Нашенци берат аспержи в UK, купуват си апартаменти у нас

Ягодите в България ще останат на полето, берачите – на гурбет
13 юни 2016 09:00,
71
Нашенци берат аспержи в UK, купуват си апартаменти у нас
Снимка: Reuters, архив

Ягодите и малините могат да останат на полето, защото берачите ни масово работят в чужбина. Това предупредиха фермери от Разградско, където стотици заминават да се трудят през лятото в Англия.

На Острова освен ягоди нашенци берат и аспержи, пише "Стандарт". По 7 паунда на час плащат стопаните зад Ламанша на чужденците, които работят сезонно в Обединеното кралство. Така българите си изкарват по 17-18 лв. на час. Извънредният труд се таксува по 13 паунда. За 4-5 месеца работа на полето в Англия съвестен берач може да си осигури средства за живот до следващия селскостопански сезон.

"В България брането на ягоди се плаща по 15-18 лева на ден, затова всеки бяга в чужбина", обясни Кремена Борисова, която четвърта година бере плодове в островната държава. Тази година с нея ще работят и двете й дъщери студентки. "Трите можем за две лета да заделим пари за малък апартамент в Разград", пресмята майката. Кремена не се оплаква от сезонния характер на работата си. Казва, че когато се върне наесен у нас, се хваща да работи като продавачка и така не посяга на заделеното в чужбина. "Ще бера ягоди в Англия, докато мога, така изкарвам пари за образованието на децата си и мога да инвестирам и в жилища за тях", твърди предприемчивата берачка.

Общо над 600 българи са заминали от началото на годината да работят в страни от ЕС с помощта на Агенцията по заетостта и бюрата по труда. От тях 262 берат ягоди в Испания, а около 300 - малини в Португалия. 

Освен в ЕС много нашенци се трудят и в Сърбия. Там например препитание намират част от безработните в Брегово, чийто брой е 700 души, разказв кметът на общината Милчо Лалов. В момента сърбите наемат хора за пръскане на лозята им, копаене на царевица и слънчоглед. Премина сезонът на цепенето на дърва, а през пролетта - и на разсаждането на градините. До късна есен възрастните собственици на ниви и градини имат нужда от добра работна ръка. Заплащането е ден за ден, а надницата е 20 евро на човек.

В селата на съседната община Неготин има и друга работа за нашенци, допълни кметът. Има много луксозни имоти, чийто собственици работят на Запад. Те наемат българи, които да ги пазят и поддържат. Те косят дворовете, поливат насажденията, следят за целостта на оградите и самите постройки. Заплащането е 300-400 евро на месец. Но не всеки може да се сдобие с такава работа. Собствениците на луксозните къщи държат вложенията им да са в сигурни ръце и затова имат високи изисквания. Наетите трябва да са честни, грамотни, млади, здрави и да поддържат имотите като свои.

Няколко жени от Брегово работят в заведенията на съседния град Неготин. Никой от работещите там не си наема квартира. Сутрин преминава границата с автомобил или велосипед и вечер се връща. Разстоянието от Брегово до Неготин е 7 км, а до селата преди Неготин - 2-3 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Храната им е евтина ,но пък за сметка на това скапана,ужасен климът,пренаселено,фантастични наеми,еднообразно и скучно ежедневие.
61
1
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Заплати и пенсии не трябва да скачат в България,защото виждате ли световна криза,420лв минимална заплата е предостатъчна за вас.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да купиш апартамент тук е самоубийство. Господ да те пази като тавана протече или канализацията изригне. А панелките, макар и надутите цени да намекват друго, хич не са първа младост...
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остава да разбера колко български гурбетчии се трудят в Русия, защото в Англия стана ясно как са нещата. Мен ме интересува да си купя гарсониерка в Мездра.
58
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащат много на този, който има желанието да се развива или умението да върши нещо добре! Тези, дето си идват с българския мързел тук и си мислят, че като пристигнат, ще започнат да ги замерят с пачки, без да правят нищо, много бързо разбират, че дълбоко грешат. Точно такива индивиди се връщат обратно в България, хленчейки как в чужбина било зле, пък в България било прекрасно.
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направя кратко обобщение на коментарите за Англия.Четейки разбирам,че там плащат много,а всичко е евтино.Значи не могат да си изхарчат парите и си купуват по 2-3 апартамента,вили и ходят на екзотични почивки,а тея дето са емигранти им артисват пари освен за имотите в ГБ и за имотче в БГ.Ентусиазирах се да бера аспержи там.
56
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сравнявайте Англия - монархия ! Държава с имперски интереси открай време. Това е целта на правителството...да ходят хората там и да си влагат парите тук. БЪЛГАРИЯ СЕ КРЕПИ НА ТЕЗИ ТОЧНО НА ТЕЗИ РОБИ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА МАНИПУЛИРА И МАЧКА НАРОДА ! ЗАЩО ЛИ ? ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ НА СА ОБЕДИНЕНИ, А ВСЕКИ СИ ГЛЕДА ЧИНИЯТА И НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ОБЩИЯ ПЕЙЗАЖ ! А ПЕЗАЙЗАЖА ГО ВИЖДАТЕ !
55
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как държава под управлението на продажници на националните интереси да е износител и да расте БВП. Растат единствено техните швейзарски сметки. Когато се появи премиер, който да стопли бизнес отношенията с Русия, българите ще за живеят много по-добре.
54
3
 
23
 
! Отговори
Един нещастник в БГ преди 7 години
А в Разград и "малкото апартаментче' никак не е евтино, защото всички от голямата екскурзия също купуват имоти в България. Като им е толкова хубво в Турция, защо висят в Българияи си харчат пенсиите тук?
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купуват тук, за да могат поне за няколко седмици да се почустват хора, и да не ги ядат тамошните дървеници и ***. :)
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mnogo qsno che shte bqgat horata v evropa da rabotq..bg fermer dava ludi pari za modernizaciq a na rabotnika 400lv.. i po 200 000za kombaini i koli..pylen smqx i subsidii vzimat i pak produkciqta im e po skypa ot zapadnata a tam horata pone vzimat pari v otrasyla...(izvinqvam se za latinicata)
51
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40Да бе с 500 лв. цъфтиш и вързваш! Като си платиш сметките и храната сигурно за цигари нямаш, да не говорим за нещо друго. Тръгнал си да приказваш все едно другите не живеят в България.
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да вдигнат заплатите да не ходят хората в чужбина, а да си работят тук.
49
6
 
71
 
! Отговори
Оферта си е преди 7 години
И аз така заминах като берач на ягоди ...после броколи....после в автосервиз....и от 2001 до сега смених няколко работни места...докато успях да си направя собствено автосервиз-че. Не мисля да се връщам изобщо в Бг. Тук в Англия като те видят че имаш желание да развиваш нещо и държавата ти помага ....в Бг е точно обратното смачкват !!!
48
4
 
31
 
! Отговори
До Бобчо преди 7 години
Бобе,вероятно работиш сезонна работа-идваш за 3-4 месеца в некое UK село и се прибираш.Аз живея тук целогодишно с цялото семейство и мога да те уверя,че разходите в БГ за цялото семейство са в пъти по-големиКато работиш на постоянна работа ти е все тая дали свинското е 2паунда.Намери в БГ свинско в магазина за 2лв,пица 1лв/бр,кашкавал 4лв/кг и т.н.За работещ в UK храната за цялото семейство е 10-15% от семейния бюджет,ток/вода/газ/интернет/гсм/транспорт са 15-20%,ипотека 60% и остава за почивк
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3ти, за какъв срам говориш, като той ходи по хората? Защо трябва да се срамуват пред европейските си колеги, а не пред нас? За тези дето говорят в какви условия са. Нали си на сезона работа, какво ти пука каква е квартирата? Там си за няколко месеца, а не до живот. Отишъл си да изкараш пари, не да се шириш в шикозен апартамент. Може да е ти се сцепи кръста от работа, но знаеш, че ще вземеш повече отколкото тук за същата работа.
46
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
герберастката и.мет те са виновни за погрома на б.лгаристан наи скоро време трябва да бъдат изметени както и останалите крадливи партиики
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
49ако направят нещо молотовката им влиза отзад запалена или не
44
2
 
39
 
! Отговори
ээээ преди 7 години
Ами да плащат, да плащат! Те не разбраха ли вече, че работният пазар се отвори. Като не могат да плащат, да си ги берат сами! Егати, роби ли искат да им работят, а?!
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак го казвам б.лгаристан загива и изчезва ама управническата *** не прави нищо зада задържи хората тук