Ваксина ли парализира 2-годишно момченце?

Детето е било болно при поставянето й, казват медиците
Обновена: 23 мар 2016 11:18 | 23 мар 2016 10:30,
65
Ваксина ли парализира 2-годишно момченце?
Снимка: Reuters, архив

Поставена пневмококова ваксина е довела до парализа на дясната половина от телцето на 2-годишния Виктор от димитровградското село Брод.

Момченцето било докарано с линейка в критично състояние в неделя в хасковското Спешно отделение.

Виктор бил здрав и енергичен в петък, когато обаче му била направена пневмококовата ваксина, твърдят роднините. Състоянието на детето се влошило и на следващия ден то се събудило наполовина парализирано.

Изплашените родители поискали детето да бъде лекувано в Пловдив. След консултация с детския невролог от УМБАЛ "Св. Георги"  проф. Иван Иванов обаче се взело решение първо да се проведе лечение в хасковското инфекциозно отделение.

На Виктор е направена лумбална пункция, като резултатите говорят за наличието на инфекция и вероятен менинго-енцефалит. Все още обаче се чака крайното заключение на специалистите. Междувременно на детето се прилага лечение и състоянието му временно е стабилизирано.

Според хасковските инфекционисти в дясната половина на тялото има чувствителност, но рефлексите са видимо нарушени. Връзката с ваксината обаче не е доказана, смята началникът на отделението д-р Петър Хубенов. Приелата го лекарка в хасковското Спешно д-р Камберова обаче потвърдила пред роднините връзката между състоянието на детето и ваксината.

Цялостният преглед на малкия пациент в неделя обаче е извършен от друга педиатърка — д-р Анюта Лозева. Тя е констатирала вирусна инфекция и е насочила детето към инфекциозно отделение.

Потърсени за коментар от Заразното обявиха, че ваксинацията не е извършена със спорната 5-валентна ваксина пентаксим, която заедно с многото други заболявания пази и от менингит.

Д-р Хубенов е убеден, че не ваксината "Симфлорикс" е предизвикала настоящите симптоми.

"Третата игла е поставена на 10-ти март, симптомите са са проявили на 20-ти. Това е твърде дълъг период за постваксинални усложнения", смята той.

"Със сигурност детето е болно от бронхопневмония и синузит. Направихме лумбална пункция, като има съмнения за менинго-енцефалит (менингит б.а.)," обясни докторът пред "Монитор".

Според него в основата на възникналия проблем е, че ваксината е поставена докато детето не е било съвсем здраво, каквото е изискването по медицински стандарт.

В деня на ваксината малкият е имал температура и усложнено общо състояние. В тази ситуация ваксина не трябва да се поставя, категорични са медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление не може да се надяваме, че лекарите ще си свършат работата, както трябва и искаме или не искаме, на всички родители им се налага да станат експерти относно здравето на децата им. Не случайно има много родители, които не желаят на децата им да се слагат ваксини - случаи подобно на този има в изобилие. Вероятно всеки познава поне по един-двама човека, които са пострадали много сериозно в резултат на ваксиниране.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е допуснал да се сложи ваксина на болно дете? Лекарите не са ли там точно за това? Да преценяват дали сега е точния момент? Нали за това си получават заплатите? Не е редно да обвиняват родителите, че когато са поставяли колегите им ваксината, не са си свършили работата като проверят здравословното състояние на бебето!
16
5
 
9
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 8 години
Естествено ваксината не е виновна.
15
2
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Ха ся да тъ питам ти от тая статия ли разбра, че не е от ваксината или пък точно от нея разбра, че е от ваксината! Щот аз чета много противореиви неща в таз баш статия а именно детето били здраво баш преди ваксината *** пък имало температура точно когато му я сложили! После ваксината не била от тия дето били опасно *** пък била опасна! Та затва тъ питам от де имаш таквази точно информация да немаш некой вътрешен човек или си бил баш на мястото!!?? Щот от статията нищо не става ясно!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17е, кой ще позволи да се докаже такова нещо?! НАли тогава масово хората ще кажат, че не искат да си ваксинират децата. Никога няма да се докаже каквато и да е връзка. Глаксо Смит клайн, Новартис и т.н. не са вчерашни
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не, не е от ваксината, това е СЪВПАДЕНИЕ и другите случай на усложнения след поставени ваксини са съвпадения. Тука на "демократичните" про-ваксъри пяна им излезе на устата да обясняват как да не си ваксинираш детето е престъпление и дрън дрън...Аз пък се чудя- не е ли престъпление да не си опазиш детето. Уж всеки бил свободен, ама ние родителите не сме свободни да си опазим децата. Щото излизат едни с пяна на устата да обясняват как в "демократичните" държави неваксинираните не ги пускат на у-ще
12
0
 
9
 
! Отговори
Мария преди 8 години
До АнонименВаксината е Синфлорикс на ГлаксоСмитКлайн. Купува се от държавата.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да се започнат с глупостите по медиите, искам да попитам, ДОКАЗАНО ЛИ Е ЧЕ Е ОТ ВАКСИНАТА? И ако да, КОЙ И КАК Е БИЛ ВАКСИНАТА? И каква е ваксината и от къде е купена. Има достатъчно измислени фармакомпаниии, които дори не са лицензирани, но са на батко и братко и работят под масата със здравната каса и продават бракувани ваксини!
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен # 15И аз това си помислих. От вчера тая *** статия се върти в пространството и само надъхва побърканяците, които не си ваксинират децата!Никой не чете и не се замисля: че детето само временно се е парализирало; че това става цели 9 дена след ваксинацията (не веднага, не ден-два а 9!!!!) и т.н. и т.н. Много *** народ сме!
9
3
 
14
 
! Отговори
роршах преди 8 години
Сменете си заглавието. Срамно е това, което правите заради кликове
8
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето затова моето дете въобще не е ваксинирано
7
4
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Сега отприщиха споровете за и против ваксините. :)Не е случайно заглавието на статията. Жалко за детето обаче.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен8РАДВАЙ СЕ ЧЕ ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО ИМА СТРАНИ КЪДЕТО НЕВАКСИНИРАНО ДЕТЕ НЕ СЕ ДОПУСКА В УЧИЛИЩЕ
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съдържанието на статията противоречи на заглавието. ЗАЩО???
4
4
 
27
 
! Отговори
журналисти преди 8 години
Срамно е да си журналист в Б-я. За няколко керливи клика, сменяте цялата новина в заглавието. Не е ясно защо се е влошило състоянието на детето, но понеже му е бита ваксина в близките дни, значи е от нея...малко звучи като - с госпожа Валерия, написала "статията", бяхме в един и същи блок, аз прасках една жена в същия блок...е значи съм оправил г-жа ***.
3
3
 
38
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Защо не смените заглавието? Търсите евтина сензация на гърба на едно болно дете. Скапана жълта медия.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Хем е бил здрав и енергичен, когато е поставена ваксината, хем е имал температура - кое е вярното? Ако е бил с температура как може педиатър да посвтави ваксина при абсолютно противопазание /по наредбата/ - дете с температура?
1
7
 
25
 
! Отговори
... преди 8 години
Дано да се оправи детето! Инак всеки сам трябва да си решава за ваксините!