Чиновник втрещи, иска по 400 лв. на квадрат в ромска махала

Къщите в старозагорската махала "Зайчева поляна" са незаконни, но...
15
Чиновник втрещи, иска по 400 лв. на квадрат в ромска махала
Снимка: Булфото, архив

По 400 лева за квадратен метър земя в ромската махала "Зайчева поляна" искал чиновник от общината в Стара Загора.

Там няма нито една законна постройка, но пък някои от жителите на квартала са ги строили по 20 години.

"Като отидох в общината, там един доверен човек бил, царят на циганите бил, лично аз съм го чувала в общината да казва: "Аз съм царят на циганите", много високомерен човек, като му казах, че искам мястото да си го купим, ми предложи по 400 лева на кв. м. Може да сме роми, но не сме чак толкова неграмотни", оплака се жена от махалата пред БНР.

Тя разказа, че мъжът й работил, заделяли по някой лев и в продължение на 20 години си строили къщата на три етажа.

"Още не е довършена, аз искам от общината да каже, че ще събаря, ако ще събаря, да ни даде няколко месеца и ние да си я съборим, хора сме няма да останем под звездите, но да си вземем нещата", каза тя.

Още през 1995 г. жената е ходила в общината, за да поиска да узакони къщата си, но са й казали да намери собственика на парцела и да го купи от него, което не е успяла да направи.

Тогава обаче са й обещали, че до пет години пред къщата ще има път и заради това са я накарали да строи на 3 м от трасето, а улица и до сега там няма. 

"Като се казваше, че в "Зайчева поляна" се сторят къщи, защо не са идвали да видят тук, къде е била 20 години общината, аз имам регистрация в "Зайчева поляна", ток плащам на енергото", каза още ромката. 

Миналата година със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров бяха съборени 60 незаконни постройки на роми в парк "Борова гора". Това лято намеренията на общината са да бъдат премахнати още толкова в местността "Зайчева поляна".

Кметът обаче увери, че бутането на незаконните постройки ще започне, след като има достатъчен брой терени, които да предложи на ромите за закупуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, че нещо, ама когато човек почне да строи, не трябва ли преди това да има документ, че е собственик на земята, да има разрешително за строеж и още куп други документи? Иначе и аз утре ще си построя бунгало в Борисовата градина и после ще искам да ми го узаконят.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи " да озакони къща" ? Преди да се започне строеж не се ли изкарва разрешение за строеж ? Да озакониш нещо незаконно, означава да озакониш беззаконието. По тази логика всеки може да прави каквото си поиска и да наглася законите по свой кеф. Там където се озаконява беззаконието означава че закон няма.
9
2
 
27
 
! Отговори
нпоЗащитаНаЖивотните преди 7 години
Щом е Зайчева поляна, значи мястото е предназначено за развъждане на зайци.Какво търсят шведите там?
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които са се заселили в местността Зайчева поляна са пришълци от Н.Загора,Чирпан,Градешки колибари и друга ***,която е недолюбвана в родните си места! Иначе с местните старозагорски ромове,проблеми няма.па-голяма част от тях са трудолюбиви и не са лоши! но останалата гад е живи да ги запали човек!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето го и доказателството, че от ГЕРБ са прикрити комунисти! Опитва се да ни излъже с името си, като си смени името и презимето! Само прикриване на истинската им същност!
6
2
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Слагайте тротил и ако излязат - излязат...Да си платят наема за 20 години назад преди това...
5
1
 
58
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Абе каква в тая пародия на държава ? Сега отивам пред Президентството да си строя барака , на нормален работещ българин ще му позволят ли ????
4
1
 
20
 
! Отговори
край преди 7 години
Не са му го объркали - обърнали са му го.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е тоя кмет Живко Тодоров, бе? На тоя са му объркали името и презимето.
2
7
 
44
 
! Отговори
ha преди 7 години
Е как ще е права бе тръпчо? Да се строи на чужд имот и после да бъдеш изнудван от чиновник за измама. Обясни по кои параграфи тя е права?
1
50
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая жената е права.