Кило диня: 50 ст. на борсата – 80 ст. на пазара

Спекулира се с цената? Отговорите търсят от Bulgaria ON AIR
11 юли 2016 09:00,
16
Кило диня: 50 ст. на борсата – 80 ст. на пазара
Снимка: архив, Булфото

На пазара в столичния квартал "Младост 1" цената за килограм диня е 0,80 стотинки. Каква обаче е разликата от тържищата? В последните дни се появи информация, че тази цена е четворна.

"Абсолютна дезинформация", категоричен е Владимир Иванов, председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

"Цената в момента е между 45 и 55 стотинки, като една средна цена излиза от 49 стотинки за динята. В момента тръгва българска диня, която е традиционно по-скъпа", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Средната цена е от около 50 ст. и в момента цена на дребно е от 80 ст. - съвсем нормална ценова разлика за диня", посочи още Иванов.

По думите му за последните пет години има един много стабилен пазар. Разликата е по-малко от процент в сравнение с миналата година.

"Разликата в цените, особено с големите магазини, се получава от това, че търговците на дребно зареждаме по-хубава стока, която е и по-скъпа. Съответно надценката отива малко по-висока", коментира търговец.

"Ако клиентът желае винаги може да отиде във верига и да си купи стока на доста по-ниска цена, но за качество нищо не мога да кажа", посочи той.

Търговецът твърди, че по-голямата част от дините, като внос са от Гърция, и с тяхната цена се определя и българската цена.

"Предполагам, че вече пробиват българските дини. Те са ранни и наистина ще бъдат на по-висока цена", кава търговецът.

Според Владимир Иванов не би следвало да има някакви особени вариации в цените, а ако ги има - те ще са надолу в цената.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Джона преди 7 години
До Бочевски, Някой ще се намери да ревне че и 4 ст. са много
11
5
 
2
 
! Отговори
Бочевски преди 7 години
Ами ето пазарна ниша за недоволните от цената. Засейте дини и ги продавайте по 4 ст килото и то само на дребно - ще изтепате конкуренцията вервайте ми.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по добре 80ст от дребният търговец но хубави, отколкото по 50ст на промоция от хипермаркетите където слънце не са видели... не знам на какво зреят и от къде ги носят, но са отварат.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато бях дете, цената им падаше до 0.04 лв., а гръцките и турските сигурно са по-евтини, както винаги. то и портокалите през март бяха 0,30 евро по пътя за Патра - такива от дървото, не като обработваните с химикали *** у нас. у събопа на пазара ще има нов внос дини от борсата в Солун /у петък я чистат/
8
2
 
4
 
! Отговори
Gonzo преди 7 години
Да се изкажа по върпоса с дините, щото приличат на футболни топки и така влизат в моята екпертиза. Значи няма лошо да се продавта и по 1.80 килото ама продавачите да издават касови бележки както е по закон.
7
3
 
9
 
! Отговори
Духаст селинджъри преди 7 години
От години повече от 1-2 за година не купувам. 0.80/кг като хвърлиш корите ( 50% от теглото ) цената скача на 1.5-1.8лв и на тази цена имаш много плодове по пазара. Беше преди 10-тина години като ги купувахме по 5-15 ст/кг и ядохме дини по три пъти на ден.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В "Х.Димитър" сапо1 лв/кг.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"кило"?
4
3
 
8
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Този картел е от много години. При прекупвачите надценката може да удари и 500%
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 2-3 години дините падаха до 20 стотинки за килограм. Да си ги ядат за 80 стотинки...
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дините ли са проблема на ,,България във въздуха"?!?!
1
5
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Естествено, не може да се продава на 50. Продавача поема риск от съхранение, разваляне, такси, кражба за своя сметка.