Клисура се вдига, отписаха я от Априлското въстание

Клисурци вадят черешовите топчета, ще ги карат пред НС
Обновена: 9 май 2016 22:44 | 9 май 2016 22:38,
116
Клисура се вдига, отписаха я от Априлското въстание
Кадър: Нова телевизия

Жителите на Клисура се вдигат на протест заради решението градът им да бъде изключен от Алеята на славата на Априлското въстание. Клисурци изпращат гневни писма и подписка до президента и министър-председателя, готвят и протест с черешови топчета пред Народното събрание.

Алеята на славата бе открита по повод 140-годишнината от Априлското въстание във Военната академия в София. В нея бяха положени урни с пръст от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца. Кметицата на Клисура също бе поканена, но в последния момент служител на Академията я връща с обяснението, че градът не е включен в списъка, разказа историята "Нова телевизия".

Инициаторите на Алеята на славата обясняват, че не е имало достатъчно място за пръст от всички градове, дали жертви в Априлското въстание.

"За мен това не само е скандал, но е и позор", обяви кметицата Генка Тодорова.

В деня, когато Клисура отбелязва годишнината от въстанието, за първи път от 50-години насам, нито един държавник не се отзовава на поканата на града. За жителите това е обида.

”Някои хора се опитват да пренапишат историята. Тук преди 140 години от това място започва най-новата история на България. Не знам защо го отричат? Клисура въстана втора, изгоря първа. Клисура даде над 450 жертви", коментира Стефан Желязков.

Той е познат в града като Боримечката, защото от 10-години се превъплъщава в образа на легендарния герой. Днес отново извади на площада черешовото топче, но за да гърми в знак на протест срещу държавните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба...а,нали -пустите клисурци станали московци,а панагюрци донски казаци-та сигурно е заради парада у московците след парада,хайде де кой сега нареди и нарежда песните и творбите на творците пък нищо не е написал дори и за хурката.
30
0
 
10
 
! Отговори
васил преди 7 години
"Служител " от академията връща кметицата и то в последния момент с нелепо обяснение - да се издири този служител и разпита по ЧИЕ НАРЕЖДАНЕ предизвиква скандал и обяснимо недоволство сред хората в България ??????
29
0
 
13
 
! Отговори
Krom преди 7 години
С огромно задоволство виждам, че коментарите ми от сутринта са абсолютно премахнати. Яко. Това ме кара да се чувствам нормален човек. Апропо и стигам до извода, че т.н. Я-с-т-р-е б Османлията си е просто евтин модераторски трик за докарване на трафик. Доста жалко и гнусно. Само толкова ли можете?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАма в България и възстание ли е имало ?---------------въЗстание не е имало, имало е въстание.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама в България и възстание ли е имало ?
26
0
 
12
 
! Отговори
врачанец преди 7 години
И аз не разбирам логиката : Враца е включена/те тука даже и не са знаели за въстание/, а Клисура - не??
25
9
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Тези които защитават Клисурци,нека да отидат там като туристи или работници и да прекарат една вечер в местно заведение. Живота и здравето им не е гарантирано,защото там другоселци не търпят ,те са си най,най,а настъпиш ли ги по мазола ревът като диваци.
24
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Не е честно това, което се прави.
23
1
 
11
 
! Отговори
акуд преди 7 години
с поздрави от кунева
22
3
 
26
 
! Отговори
PD преди 7 години
Чиста и Свята, демократска република, в която всички народи ще служат според вярата си равни пред закона. Това ни завещаха идейните основатели на новата Държава. А докарваме само държава по форма, но не и по съдържание, защото Чистотата и Светостта са качества на ДУХА, който избуява само в Свободата. Днес робуваме на материалното, оковани в ментални клишета, разделени на фили и фоби и за капак, делим Априлците на имащи и нямащи място в историческата памет. Заблудений народе. Събуждай се вече!
21
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...пустите Клисурци станали московци, а панагюрци, донски казаци..."Слава на смелите истински българи, дръзнали за Свободата си!!!
20
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що прави Враца на таз алея? Прави са клисурци?
19
4
 
63
 
! Отговори
До Мисирка Османлият преди 7 години
Шепа жени и пияндета казваш. Ама бутнаха най-деструктивната и ретроградна империя по тези земи.Какво е останало от твоята империя по тези земи? За 500 г са построили 5-6 джамии, някой и друг мост, и няколко конака. Разрушили са една напреднала култура, но пак е останало много повече, отколкото са успели да съградят. Дори султаните ви не са можели да ви търпят наззадничавите турски душици, та са се обграждали с чужденци и ренегати, барем докарат малко култура в безпросветната ви империя.
18
2
 
50
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Нормално , средната оценка по история на герберите е 3,03 без купените дипломи!
17
90
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Има ли по-голямо безумие от това, една шепа пияндета да навият шепа жени и деца да се вдигнат на бунт срещу една модерна за времето си армия, да ги пратят на сигурна смърт, и след това някои малойумни идиотци да я обяват тази лудост за голямо геройство и да се възпоменава като голямо събитие??!Нещо е много грешно в електрическата схема и връзки на мозъка (не знам дали наистина е мозък!) на българина!!
16
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки ден чета глупости, коя от коя по-голяма, по това направо е върхът! Що за безумие? Да по почиват в мир героите на Клисура! Властниците може и да не ги помнят и почитат, но народът няма да забрави!
15
15
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
По-скоро Копривщица трябваше да изключат. След първата пушка те първи се предават и си откупват града.
14
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега накичете и паметника на Шипка с антени на мобилни оператори , ваш'та...
13
0
 
64
 
! Отговори
баш преди 7 години
Значи в клисурци ни е надеждата!Вдигай топчеета и газ през Банкя та пред президентската сграда у Софето!!
12
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ,който плюе върху историята , ще получи същото от нея!