Предаваме скрап без проблем – но ни дават до 100 лева

Забраната за релси, жици и мантинели остава
28 апр 2016 07:22,
6
Предаваме скрап без проблем – но ни дават до 100 лева
Снимка: Архив Bulphoto

Физическо лице може да предава метални отпадъци, примерно - тигани и тенджери, в пунктове, но в брой може да получи до 100 лв. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, които кабинетът прие в сряда, пише "24 часа".

Досега гражданите нямаха това право, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева. Тя заяви, че остава забраната за предаване на релси, жици, мантинели, а пунктовете - да ги приемат. Василева заяви, че министерството подкрепя криминализирането на кражбите на метали.

Площадки за приемане на отпадъците не може да се правят в жилищни зони, а само в промишлени. Изключение се прави за общините.

Законопроектът предвижда да се намали банковата гаранция за дейности с отпадъци от черни и цветни метали.

Въвежда се банкова гаранция за дейности с отпадъци от електрическо и електронно оборудване и със стари коли. Целта на тази промяна е да се уеднаквят условията и да се ограничи нелоялната конкуренция.

Въвеждат глоба от 7000 до 20 000 лв. за лица, които не са регистрирани, а действат като търговци и брокери и така се премахва пропуск в досегашния закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промяната в закона на практика прави поредната симулация на някаква дейност... Един вид "вижте, че вземаме мерки, ама просто не се получава". Отбиване на номера.
2
1
 
22
 
! Отговори
7 преди 8 години
Ако наистина ги беше грижа за хората щяха да забранят на физически лица да продават и да вкарат жестоки глоби, даже и затвор, за търговец който купува. На 99% става дума за крадени вещи -някой иска да храни индуския си електорат, това е то
1
0
 
40
 
! Отговори
Ко?Не! преди 8 години
До 100 лева може да получи в какъв времеви диапазон? На час, на ден, на месец, на влизане в пункта? А ако предаде до 100 лв и отиде в съседния пункт - двата вързани ли са в мрежа? А ако разпредели на цялото домочадие матряла, де си е набрал, и всекой член издаде за до 100 лв?Нищо не се разбира от тази статия.