората, които са се "напечелили" от някой празник! Да не говорим, че точно 8-ми март не е най-подходящият пример, цветята са толкова нетрайни, аз дори вече не подарявам по тази причина, а не ми се мисли за търговците, които трябва да ги изхвърлят, не е като с мартениците да ги прибереш по кашони за догодина.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите които продават цветя искат за един ден да изкарат пари да си купят къща и БМВ
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
zavri si v zadniq dvor tezi bomboni