Съдебна сага от Благоевград: Дъщеря ни е син!

Родило се уж момиче, но след годинка развило мъжки полови органи
Обновена: 5 апр 2016 09:26 | 5 апр 2016 09:00,
17
Съдебна сага от Благоевград: Дъщеря ни е син!
Снимка: архив, Bulphoto

Родителите на тригодишно дете поискаха от районния съд в Благоевград да смени пола на момиченцето им, като бъде вписано в регистрите с мъжко име и ЕГН.

Това се наложило, защото при раждането си детето било с външни полови белези на момиче и било кръстено с женско име. След като станало на годинка обаче, родителите установили, че са започнали да се развиват мъжки белези.

Веднага започнали консултации със софийски медици. Направени били хормонални и генетични изследвания, които установили, че детето е с преобладаващи мъжки хромозоми.

При ядрено-магнитен резонанс станало ясно, че детето няма матка и влагалище, а тестити, микрофалос и други мъжки белези. Поставена му била диагноза хермафродитизъм. Водещи медици препоръчали операция, след която детето ще може да расте и да се впише в своята полова идентичност, пише "24 часа".

По време на делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза. Вещите лица са категорични, че става дума за лице от мъжки пол и се налага хирургична корекция на аномалията. Добре е, ако тя бъде направена в ранна възраст, докато детето е все още неосъзнато, не се е самоопределило, а и с цел запазване на психичното му здраве.

Заради тези сериозни здравословни мотиви, които се определят като важно обстоятелство, съдът постанови промяната на името от женско на мъжко, както и последните цифри на ЕГН-то.

Промяната ще бъде отразена в служба "Гражданска регистрация", като там ще дадат новото ЕГН. Решението на съда е окончателно.

"В страната има доста такива дела за промяна на пола по биологични причини, но в благоевградския съд това е първото. Запознала съм се с решенията на колегите и с практиката в такива случаи", коментира съдията - докладчик по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не Ви ли е срам да коментирате нещастието на хората? Вас кой Ви застрахова? Да не сте си платили застраховка при съдбата?
11
15
 
4
 
! Отговори
вуйчо преди 8 години
Туй ще да от японската електроцентрала! Чернобил вече го преживяхме ...
10
1
 
62
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Вместо да оставят семейството на мира те го правят новина.
9
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нужно ли беше да разнасяте проблема на семейството по медиите? Нужно ли е да знаем ?
8
6
 
8
 
! Отговори
пешо преди 8 години
големи медицински специалисти... ами ако се чувства жена като порасне какво правим?? в такива случаи никога не се знае
7
9
 
9
 
! Отговори
Язека преди 8 години
Maцка е бременна в петия месец. Питат я какво ще е - момиче или момче, а тя отговаря - Като порасне само ще си реши...
6
64
 
0
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
РОДИ СЕ НОВАТА КОНЧИТА ВУРСТ...ТОЕСТ ХЕРМАФРАДИТ...ГОЛЯМО ЩАСТИЕ ЗА НАРОДА..ХЕМ ЩЕ ГО СШ.ИБАТ...ХЕМ ЩЕ ГИ ЕБ.Е...МОЖЕ И С ЖИВОТНИ ДА СЕ ОПЛОЖДА...ВЪПРОСА Е ДА НЕ НАРУШАВА АВРЕЙСЙКИЯ ЕТНОС...
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се беше родило детето в Иран. В Ислямска република Иран държавата поема всички медицински разноски за смяна на пола на всеки който желае да смени пола си и не се чувства добре с пола който се е родил и се подменят всичко документи с новия пол, дори регистрите в родилното и акта за раждане. Това го няма в нито една държава от eвpoгeйckия съюз. В същото време практикуването на хомосексуализмът в Иран се преследва от закона.
4
8
 
29
 
! Отговори
-- преди 8 години
Боко е същият - пред журналистките се прави на мъж, но като отиде пред Меркел, Обама, Юнкер или американския посланик ... и се променя.
3
12
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 години
Ами те сега в Европа такива са модерни.
2
2
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от това нещастие направихте тъ-па новина, смеш--ници!
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно....