Новият катаджия: Спира, глобява, принтира, връчва... на момента

Полицаите вече ще пишат актове на мястото на нарушението
16 мар 2016 17:00,
57
Новият катаджия: Спира, глобява, принтира, връчва... на момента
Снимка: Булфото, архив

С новите информационни системи, които се разработват в ГД "Национална полиция" катаджиите на пътя ще имат пълен достъп до базите данни на Пътната полиция и ще могат да пишат актове директно на таблетите си, ще могат да връчват и призовки. Това разкри директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски.

"Сега имат достъп, но той е пасивен - могат да видят дали водачът на спрения автомобил е с отнета книжка, да видят нарушенията, но не могат да го санкционират", заяви на свой ред шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Катаджиите пишат актовете ръкописно, след това друг човек ги въвежда в компютърната система. Оттук нататък актовете ще се пишат на място от самите пътни полицаи, обясни той.

Рановски допълни, че до края на годината се очаква всеки полицейски автомобил да бъде оборудван и с принтер. Така пътните полицаи ще могат да издават електронни фишове, да принтират наказателни постановления за предишни глоби и да ги връчват директно на шофьора.

До края 2016 г. всеки полицейски екип, около 400 в цялата страна, ще има персонален таблет. В момента таблетите се предават от смяна на смяна.

Христо Терзийски коментира още агресията на пътя и последните случаи с побоища. Според него МВР не може да се справи само и трябва да се потърси съдействие от гражданското общество.

Той отново каза, че МВР и прокуратурата ще бъдат безкомпромисни и в последните случаи са действали бързо, като има задържани и обвинени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
9
 
! Отговори
само питам преди 8 години
А дали в съда ще се явят писалият акта и колегата му за свидетел, или ще си вися сам там и ще си разказваме вицове със сидията и адвоката ми?Не за друго, а защото ми се е случвало питам.
29
0
 
9
 
! Отговори
цък преди 8 години
А, "Новия Катаджия" шЪ плаща ли годишен данък печалба до 100 000лв или само ако надвиши годишния доход от 100 бона?????
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо трябва да ги пратят поне за по 2-3 години на училище - да с научат да пишат! После кратък курс по компютърна грамотност.Защото иначе - ще се чешат по главите и ще викат - абе не може и да се разберем по просто?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на мен ми харесваше това с камерите. Снимат те и ти пращат глобата. Само че така идва големия проблем за власт имащите - камерата не разпознава наши и ваши. А в българия от едно време човек и *** си дава само и само да е от "нашите". Всичко е толкова смешно и жалко тук. Как ли не превъртат закона, така че хем да е строг хем да има вратички. Скапана държава, докато в парламента не влязат хора с достойство все ще гледаме подобни циркове. Ще ме спре катаджия и ще го чакам 1 час да ми пусне глоба
26
5
 
1
 
! Отговори
само отговарям преди 8 години
До: номер 21 (само питам)"Като не разпиша акта какво става?"Ами като не разпишеш акта най-вероятно ще стане това което става в нормалните европейски страни като Германия, на които се възхищаваме и искаме да бъдем като тях.Ако разпишеш акта и си платиш в срок ще ти струва например 200 лева.Ако не разпишеш акта и не си платиш в срок, тогава те пращат на съд и ще ти струва 400 лева + разноските по делото. Даже в Сърбия знам че е вече така, която не е членка на ЕС.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не бяха камери, микрофони, мобилни радарни станции, GSM-и, GPS-и, нови автомобили, а сега таблети и принтери и по един кашон с принтерна хартия. Кога най-сетне ще им купите по един ПОС терминал на тия "радетели" на пътната безопасност и да се свършва ?! Имам един *** реторичен въпрос. Кой ги купува тези екстри и защо ? После България била бедна държава ... От една страна плащаме на 240 "законотворци" да си ходят у парламента, когато си искат, а сетне и на техните придворци да ни глобяват?!
24
4
 
1
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Звучи добре.
23
1
 
8
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Трябва да назначат и грамотни полицаи,който да могат да напишат няколко изречения правилно. ха-ха-ха-хааааааааааааааааааааааааааааааааааа
22
4
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 8 години
Браво, дано стане наистина така.
21
1
 
11
 
! Отговори
учуден от 3 дни преди 8 години
Катаджия с вграден принтер,дали връща и ресто?
20
1
 
6
 
! Отговори
само да питам преди 8 години
А апартамента си трябва ли да им прехвърля, щом съм бил там?Подписа служи, за да докаже, че съм съгласен с написаното в акта, а не че съм бил там.
19
8
 
5
 
! Отговори
До само питам преди 8 години
Ами, снима те с таблета, за да докаже, че си бил там, и няма да има нужда да се подписваш. Пък и нощ в ареста ще ти подейства образователно и ще се научиш да се подписваш.
18
0
 
15
 
! Отговори
da преди 8 години
ако може тия работи да ги прави новият катаджия нямаше да е катаджия
17
3
 
6
 
! Отговори
само питам преди 8 години
Като не разпиша акта какво става?Полицая си взема принтираната хартийка и си я завира на тъмно.
16
0
 
12
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Ако вземе и да плаща глобите, цена няма да има новият катаджия
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва и касов бон да издават :)
14
2
 
7
 
! Отговори
боко преди 8 години
Поредното доказателство, че тази държава се управлява от ***. Как се пише по лесно? На ръка или на екрана на таблет. Аз мисля, че на ръка, но пък няма проверка на правописа и ще излезе поредния Ханко Брат!
13
2
 
14
 
! Отговори
21712 преди 8 години
Хубаво, ама не виждам как това ще промени нещо. За какво ще печата в патрулката електронни фишове!? Тая патрулка трябва да патрулира, не да изпълнява функцията на станционарен радар.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доде има КАТ ще има и стабилна корупция!
11
0
 
8
 
! Отговори
edin преди 8 години
Ко?Не!