Багери рият из "Столипиново". Роми кретат и кълнат

"Гроб ще си направя с децата, като трябва ще умират"
Обновена: 13 юли 2016 16:27 | 13 юли 2016 15:30,
103

Снимка: Dnes.bg

Мащабна акция за събарянето на незаконни къщи в "Столипиново" започна тази сутрин. Акцията предизвика напрежение в пловдивския квартал. Ромите се опитаха да спрат багерите, но полицията им попречи. Освен жилищни постройки, със заповед на РДНСК се събарят и незаконни гаражи и павилиони.

"Искаме да изкупуваме мястото, но никой не ни обръща внимание. Имаме и бременна жена и две деца", оплака се пред Dnes.bg Ахмед, който живее в една от съборените постройки.

Още по темата

Десетки полицаи охраняваха влизането на багерите в "Столипиново". Опити за разчистване на терена от 70 декара се правят през последните 8 години, но без успех заради административни пречки. Собствениците на терена искали от ромите наем, те обаче не искали да плащат. Така се стигна до събаряне на незаконните къщи.

"Няма да правя ново, гроб ще си направя с децата, като трябва ще умират, никакъв друг избор нямам", ревяща каза ромка от гетото.

Обитателите на имотите твърдяха, че не са били уведомени за акцията, но предварително бяха свалили дограмата и изнесли мебелите от къщите си.

"А когато има изборите какво правим – дават кюфтета и бири, да се настанят в съвета", оплака се гласоподавател от махалата.

От Община Пловдив се ангажираха да осигурят общински жилища на хората, които отговарят на критериите.

"Техниката е наета от РДНСК, имаме възлагателно писмо от тях, ако има имущество, което не е изнесено, ще бъде описано от нашите експерти", заяви кметът на район "Източен" Николай Чунчуков.

Предстои събарянето на още незаконни къщи, магазини и гаражи на територията на най-голямата ромска махала у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Намерете и прочетете как генерал Чочоолу им разказал играта преди години
37
3
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Решението е общините да заделят 50 декара земя ,да я разграфят , да асфалтират улици и да продадат парцелчета на желаещите ---- да им се осигурят някакви ПОСТОЯННИ решения , а не да ги подхвърлят от тук -там , защото като съборят 10 къщи в махалата не се променя НИЩО.
36
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
Давам на България Къщата си срещу Апартамент около НДК .
35
2
 
6
 
! Отговори
Реклама на ГЕРБ преди 7 години
Всеки един град и село из цяла България си има незаконни ромски бараки , тва излежда на Реклама на ГЕРБ вероятно за Изборите
34
15
 
12
 
! Отговори
край преди 7 години
До къщата на дядо и на село имаше къща в която живееха роми-ковачи. Имаха 2 дъщери и син. Сина и до сега живее там. От къщата ни през годините не изчезна и една игла. Къщата и да сега не може да се заключва. За проблемите с ромите сме виновни ние българите - не успяваме да подредим държава.
33
9
 
28
 
! Отговори
край преди 7 години
Ромите няма да изчезнат защото искате. Ще стават повече. Изхода е само един образование, работа, възможност за дом и достоен живот и жестоко и ефективно законодателство против ромската престъпност.
32
5
 
18
 
! Отговори
Адолф преди 7 години
Димят, димят комините на БухенвалдМан.га.лската по.мия се изпарява.Газов спа компекс Бухенвалд очаква своите клиенти.Нашето мото е : Яко дим , през дългия комин" :)
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жени свестни ромки нема има но са едва 1 процент имаше там един два образа които сутринта ми направиха впечатление добре каза оня защо СЕГА а не ПРЕДИ 45 години ? а де /
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До крайДе да бяха такива всички роми или поне 90% от тях, щяха да ни бъдат любими и уважавани сънародници.
29
0
 
1
 
! Отговори
пак от същия преди 7 години
Като не можете да пишете нещо интересно ,поне не създавайте интриги.....
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,що се излагате с този ,,ГУРБТЕДЧИЯ,,,..То бива бива провокаци......А спрете бе.....
27
14
 
14
 
! Отговори
край преди 7 години
Фирма Октопод от Троян има 2 400 хил. декара земя. Сее пшеница взема субсидия и изнася. При Стамболииски в България е дин човек е можел да има до 300 декара земя./500 за Добруджа.Ромите трябва да получат поминак и да имат шанс да станат нормални граждани на България. И в момента физическата работа се върши от тях. Ромите пасат овци и крави, роми ги доят, роми ги колят. Ромите берат розите, черешите. Всичко което се работи с ръце се прави от тях. ромите работят асфалт, паваж и пр.
26
1
 
33
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Защо по селата? Вземи си при теб. Или най- лесно са са салеч от нас, ама да даваме акъл. Който иска земя, да си я купи- откъде накъде на някого ще дават земя ей така само щото бил синьозелен ?
25
35
 
8
 
! Отговори
край преди 7 години
Нищо не се постига с простото събаряне и изселване на друго място. Необходимо е оземляване и опростена процедура за строителство на къщи по селата. Ромите са работна ръка. да се грижим за нея.
24
2
 
44
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Че те са непрекъснато бременни!
23
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че приключи Сороското десетилетие на ромското включване, когато не беше позволено на никой "гък" да им каже... Сега започна малко по малко да се осъзнава държавата какво си докара на главата, дано не е късно, иначе с България е свършено.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
male to Archimet mnoo iak be mainadnes.bg napisa: Ахмед, който живее в една от съборените постройки
21
0
 
37
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Е поне по една тема да има единодушие между хората във форума, без да се делят на ватняци и кравари.
20
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки ден трябва да започва така@
19
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!