Жулиан Начев и Виктор Бузев представиха визиите си за Варна

Двамата достигнаха до финала в конкурса за главен архитект на града
0
Жулиан Начев и Виктор Бузев представиха визиите си за Варна
Виктор Бузев (вдясно), Жулиан Начев и Нора Момчева. Снимка: Черно море

Настоящият временно изпълняващ длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев и основният му конкурент за поста Жулиан Начев са допуснати да продължат до последния етап от конкурса за заемане на поста.

Кандидатурите им бяха представени публично, като на присъстващите беше дадена възможност да задават въпроси към двамата в зала “Пленарна” на общината. Особено активни в препитването бяха граждани, взели участие в протестите, провалили 2 големи инфраструктурни проекта на Варна, съобщи Агенция "Черно море".

Жулиан Начев с мултимедийна презентация изложи концепцията си за “Трите К” на Варна – креативна, културна и красива. Концепцията му включва работа по реорганизация на цялата инфраструктура, основана на принципите на най-авангардните подходи в урбанистиката - културно планиране, устойчивост и прилагане на съвременни методи за градско брандиране с унифициран и изчистен стил. Кандидатът изтъкна, че не преписвал от “Стратегическата рамка на държавната политика за постигане на балансирано и устойчиво развитие на районите на страната и за преодоляване на вътрешнорегионалните и междурегионалните различия/неравенства в контекста на общоевропейската политика за сближаване и постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж”. Жулиан Начев говори за осигуряването на 3 стълба на устойчивостта. Той иска да бъде създадена здравословна среда за гражданите. Екологията според него е зеленият стълб, а просперитетът се определя от икономиката и инвестициите.

Начев смята, че обществените обсъждания не са направени по най-добрия начин, а администрацията има сериозна нужда от реформи: „Градът ни има нужда да съхрани както зеленото си богатство, така и уникалните сгради. Всичко това ще стане със спазване на законите и параметрите на приетия наскоро ОУП на Варна“.

Вр. и. д. главен архитект Виктор Бузев подходи чрез директен диалог с присъстващите, активни граждани. Според него за тази длъжност няма работно време от 8,30 до 17,30 ч. Главният архитект на третия по големина град (с амбиция скоро да стане втори) в страната трябва да може да защити всяка позиция с цел вземането на правилното, рационално и балансирано решение. Бузев смята, че липсата на диалог с гражданите поражда напрежение и се губят финансови средства. В момента всички институции в града си съдействат и главният архитект трябва да се възползва по максимално добър начин, за да реализира проектите за развитие на града.

Виктор Бузев засегна и съдбата на Морската градина, която е обект на много полемики. Според него предстои да се подготвят сценарии, които да бъдат предложени на гражданското общество. Вариантите са 3, като 2 от тях са трудно изпълними и много скъпи, най-малкото заради членството на България в ЕС. Национализацията и създаването на общински парк е един от тях, но гражданите трябва сами да решат дали 30 – 40 г. да се плаща за тази територия. Компромисът между частната собственост и обществеността е вариант №2. И третият вариант – запазване на съществуващото положение, като всеки собственик сам се грижи за имота. Виктор Бузев предложи да бъде обсъдена възможността за градски референдум или анкета, като директен вариант за демокрация в морската столица. „Такъв случай имаше преди 32 г., когато варненци решиха да се самообложат, но да се създаде тролейбусният транспорт“, каза той.

Шефът на комисията Нора Момчева, секретар на община Варна, ще обяви победителят в конкурса.

Автор: Борис Проданов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари