С кебапчета и белот срещу здравната система

Варненец с нестандартен протест срещу частна болница
13 мар 2016 12:00, Александър Попов
59
С кебапчета и белот срещу здравната система
Ростислав Стоянов. Кадър: Нова тв

Варненецът Ростислав Стоянов организира нестандартен символичен протест срещу здравната система с кебапчета и игра на белот. 

Причината да събере приятели и да запали скарата са неговите неволи в здравно заведение. Отишъл на преглед при специалист-ортопед, който го насочва за операция на ръката. И му предлага операция в конкретна частна болница.

Постъпва в нея, настаняват го в стая, после го викат за оформяне на документите.

"Подписах няколко документа за нормалните такси от 5,80 лева и документ, че съм съгласен за упойка. Последният документ, който ми се даде, беше за такса 50 лева. Попитах каква  е тази такса, те ми казаха – такса "самофинансиране", разказва мъжът пред Нова тв.

Той обаче отказва да плати сумата и напуска болницата, защото операцията е платена по Здравна каса.

Връща се по-късно в болницата и иска обезщетение от 250 лева за изгубеното време. От болницата са категорични – нямат вина, за да плащат обезщетение.

Казват, че настанили Ростислав в стая преди оформянето на документите за негово удобство. А и в приемната имало информация за дължимата такса. 

"В сайта на болницата не е качена тази такса. Там са качени задължителните неща, които трябва да фигурират в един сайт", коментира доц. Петко Маринов, представител на болницата. Според него нямало нищо нередно в болницата да искат такса от пациентите към иначе плащано от касата лечение.

От Здравната каса обаче са категорични - болница, която има договор за лечение по клинични пътеки с тях, не може да връща пациенти с мотива, че не искат да платят такса за немедицински услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24И аз се лекувам в частни клиники,и ми излиза в пъти по-евтино и по-качествено,но мисълта мие,защо частните клиники цицат и от двете бозки!? Ако си дадеш труда да провериш какви пари отиват за финансиране от нашите пари за частни клиники,мисля,че няма да си много доволен!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е, че малко се знае за частните болници, които сключват договор с НЗОК.В момента, в който една новоизлюпена болница подаде документи за сключване на договор с НЗОК и последната прецени, че ЧБ изпълнява изискванията ,НЗОК стоварва на ЧБ едно 6-цифрено число BGN преди още ЧБ да е заработила с пациенти по ЗК.Преди време се коментираше този факт във връзка със софийска ЧБ и това е една от причините ЧБ да никнат като гъби.П.П.BGN-то е от нашите ЗОВ.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за тези долуАми нека си е частна,защо трябва да се финансира от здравната каса и отделно да скубе пари от гражданите.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МомоНе мина таксата,ама и човекът не е опериран!
18
3
 
12
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Такса "Ако мине" не мина. :D
17
4
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
До за тези долуТоя явно иска да се прави на интересен но не му се получава.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То близко до акъла бре. Как за една операция която струва примерно 50 лева, няма да ти поискат от частна клиника тия 50 кинта, като си здравно осигурен?Има ли някох тук да ми каже, че му е направена операция в частна клиника за без пари . Някой здравноосигурен разбира се. Има ли?
15
4
 
12
 
! Отговори
за тези долу преди 8 години
Къде сте видяли или преживяли да не се плаща в частна клиника бре? Вие ***.оти ли сте? Откъде падате? От Мелмак?
14
2
 
9
 
! Отговори
хммм преди 8 години
Така протестират при нас-със скара, или тропват едно хорце пред общината с баници и питки. Ние и германците си приличаме много- страшно работливи нации следващи своя лидер докрай. Така и те с Меркел или Хитлер де и ние с нашите, правят ни на маймуни имаме качества които ще ни погубят. Ако бяха ония амуджи сигурно щяха да съборят болницата в тоя случай.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравната система е гола вода. Както всичките системи.
12
2
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
След като касата плаща за операцията, и болницата работи със НЗОК, не трябва да се плаща! Просто е, от болницата търсят да издоят 2 крави - веднъж касата - т.е. всички нас и веднъж пациента. Ако не им харесват условията с касата - прекратяват договро и разчитата само на заплащане от пациента!
11
2
 
12
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
От Здравната каса обаче са категорични - болница, която има договор за лечение по клинични пътеки с тях, не може да връща пациенти с мотива, че не искат да платят такса за немедицински услуги.Т.е Имаме нарушение, нали така? Какво се случва с болниците който нарушават правилата? Лиценз, нещо, глоба ала бала?
10
4
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
Москов да не е от Москва?
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците си правят политиката на гърба на здравеопазването слагайки всичко под общ знаменател на здравноосигурени и равен достъп е аз питам всички еднакви вноски ли плащат не значи не може всички да са равнопоставени пред мед.услуги и така стигайки до избори поитиците нареждат идете си вземете едно направление лекарите са ви длъжни всичко е безплатно .Не е безплатно не е безплатно и кафето в кафенето .Лекарите не искат бакшиши а само да бъдат оставени да работят като се заплати трудът им.
8
2
 
11
 
! Отговори
ТОВА Е НИЩО преди 8 години
В Перник новата кметица , Церовска , увеличи Данъците за да Финансира футболния отбор Миньор Перник . Вече има преводи от Данъците ни към частни лица .Моля за Помощ от ДАНС и Полицията за намаляване на Данък Смет и Данък Сгради в град Перник .
7
3
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Впрочем за е.бане е тоя, който го е препратил към частната клиника без да му обясни условията във финансирането за услугата. На него трябва да се сърди тоя т.ъпанар на снимката понеже му е подвел пилешкият мозък!
6
3
 
9
 
! Отговори
американец преди 8 години
До крал мас...: Пич, ти знаеш ли колко е смотано държавното здравеопазване в канада, особено ако трябва да ти правят не-живото застрашаващи процедури?!? Знаеш ли колко се чака и какво е качеството на обслужването в болницата. Аман от по-дочули неща разбирачи
5
10
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
То бива да си про.ст и наивен, но това на тоя на нищо не прилича. Да повярваш, че частна клиника ще те лекува за 5.80 независимо , че си здравно осигурен си е...без думи... не искам повече да го обиждам индивида на снимката.
4
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато всеки си има лична партида ще си избира в коя болница да се лекува , а не хора които внасят по 17лв на месец да реват че са здравноосигурени .Нека този господин вместо да яде кебабчета да си сметне колко пари е внесъл като здравни осигуровки ,какво е ползвал като прегледи и изследвания и колко струва само последното му лечение
3
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сбъркана е системата не трябва да се връщат пациенти ,но трябва да е заплатено всичко в медицинската услуга и болниците да си изискват калкулираните разходи вкл и лукс услугите от здравна каса , а здравната каса да си ги тегли от вноските на гражданите ,ако получените мед.услуги надхвърлят вноските пациента да се издирва от касата да се дава на съдия изп. и т.н а не лекарите да искат от пациентите пари От госпида разбрах че предочита да изяде кебачета отколкото да си заплати дължимата.сума