В Абланица готвят бунт, лекари убиват и здрави крави

Заради едно животно под ножа лягат цели стада
10 май 2016 12:37,
20
В Абланица готвят бунт, лекари убиват и здрави крави
Снимка: Reuters, архив

Жителите на село Абланица се готвят за бунт заради намерението на властите да евтаназират стадото на местен животновъд. Местните заплашват да посрещнат ветеринарните лекари с жива верига. Те днес трябват да евтаназират стадото крави заради едно болно от нодуларен дерматит животно.

Още по темата
Алмаз Таиров от Абланица е категоричен, че няма да позволи животните му да бъдат унищожени. Гневен е и му се плаче, защото получил бележка от ветеринарната служба, че днес ще евтаназират стадото му – 30 крави, всичките бременни. Заради една, която е болна от нодуларен дерматит.

Всички крави на животновъда са ваксинирани срещу болестта, но една показала признаци на заболяването. По правилник трябва да бъдат избити всички, без да бъдат изследвани.

Семейството на Алмаз е живяло 5 години в чужбина, за да събере пари и да започне да се занимава с животновъдство. Купили една крава и създали стадо.

Животновъдите ще бъдат компенсирани, но парите са наполовина от стойността на животните. А има и други последствия.

"Имам забрана 6 месеца  да не вкарвам тука животни, тия 6 месеца какво ще правя аз, трябва да гладуваме, трябва да гладуваме, трябва да ходим да просим или по чужбина пак да се махаме просто ни съсипват", коментира пред bTV стопанин на стадо.

Всеки животновъд, при чиито животни се установи огнище на нодуларен дерматит, няма право да изнася месо за чужбина в продължение на 3 години. А местните са убедени, че кампанията в последните седмици е с цел да се увеличи цената на млякото и месото и да се създаде монопол в бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: кравистадоАбланица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
chorapki преди 7 години
Горките кравички, скрии ги някъде, да не ги убият. Не са болни... милите животинки. Всичките се съберете, не са болни кравичките. Милите... всяка една познава чорбаджиите си, не ги оставяйте да ги убият.
15
1
 
8
 
! Отговори
chitatelka преди 7 години
Kravite ne sa bolni igraqt si s bednite I trudeshti se hora koito si izkarvat prehranata s chesten trud v BALGARIQ trqbva da si MAFIOT za da jiveesh dobre iskat da pogubqt bednite horica SRAM SRAM SRAM kak moje da ima takiva hora bezsramnica'':(''
14
1
 
5
 
! Отговори
Сим -Салабим преди 7 години
По важен е въпросът защо се разболяват кравите,.Една заразно болна крава ще повреди цялото стадо с крави.И всичките здрави крави да убият ми е все едно защото има вносни.Наливат от пусто в празно защото са неверници,такава е цялата държава и голяма част от света.Пък ако не дойдат вносни ще си ближите сиренясалите п.шки .
13
1
 
5
 
! Отговори
пфф преди 7 години
До 4 като си толкова напред с материала аре кажи да те видим коя застрахователна компания застрахова животни и растения и после като се случи бедствие коректно обещетява фермерите съгласно условията от сключения договор? До сега само на такива дето без съдебно дело нищо не дават съм срещал. Хайде чакам. Кажи ми коя компания кога и за какво фермерско злополучно начинание те е обещетила
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учудихме цял свят с появата на нодуларен дерматит в планински райони с надморска височина над 500 м.!!Цялата наука я объркахме с нашият опит!!Какви бяха тези кръволоци мутанти да издържат там,където не им е мястото??КОЙ и ЗАЩО проведе тази биологична зараза на територията на България?На кого се плати да проведе експеримент с нов щам/сигурно разработен в някаква лаборатория/ за биологична борба?Как набързо се създадоха ваксини за този щам и се внесоха?КОЙ и КАК ги достави??УМОРИХТЕ НИ ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всички крави на животновъда са ваксинирани срещу болестта, но една показала признаци на заболяването"т.е човека си е платил за ваксина която явно нещо не е наред?
10
3
 
10
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 7 години
ТАКА ИМ Е НАРЕДЕНО ОТ ЕВРОСЪЮЗА, И ХАМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО...
9
2
 
17
 
! Отговори
читател преди 7 години
Никой не информира колко продължава тази болест.Не може да няма карантинен период, в който животните да са изолирани, и после здрави.Не избиват всички хора, ако един има заразен от каквото и да е,каква е логиката тук?И защо ветеринарите мълчат за карантинен интервал от време?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко това е заговор за ликвидиране на бъглаското село! Много тъжно, че имаме толкова продажни ръководители, които продават държавата си срещу пачки хартия... Ако някой го интересува повече темата youtu.be/8293BoLcdfM
7
2
 
17
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Абе тези хора ....Ми купете си MADE IN USA ГМО крава! Пуска направо сухо мляко от вимето , от нищо не боледува и на третия месец става 800кг.
6
3
 
11
 
! Отговори
rosen преди 7 години
До Анонимен Ти наистина ли МИСЛИШ? Една болна крава!!! АЛОООО! Защо да се избиват всички? Интересно ми е ти с какво се занимаваш? Очевидно си от Българската простотия!
5
2
 
10
 
! Отговори
ЕС комисар преди 7 години
трябва да поставим Бъглария на колене, така правим с братските държави!Иначе къде ще си пласираме млякото?!
4
2
 
18
 
! Отговори
една преди 7 години
до тъпака 3 и анонимен 4Ами първо не става ясно дали кравата е болна. Всички са ваксинирани, но "една показала признаци на заболяването".... би трябвало да се дадат проби на две-три независими лаборатории и да се докаже категорично дали кравата е болна преди да се затрие цялото стадо. А ако ветеринаря /или който и да е/, който казва, че "една показала признаци на заболяването" е взел едни пари от някой конкурент .... какво правим? Шансът да е болна е малък, все пак е ваксинирана.
3
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната БГ простотия....кравата болна ли е? Болна! Правилника е направен да се спазва. Тогава какво толкова ни занимават. Прилагат правилника и толкова. Този човек с неговите болни крави е опасен за всички. И един реторичен въпрос - кога българина ще се научи да се ЗАСТРАХОВА за да не плаче горчиво след тоа!? Бегееца не е бегеец ако не е ***...
2
16
 
5
 
! Отговори
тъпаци преди 7 години
а като се натровиш ти лично ще ревнеш, че държавите не си върши работа и не пази невинните граждани... като не знае как се гледат животни, да си ходи в Турция, там да се бунтува...
1
3
 
32
 
! Отговори
Коста преди 7 години
Отвратително,бездушно отношение на държавните тунеядци!