Бургас: Пътуваш 45 мин. с автобуси – плащаш 95 ст.

Електронна система се въвежда в градския транспорт от юни
12 апр 2016 13:14, Анисия Иванова
14
Бургас: Пътуваш 45 мин. с автобуси – плащаш 95 ст.
Архив: Булфото

Електронна билетна система ще бъде въведена през юни в градския транспорт на Бургас. Тя е част от изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" и ще позволява прекачването на пътниците от един автобус на друг, без допълнително заплащане, което е основната разлика в сравнение със сега действащата система, базирана само на единични пътувания, съобщиха от общината.

Новост в интегрираната билетна система ще бъде въвеждането на електронна карта за градския транспорт с няколко разновидности - еднократен билет за пътуване в едно превозно средство, интегриран билет с времеви лимит за пътуване в цялата градска мрежа, транспортни продукти за определени групи на преференциални цени за учещи и пенсионери, за семейни и групови пътувания, и други.

Електронната карта ще се зарежда от автомати за карти и продажба на билети - т. нар. вендинг машини. Те ще бъдат разположени на седем места в града. В бъдеще смарт карта ще дава допълнителни възможности като посещение в музеи, туристически забележителности, велосипед под наем, паркиране в "синя зона" и други.

Освен това новата система ще предоставя възможност за купуване на карти за еднократно или многократно пътуване от вендинг машините, както и сегашния хартиен билет за пътуване от шофьора. Новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея.

Цената на еднократното пътуване с електронна карта става 0,95 лв. За тази сума може да се извърши пътуване с един, два, дори три автобуса, но в рамките на 45 минути.

Община Бургас ще запази както досега преференциалните условия и цени на правоимащите групи - ученици, студенти, пенсионери. Това означава, че еднократното пътуване на един ученик вече ще струва само 0,20 лв. 

"Най-важното, което бургазлии трябва да разберат, е, че картата ще е по-изгодна от еднократния билет, с който са свикнали досега. Тя няма да изгаря в края на месеца, а ще отчита само реалните ви пътувания. За туристите и гостите на града ще бъде запазена възможността за купуване на хартиен билет от шофьора, както досега, но на по-висока цена. Целта е да бъде преустановена сегашната практика билетите да се купуват в автобусите, а да се използват електронните карти за еднократно или многократно зареждане, които дават по-ниска цена и редица предимства. Жителите трябва да прибягват до по-скъпия билет само в краен случай, защото това ще забави потеглянето на автобуса и ще разсейва шофьорите", смята зам.-кметът Красимир Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Бургазлия преди 8 години
Наистина кметът е възприел много положителни неща от Запада, това го потвърди и дъщеря ми, която живее в Германия. За мен като пенсионер в Бургас е СУПЕР, както и нашия най-красив и уреден градски морски парк, дълъг 5 километра. Тя и дъщерята със семейството си, две деца и германски съпруг искат да идват да живеят в Бургас, а не децата им да ходят на у-ще в Берлин с 80% мюсюлманчета. В Бургас само за леките автомобили стана по-неудобно, с цел да ги оставим у дома си, а за автобусите е супер.
10
3
 
12
 
! Отговори
BRAVO преди 8 години
Живе́ в Лондон , повече от 5 години и влизанаето през предна врата е единствени́ начин да се качиш на автобуса. НЯМА ЗАДРЪСТВАНИЯ, НЯМА БЕЗРЕДИЦИ... ИМА РЕД! Бургаска община за пореден път доказва, че ако искаш да направиш нещо смислено, то не би било невъзможно! БРАВО!
9
6
 
6
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Като толкова много ви харесва в Бургас елате да живеете тук. Простотията на кмета ще доведе до хаос в града,просто е въпрос на време да се проумее.На кмета не му пука той си взе неговото. През 2015година през м.август колоната от автомобили при три ленти беше до Технополис, тази година в две ленти ще бъде до Ветрен. На Трапезица "колелото" беше абсолютна простотия. До сега камионите когато завиваха по ул.Одрин имаха отделна лента, сега влизат в колелото и става ужас и безумие.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй мрънкалници - има ли нещо на което да не намерите недостатъци, освен на себе си?! Нали трябва да се тръгне от някъде?! В столицата билета става 1.60, а повярвайте ми, има автобуси, които са по-стари от мен и още се движат в града.... Питате ли ги на хората дето пътуват с тях какво им е. В Бургас е супер и съм сигурна, че това е една от многото стъпки за подобряване на транспорта там.
7
0
 
8
 
! Отговори
упорит профан преди 8 години
Аз бях ученик на другарката Фандъкова! Ама сега нека тя да научи нещо от мен:Това товарищ ако се гепи по-малко и на 50ст билетите ще печелят !
6
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Аз мисля че ще се качват от всички врати , просто от време на време ще се качва контрола ...
5
0
 
10
 
! Отговори
точно преди 8 години
До .много си прав- така е в повечето нормални държави, въпреки че за колички се отватят и средните враи
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво става, ако на 43-та минута се забиеш в задръстването на Трапезица?
3
16
 
15
 
! Отговори
. преди 8 години
Има една малка подробност, която не е спомената в тази дописка- всички пътници в автобусите в Бургас ще се качват само през предната врата на автобуса! Майки с колички, инвалиди, млади, стари, батки, шматки, кифли, мифли...Всички. Причината била, че трябва да бъдат таксувани!Не се радвайте на "многократния" билет: с въвеждането на "транспортната" схема, трафика така ще се забие, че пътуването ще трае много дълго. Ако се въведе и "гениалната" идея да се ограничи скоростта на 25-35км/ч...Мазало.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, има прогрес, ама кога ли ще го осъзнаят всички общини и градове в България, навсякъде е така, плащаш или за време или за периметър(регион) и спораш да се занимаваш с глупости. Така ако се движиш само в Младост в София и плащаш един билет и си ползваш който и да е автобус който попадав този район или плащаш за 2 часа и се вози където искаш толкова е лесно и елементарно.
1
1
 
40
 
! Отговори
коментар преди 8 години
Ей това трябва да се обясни на др. фандъкова- как да пътуваш определено време с един билет и с прекачване