Гонките - забранени, гонкаджиите - без книжка

Депутатите вдигнаха двойно и глобите за висока скорост
Обновена: 22 юни 2016 22:47 | 22 юни 2016 22:36,
22
Гонките - забранени, гонкаджиите - без книжка
Снимка: архив Булфото

Депутатите от транспортната комисия в парламента забраниха гонките. Те промениха закона за движение по пътищата като записаха ограничения за използване на пътищата за обществено ползване не по предназначение. Така те  на практика забраниха провеждането на нерегламентираните състезания.

Определени са и санкции - глоба и отнемане на свидетелството за управление за определен срок: "Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение - без книжка за 3 години и глоба 5000 лв.".

За да влязат в сила тези текстове обаче трябва да минат през поне още три гласувания - две в пленарна зала и още едно в комисия.

Депутатите от транспортната комисия гласуваха и глобите за движение с превишена скорост да скочат двойно. Те се отнасят както за движението в населените места, така и извън тях. Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече глобата ще бъде 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.

Новите мерки включват още глоба от 50 лева за шофьор, който превозва пътници без колан или каска, напомня "Дарик".

Депутатите приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвта на водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. Когато промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще бъде 1000 лева, а периодът без книжка - 12 месеца. За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през пленарна зала.

"В момента имаме санкция над 0,5 до 1,2 промила. И санкцията варира от 6 месеца до 1 година, с глоба от 500 до 1000 лв. Сега ги разделяме на две категории - от 0,5 до 0,8 промила се предвижда лишаване от книжка за 6 месеца и глоба от 500 лв. Над 0,8 до 1,2 промила включително - лишаване за 12 месеца и глоба 1000 лв. твърдо", разясни промените шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Твърдите глоби ще сложат край на парадоксите, при които за малко количество алкохол в кръвта се налагат високи глоби и обратното.

Законът за движение по пътищата вече ще санкционира и движението в насрещното на магистрали и скоростни пътища, каза депутатът Иван Вълков.
"Този, който наруши разпоредбите и кара в насрещното, ще бъде наказван с 3 месеца лишаване от правоспособност и 1000 лв. глоба. При повторно нарушение, ще бъде наказан с 6 месеца лишаване от правоспособност и 4000 лв. глоба".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Бозо преди 7 години
И как точно се дефинира това летящо в облаците понятие гонка? Дал малко повече газ на светофара = шумахер?
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гонките ще спрат, ако започнат едновременни ремонти на всички пътища в страната.Стига сте глобявали водачите на мотори и коли, а запретнете ръкави за основен ремонт на ВСИЧКИ ПЪТИЩА.Така се стигало до Рим.Един цезар (трябва задължително да е пенсионер) и останалите легионери.
13
0
 
3
 
! Отговори
Проблемът е КАТ преди 7 години
Поредните безмислени промени.И досега наказанията си бяха прекалено високи, но в България няма кой да ги прилага и в това е проблема. КАТ спи и не работи. В момента КАТ санкционира примерно 1 на 100000 нарушения, т.е. нищо не прави. Затова има много нарушения, а не защото наказанията записани от депутатите в закона са ниски, както масово ни манипулират.
12
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Странно вдигат глобите, а кой ще ги налага? И ако все пак се стигне до глоба или наказание, дали ще издържи обжалването в съда? Не мога да приема че намалят глобата, наказанието за употреба на алкохол никаква логика няма в това. Или всички тези промени са за да се симулира работа?!
11
1
 
0
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Българинът пази завета на Ботев - силно да люби и мрази - и резултата е че силно обича ДА мрази , мрази съседа ,роднини , и дори себе си.
10
1
 
2
 
! Отговори
Войвода преди 7 години
Първо оправете инфраструктура,маркировка,знаци и тогава мъдрете глобите!
9
2
 
2
 
! Отговори
Ставри 27 преди 7 години
99% от джигите са алфа *** и за тях трабва да се приложи друг вид наказание, а именно: еднодневна ексКУРзия в някой затвор с загорели като каубойски *** роми. Преживяното там се филмира и изпраща на близките до девето коляно. В централните новини на БНТ се чете името на храбреца и линк с видео материалите. на бас, че след това джигитът ще се посира при звук на двигател или мирис на бензин.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо за паркирането върху тротоарите? Щото точно това е подходът, а ако бъде приложен, скоро ще има и паркоместа за всички. Важното е по някакъв начин да се намали броят шофьори наполовина, минимум. Смърделите ньедни.
7
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Абе каква е тая държава за алкохол в кръвта да си свободен и просто да ти зимат книжката за максимум 12 месеца?!тцтц....За над 0.5 промила 6 месеца в затвора и 5000 лева глоба ...когато излезнеш от топлото плащаш глобата и си взимаш книжката!над 1 промил 18 месеца затвор и глоба 10000 лева...когато ги излежиш и си платиш тогава да си я земеш книжката! АМА тогава #кой няма да е на далавера?! ДЪРЖАВАТА....щото им е много по-лесно да сложат ниски глоби и да си ги събират а хората да се избиват..
6
0
 
2
 
! Отговори
такси СВ преди 7 години
Абе вие съвсем изтрещяхте! По наредбата за такситата превоза на пътници се извършва без колан с цел препазване от нападение
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да приемат за доказателство и запис от видеорегистратор и гледай какво става. На наглите тарикати ще им се стъжни животеца.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер.Сега трябва да направят така ,че тия които убиват хора докато карат заради превишена скорост и бабаитлък да получават по 20 години затвор без право на обжалване или намаляване на присъдата и безумията по пътя рязко ще намалеят.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези ги слушам от има-няма 10 години и .............. НИЩО.Баце е по приказките ама за работа не го търсете.След 10-15 години пак това ще са новините.Ще строим Белене-Няма да строим.Ще арестуваме гонкаджиите-Не, няма да ги арестуваме.Харесваме Русия, НЕ харесваме Русия.Ще ставам Президент, НЕ няма да ставам президент.И така до беззкрай.............ама бълга*рака нали главанак и *** доматите с коловете....
2
7
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 години
В българските условия трябва да се суспендира колата и престоя и на паркинга за престой да се плаща, иначе е кьор фишек, ама то това май си е и целта - уж правим нещо, ама нищо.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Депутатите вдигнаха двойно и глобите за висока скорост"Депутатите също така са последните, които биха карали с ниска скорост.