Отварят Аспаруховия мост със шлюз за големи кораби?

В момента мостът е твърде нисък, за да могат да минават корабите
17
Отварят Аспаруховия мост със шлюз за големи кораби?
Снимка: Черно море

Екип от варненски експерти предлага оригинално решение за справяне с непреодолимата преграда, която представлява Аспаруховият  мост за съвременните големи контейнеровози. В момента те не могат да бъдат обработвани на новото пристанище във Варненското езеро, пише Информационна Агенция "Черно море".

Точно това е един от проблемите, които пречеха за преместването на пристанището във Варна. Решаването на този проблем е особено наболял въпрос, тъй като до края на годината трябва да приключи проектирането на новия Интермодален терминал - Варна, където се предвидени контейнерни площадки.

"Най-общо казано, идеята ни е да се направи шлюзово съоръжение под моста, което кардинално ще отговори на съществуващите инфраструктурни въпроси", коментира Дойчин Ников, ръководител на проекта.

Неговият екип е подготвил авторска концепция и проекти с две решения - едното за обработка Panamax и второто за обработка post-Panamax контейнеровози. Поради ограничената височина (около 46 метра) на Аспаруховия мост засега е невъзможно влизането на Panamax контейнеровози във Варненското езеро.

Това би могло да стане само при минимум 58 метра светъл отвор на мостовото съоръжение над плавателния канал.  Допълнително контейнеровозите 3-ти и 4-ти клас изискват дълбочина от над 13,5 метра в газене, а съвременните Panamax и Post-Panamax – и над 13,5 - 14 метра (сега каналът е с дълбочина под 12 метра).

Още за проекта четете в "Черно море"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ВарнаАспарухов мост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"С" шлюз
14
0
 
0
 
! Отговори
коментар преди 7 години
След като в Бургас може да се обработват много по-големи кораби, не е нужно да се харчат пари на данъкоплатеца, за тъпотии. Освен това няма въбще толкова товар за БГ че да идва тук такъв кораб.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
използва се момента докато са все още на власт да се усвояват средства като за последно.от наблюдението ми във Варна и Бургас се извършват толкова безсмислени и ненужни проекти.
12
0
 
3
 
! Отговори
Аспарухово преди 7 години
Аз предлагам на господа управляващите в главна община Варна да се обърнат към японските специалисти, инженерни проектанти,за създаване и изпълнение на два моста,сумата от 35 милиона лева,която в момента ще използват за тригодишен ремонт,би била напълно достатъчна за модерни и качествени моста,!според японски стандарти,бързо и скоростно изпълнение,без корупционни схеми по български!
11
0
 
2
 
! Отговори
кмете кмете преди 7 години
кви шлюзове, кви 5лв...то нямат пари (или толкова остават след кражбите) асфалта да сменят те...Или понеже пак сте договорили пари от европа.Смешни сте с тези проекти за милиони - а отсреща роми пребиват баби за 50лв. Седнал на магарето с бомбе!ПАЛЯЧОВЦИ
10
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
Типично по български правят нещо без да имат идея как ще го използват.Туй пристанище що не го направиха до Шумен или Търговище после да копат до там че да се усвоят още пари.
9
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 7 години
Мостчетата по каналите в Нидерландия са с над пространство с максимална широчина 20-30 метра(и това е много) и не са на десетки метри над земята. А Аспаруховия мост е огромна конструкция и енаписано в статията, че да се раздвижи би струвало много, не е икономически изгодно, ще спре напълно движението по-моста, а и всеки път, когато се отваря(повдига моста) трябва да спира движението. Тук няма контейнеровози. А защо в Румъния има, а в Мангалия корейците си направиха и огромна корабостроителница.
8
1
 
1
 
! Отговори
Абе преди 7 години
Като гледам, големите контейнеровози опашка са направили да влизат в езерото.Освен това ако не се лъжа за Бургас има предвиден проект.Това за шлюза мирише на дупка в морето.Най-необходимото в момента е един подвижен мост, като холандските по каналите, за връзка между квартала и острова, както и разширяване на този над стария канал.А голям мост над езерото между входа за магистрала Хемус и към Бургас трябва да се планира и да се кандидатства за финансиране.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо четохте ли пълната статия? Нищо няма да му се прави на моста.Позаинтересувайте се какво е шлюз и какво прави. Има резон в цялата тази работа, ако се вземе европейско финансиране. И ако има цялостна стратегия за транспорта, която включва и жп превоза.Само така можем да поемем азиатските товари.Ако е само пристанището кел файда Защото сега товарите по т.нар Нов път на коприната се разтоварват в по-дълбоките румънски пристанища и по добре развитата им жп мрежа са за 24 ч в сърцето на Европа.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха, някакви тупани искали да правят дупка в морето. За много пари. Има и по-големи тарикати от тях: предлагам да се възложи на "...строй" да съборят моста, те и тъй, и тъй, го ремонтират без официална поръчка и да го издигнат наново. 3 пъти по-висок и широк. "Сийуейсджайънт" да минел през него, ако дойдел някой път. Смятам, че за 10години, като гледам как бързо правят ремонт на улиците и 1 млрд$, тази фирма ще го направи. А, варненци - варненци да го ....
5
0
 
4
 
! Отговори
Атанасов преди 7 години
До колкото разбирам искат реконструкция на самия Аспарухов мост,че им идва нисък на хората с безкрайни амбиции.Не пипайте моста алчни селяци.Направете още един,че от пришълци не можем да ходим до центъра на Варна.Като не влизат огромните контейнеровози ще си го преместим в другия крачол.Пращайте до Варна по малки.И това за работните места е лъжа ,напротив искат да съкратят работни места ,а ние да чакаме с дни да преминем по моста
4
0
 
6
 
! Отговори
:( преди 7 години
Абсолютни ***!!!Дълбочината на канала под моста е 10 метра. За това там не могат да минават големи кораби. Никакъв шлюз няма да оправи нещата.Явно пак искат да вземат едни пари и да симулират че вършат някаква работа.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се направи шлюзово съоръжение под моста не е мост със шлюз, както е в заглавието.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шлюз под мост. Няма ли да е по-евтино направо нов по-висок мост? Братята турци вече имат няколко над Босфора.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мост със шлюз!? Ти изби рибата, бе.