Как ни цакат с цените? От 1,56 до 1,91 лв. за литър А95

Най-евтин е бензинът във Варна, а най-скъп – в София
Обновена: 9 мар 2016 09:04 | 9 мар 2016 09:00,
69
Как ни цакат с цените? От 1,56 до 1,91 лв. за литър А95
Снимка: Reuters

Драстични разлики в цените на горивата има в различите градове в България. Те варират от няколко стотинки до над 50 стотинки за литър, пише "Сега".

Забележително е, че огромни разлики има между цените на едно и също гориво на бензиностанции от една и съща верига.

София се очертава като много скъп град, а Варна - като рай на евтиния бензин и дизел. Тенденцията е цените да растат с отдалечаването от морето.

Лидер по най-ниски цени в цялата страна е Варна, показва класация на сайта fuelo.bg. На второ и трето място по евтиния са Габрово и Кърджали, а най-скъпо излиза пълненето на резервоара в София. Преди столицата се нареждат бензиностанциите в Ловеч и Добрич. В "златната среда" по цени са Враца, Перник и Шумен.

Цените на най-масовия бензин А95 варират от 1,56 до 1,91 лева за литър. При А98 разликите са още големи - цената му вчера се движеше между 1,70 до 2,23 лева за литър.

Така например варненските бензиностанции, вкл. "Бенита", "Газтрейд", "Петрол" и др., масово са продавали А98 около 1,70 лв., докато в Кърджали, Шабла, София и Хасково са зареждали на значително по-високи цени.

Драстични разлики има и в продажните цени на дизела, които вчера варираха от 1,46 до 1,84 лв. за литър.

На различна цена са продавали дизела си и от "ЛУКойл". Така например във Варна той се е търгувал за 1,46 лв./л, докато в Карлово цената е била 1,79 лв./л.

Подобна е и ситуацията за ОМВ, която във Варна е продавала дизела за 1,46, докато литърът в Търговище е струвал 1,79 лева. Сериозни разлики има и в цената на метана.

Любопитен факт е, че цените на горивата, на които продават различните вериги в отделни региони, също са сходни въпреки започналото производство от КЗК за установяване на картел при големите вериги. Вчера в София например в обектите на седемте разследвани компания А95 струваше еднакво - 1,83 лева за литър.

Преди дни и от КЗК не можаха да кажат на каква печалба са работили фирмите, подозирани в картел, защото това е търговска тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
20
 
! Отговори
Антон преди 8 години
Дмешно време производител е *** дума. Търгоците прекоуват и препродавата и от това печелят. Не е нормално.
32
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има картел на горивата значи има картел на всичко у нас. Ако си мисли някой че някой от селската бензиностанция ходи при ОМВ, ШЕЛ или Лукойл да ги пита на кава цена да продава, значи сте за психото. Бизнеса в българия се ориентира по цените на околните. За това всички златари продават и изкопуват златото на една цена а не че има картел на златарите, цигарите се продават на една цена по магазините, кафето и т.н. всички купуват от едно и също място и слагат едни и същи надценки.
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарната икономика не е за *** Балкански. За последния трябва да се окастри една здрава тояга. за да може да се осъзнае. Държавата да не гледа на народа като на изоставен сирак. В нея има достатъчно икономически лостове, за да не допуска да се краде безнаказано.
30
0
 
30
 
! Отговори
Алооо преди 8 години
Е, литър минерална вода е 0.80 стоинки. Какво пък. Водата по-скъпа от млякото - нормално ми се вижда. :)
29
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с картелът на горивата се знае от всеки , но същият картел пълни с разликата от горивата партийната касичка на ГЕРБ и затова нещата си карат по старому. Когато на тъпите софиянци им уврат главите /това все ще стане , но ще бъде късно един ден, защото България ще изчезне/ и изберат Сидеров за президент царството на частните картели ще свърши. Всеки , който е против колониализма е популист за днешните управляващи. Марешки се бори , но и той не е достатъчен.Защо не снимате именията на Златев ?
28
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм от Ямбол - литър краве мляко се изкупува на 45 стотинки на едро. След това го продавта на 1.90 литъра по магазините. Да има производствени и транспортни разходи но не съм чул тия от Веря или другите произовидтели да дават по 2000 лева заплати на служителите си. На дребно е 1 лев но как да продадеш 100 литра на дребно за 1 ден. ?! Къде е държавата ? Тя трябва да регулира цените. Крайно време е търговците да спрат да печелят на гърба на производителя.
27
1
 
35
 
! Отговори
Белот преди 8 години
Цакат ни яко , цакат ни за всичко ,цакат ни дори когато нямат козове , цакат ни и ще ни цакат още дълго време докато не се сетим че в тази игра не сме някакви кибици , а сме основен играч , ние определяме правилата , ние раздаваме картите , ние водим играта ....и накрая ние трябва да пишем сметката.Когато проумеем всичко това , тогава ще влезем в нормалния свят и ще станем бяла държава.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кратуне , на собствениците на малките бензиностанции далаверата е около 0.07лв. на литър гориво. Друг е въпросът - на какви цени монополистите им доставят горивата и защо те не продават на актуални цени ?!
25
1
 
30
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Държавата трябва да се намеси в регулирането на цените на ВСИЧКИ стоки. Да си влезе в ролята. Не само да събира данъци и да ги дава на богатите (посредством обществени поръчки).
24
0
 
20
 
! Отговори
КЗК преди 8 години
Е, ама прекалявате. Всичко е тайна. То кесим не може. Комисия за защита на картелите, а-а-а, грешка, там на това-конкурсите ли беше.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато преди месец в едно интервю попитаха Валентин Златев, дали според него има картел на пазара на горива, той отрече като говори най- малко 10 минути без да спира, а всичко което каза може да се обобщи само в 2 изречения:- Картел няма!-Защо?-Ами защото така!
22
0
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
А още по-лесно се определя размера на надценката като при данъчна проверка се вземат фактурите за закупено гориво и отчетите на касовите апарати. Нали уж Дянков ги върза онлайн с НАП за да пресече нелегалните продажби.
21
0
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Каква търговска тайна? Цените на Лукойл за тон гориво се знаят, Превръщаме теглото в литри и по крайната цена на колонката веднага излиза разликата. Махни няколко процента за разходите по дейността, прибави няколко процента за *** като газ за горене, нискокачествен дизел и др. които добавят на място и ни пробутват за гориво и с достатъчна точност може да се определи печалбата. Въпрос на желание.
20
0
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
На входа на София, газта е 75 ст. пълня я до горе и 2 седмици не се занимавам. Тези на околовръстното да го *******
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЗК чака тези билдбордове иначе не може да докаже нарушение. КЗК чака някой да дойде и да я удари с ЧУК по главата - НИЕ ИМАМЕ КАРТЕЛ, НЯНЯНЯНЯННАААА
18
4
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
какъв живот унас това е подло нецо различни цени на една и сща продукция.. а винаги плюваме на русия че живеят лошо по лош живот в българия няма никаде
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега трябва да търсим картела, Да се види дали наистина има картел също както не е сигурно дали в Северна Корея Ким е диктатор или демократично избран. ООН не е сигурно дали там правата на хората са ограничени. Много е сложно да се определи и затова се започва едно питане един друг.Наистина ли дистрибуторите на гориво се договарят..според мен е съвсем сличайно, че всички продаван да високи цени, не са се договорили, няма билдборди по магистралите: "Ние се договаряме, за да ви цоцаме"
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търговска тайна е можело да има през комунизма, но в днешно време това звучи абсурдно! Не може да има търговска тайна щом печелиш от хората и не е ясно колко печелиш. Аман от идиотщини! Но... какво се паля и аз. Ясно е, че онези прос..таци в парламента затова седят там - да им дават рушвети за тези работи и да си затварят очите. Жалко подобие на държава!
15
0
 
22
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Никой не ни цака с цените на горивата, сами се цакаме като зареждаме от тях. Отдавна не зареждам от голяма верига и съм супер доволен.
14
0
 
15
 
! Отговори
ганьо преди 8 години
някой няма ли организира протест