Военните по браздата – в хотели, няма казарми

В цената на нощувката им има и бонус – закуска и вечеря
Обновена: 15 апр 2016 10:23 | 15 апр 2016 09:00,
65
Военните по браздата – в хотели, няма казарми
Снимка: Reuters, архив

Армейските части изпратени по българо-гръцката граница край Ивайловград ще бъдат настанявани в хотели, поради липсата на читава казарма, където да се приютят командосите. В района по-рано е имало много подобни сгради, но всички те са закрити и порутени от десетилетна безстопанственост.

Затова хасковската бойна група, която застана на браздата за да ни пази от имигранти, ще спи в къщи за гости и хотели, пише "Монитор". Поради липса на голям избор се наема всяко свободно място, дори и да е в относително скъпи хотели с по 2 и 3 звезди. Емисари на пристигналата част дни наред обхождаха свободните квартири и ханове в родопския град в търсене на по-евтини оферти. Естествено част от местните хазаи се възползваха да вдигнат цените на леглодена.

От армейските редици не пожелаха да коментират колко плаща за място, но по информация на домакини цените са около 40-50 лв на ден. Имало обаче големи отстъпки, поясниха собственици на хотели, като уточниха че те са в стандартните рамки за групови посещения, без значение за цивилни или военни става въпрос. И те не влязоха в подробности, но според работещи в самите хотели отстъпката не пада под 30-тина лева на ден за човек.

За толкова пари на морето се получава и закуска, а на много места – и вечеря. Няма данни дали армейците ни ще имат такива екстри. Остава открит въпроса къде ще се съхранява оръжието при смяна от дежурство. Хотелите едва ли имат бронирани шкафове и изолирани помещения за боеприпасите.

46 командоси от хасковското поделение 52740 поеха периметърът по българо-гръцката граница край Ивайловград. Те ще патрулират от Граничния пункт Славеево-Кипринос до 30 км на запад и в дълбочина от граничната полоса. Хасковските бойци са в пълно бойно снаряжение, с истински муниции и бронежилетки - готови за бой. За дежурството по границата са набрани главно опитни бойци със задгранични мисии зад гърба си.

Хасковското военно поделение е специализирано в мисии в Ирак, Афганистан, Босна и др горещи точки по света и немалко от бойците му са били под обстрел. Бойната група ще остане на дежурство поне две седмици, а после ще бъде сменена от идентична по численост част от същото поделение 52740. Хасковският механизиран батальон е подготвил 3 бойни групи, които на ротационен принцип ще поемат дежурствата по границата.

Другият вход към България, откъм Турция пък ще бъде поет от поделения от други точки на страната. Сакарският периметър от Свиленград до морето ще бъде патрулиран от контингенти на поделенията в Стара Загора, Шумен, Ямбол и Бургас. Общо по границата са разположени 300 армейци, но при необходимост ще бъдат изпратени още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
64
 
! Отговори
Драган преди 8 години
Съсипана и порутена държава...
2
3
 
42
 
! Отговори
ивчо преди 8 години
много си оригинален с таз ракия
1
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да има и рИкия също към нощувката