Кметски дар за пенсионери: Патриотичен бастун

Подаръкът ще зарадва жителите на село Забърдо за Еньовден
22 юни 2016 15:22, Красимир Ангелов
5
Кметски дар за пенсионери: Патриотичен бастун
Снимка: Булфото

Дядовците от чепеларското село Забърдо ще получат специални "патриотични" бастуни с изобразени флаговете на България и на ЕС, съобщи кметът на селото Валентин Черпоков.

Той ще подари 100 такива бастуна на възрастни хора на Еньовден, за да могат по-лесно те да стигнат до поляните с билки.

За бабите от селото пък е отредена друга мисия - ще пътуват до Брюксел заедно с кмета, за да убедят институциите да признаят Забърдо за "Европейско село".

Бастуните всъщност не са единственото патриотично нещо в село. Там могат да се похвалят с са "Патриотичния фонтан" в центъра. Той е осветен в цветовете на националното знаме, а озвучаването е с български патриотични песни.

Кметът Черпоков ще направи постъпки в Брюксел Забърдо да получи сертификат за "Европейско село". "Ние сме били европейци още през 17 в., когато именно тук е създаден прототипът на Виенското колело", смята Черпоков.

Според него родопското село е наистина европейско с въведеният ред и множеството социални придобивки за населението. Кметството издава табели за образцов дом за къщите, които покрият изискванията за чистота, ред и опазване на околната среда.

Забърдо е притегателно място за български и европейски туристи с множеството забележителности - скалния феномен Чудните мостове, възстановения макет на Забърдовско колело, изградената юрта по прабългарски образец, пеещият фонтан и др. Централният площад в селото е наречен "Европейски съюз" преди още България да стане част от ЕС.

Кметът ще заведе в Брюксел състава, популярен като "Забърдовските евро баби", за да допълнят аргументите с родопски песни и танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
през 17 в., когато именно тук е създаден прототипът на Виенското колело",............е,те сега македонците ви подгониха! не е ли там създадено всичко първо?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я вземете бастуна и сто тояги на голо на кмета,да запомни кога се е подигравал с вас.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКА, ТАКА! ПОСЛЕ С ТЕХНИЯ *** ПО ТЕХНИТЕ ГЛАВИ.