Домашното врабче може да изчезне до 20-30 години

Под опасност са и щиглецът, скорецът, селската лястовица
Обновена: 3 юни 2016 14:35 | 3 юни 2016 13:22, Веселина Йорданова
28
Домашното врабче може да изчезне до 20-30 години
Снимка: Dnes.bg

Домашното врабче може да изчезне до 20-30 години. То е на фаталното 13 място по разпространение у нас, но числеността му е намаляла с една трета за последните 11 години (2005 – 2015), алармираха от Българското дружество за защита на птиците.

Със сериозни темпове намаляват още щиглецът – с 52%, скорецът – с 41%, селската лястовица – с 27%.

Най-голям е спадът, който се наблюдава при преброяването на ръждивогушото коприварче – цели 68%. Кукувицата, която е най-често срещаната птица в България, също намалява с 20% за този период.

От всички оценени 71 вида птици, 21% намаляват, а 18% се увеличават.

При някои видове се отчита сериозен ръст – например при голямото белогушо коприварче той е 226%. При славея той е 34 на сто, а при големия синигер, наричан чичопей в някои райони – с близо 50 на сто.

Най-уязвими са птиците в земеделските земи, които намаляват с близо една пета спрямо 2005 година. Двете основни причини за това са премахването на храстите и разораването на пасища, което стопаните правят за получаване на субсидии.

От БДЗП призоваха двете министерства МЗХ и МОСВ да имат обща позиция по темата и да се обяснява на земеделските стопани как да действат, за да се запазят местообитанията. 

"Поради страх от санкции храстите масово се почистват на 100% от пасищата, въпреки че в земи с висока природна стойност се позволява да има до 25% мозаечно разположени дървета и храсти", обясни Едита Дафова от БДЗП.

Освен това масово се използва бързоподвижна техника за косене, включително и в периода на гнездене на птиците. В резултат редица дребни бозайници са буквално съсечени. Третирането с хербициди също унищожава местообитанията на различни видове в зони от Странджа, Сакар, Дервентските възвишения, Кресна и др.

В "Бесапарски ридове" двойките белоопашати мишелови са били 16 през 2007 година, а четири години по-късно вече са 7 заради намаляване на затревените площи.

Мозаечното разположение на храстите, където се крият влечуги и гнездят птици, е ключово дори за пашата на овцете, обясниха още специалистите.

Премахването на по-стари дървета и храсти неминуемо се отразява на обитателите и в градска среда, включително на врабчето.

"Много хора сигнализират, че виждат по-малко птици, отколкото в предходни години", каза Йордан Христов от БДЗП. Причината да има чайки в градски условия е наличието на храна и макар че повечето хора свързват този вид с морето, присъствието му в столицата например се оказва напълно нормално.

Драстичното намаляване на видове или загубата им е тревожна, защото всеки един има своето място в природата. "От екологична гледна точка изчезването на всеки вид ще се отрази неблагоприятно на други видове или на средата", допълни Йордан Христов.

За преброяването доброволци са обходили пеша близо 4000 км в 188 места от цялата страна в рамките на над 400 работни дни.

Обявяването на резултатите от мониторинга съвпадна с рождения ден на Българското дружество за защита на птиците, което днес празнува 28 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
dp преди 7 години
Факт, че врабчетата са намалели. Има ги но са по-малко.Щиглец насред София не съм виждал, имаше една двойка отвъд дерете при нас (в крайградската зона), тях от зимата не съм ги виждал (което е нормално де, крият се в листата).Има доста синигери - май и из София съм виждал. Големи, сини и ония черно-белите. Само големите са много де, другите са събитие да ги види човек.Врабчетата съм ги виждал да живеят по дупки из сградите, не знам защо се говори занамалели местообитания.
19
6
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Скоро време и българския народ ще е на изчезване ако така продължават алчните ни политици. Повечето семейства имат по едно дете тук таме две а мургаците се множат от 12-15 годишна възраст като за световно и работата е по сериозна с населението от колкото тези врабчета за съжаление
18
2
 
17
 
! Отговори
без преди 7 години
Нишо, важното е чалгата да не изчезне, че тогава простотията може да умре.
17
0
 
11
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Защо тук цензурират името на една хищна птица, започваща с "яст" и завършваща на "реб"?!Може би така пише в Конституцията за свободата на словото....
16
0
 
9
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Според мен едни птици изместват други. Преди години в София имаше много врабчета и гугутки и малко гълъби, но после с увеличението на гълъбите гугутките почти изчезнаха, а врабчетата сериозно намаляха. Сега много се увеличиха едни едри черни птици, не знам точно какви са, предполагам, че са врани, гарги и сойки, и съответно останалите намаляха - гълъби, врабчета, гугутки. После може да се увеличат орлите, соколите и ястрeби и тогава на враните и гаргите ще им се види нанагорно.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а някой да е виждал светулки скоро? и те изчезнаха :(
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До онбашията3ти ли си в момента?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли един въпрос. Как е разрешен целогодишно отстрела на якове, а соколи и ястребите са забранени? Някой обърнал ли е внимание зимно време покрай пътищата, че са през две дървета.Зайци и яребици не останаха.
12
0
 
10
 
! Отговори
kk преди 7 години
До Ген полк ГадорянКотарани си е имало винаги. Причината съм сигурен, че не са котките, а липсата на местообитания. Големите градове се разрастват, парковете намаляват като се застрояват. По нивите се пръска с отрови всеки ден. Врабчета съм забелязал и аз, че рязко намаляват. Почти не виждам вече. Но каквото човек си направи, никой не може да му направи. Чернобил е пример. Хората не могат да припарят там, но природата се развива и процъфтява.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро минах през Сърбия и изведнъж се върнах в детството: многобройни ята от врабчета и качулати малкиптички, врани. А в полето имаше толкова много насекоми и пчели. И изведнъж осъзнах причината. В Сърбия не е навлязла още Монсанто. Така като не навлязло и НАТО.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и българите ,изчезнат?
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прецакваме планетата и ние ще изчезнем сигурно.
8
1
 
5
 
! Отговори
do 8 преди 7 години
Ще си ловят риба.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какво се очудвате бе ? Преди няколко години един Аржентинец беше тръгнал да обикаля света с кон и като дойде в България коня му щеше да умре от глад, та вие за някакви си врабчета говорите ? Какво да ядат горките ?
6
0
 
16
 
! Отговори
Оху преди 7 години
Къде да изчезне доброто врабче като си няма нито вила на село,ни офшорка в Антил?
5
1
 
9
 
! Отговори
Червен бУклук преди 7 години
"В "Бесапараски ридове" двойките белоопашати мишелови са били 16 през 2007 година, а четири години по-късно вече са 7 заради намаляване на затревените площи."А в Бесепарските ридове на Позитано 20 е пълно с ястреби и лешояди. Има даже един Хилядолетен сокол. До един са хищни и безсмъртни.
4
1
 
10
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Ние ги храним на балкона тия сладури. Все още ги има. Но убийците с меки лапички ги дебнат нон стоп. Инак ги обожавам котараните, но са си жестоки и ловки ловци. Лично видях една шарена котка как уби малко врабченце. Направо го хвана във въздуха.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"нийде се не чува песен на скорец..."Не съм сигурен че проблемите са точно тези които са описани в статията. Живея в края на малко градче, зад нас е гора и също съм забелязал че пиците са намалели драстично. Прави ми впечатление че и майския бръмбар се скрил някъде. До началото на 90-те бяха като напаст, и постоянно ги ловяхме, сега... Съмнението ми е че антените на мобилните оператори влияят зле на насекомите, а те са храна на тези пилци.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви 20 30 години ви гонят? От 15 години живо врабче не съм видял хем съм в краен квартал на софия където няма голямо движение на автомобили. В началото на 90-те години врабчетата летяха на орляци и като кацнеха по дърветата заглушаваха с чик чирикането си квартала. Сега освен няколко рошави гарги и десетина гълъба други пернати няма.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е изчезването на птиците. Алчността всякога и винаги е довеждала само до злини.