Давиш ли се – викай, дави ли се друг – търси помощ

Спасители настояват плажна полиция да ги пази от плажуващите
18 юли 2016 19:22,
12
Давиш ли се – викай, дави ли се друг – търси помощ
Снимка: архив Булфото

Силният вятър от последните дни отново направи морето опасно. Спасителите предупреждават, че при бурно море къпането е изключително опасно заради много дънни ями и мъртви течения.

Те съветват: "Давиш ли се, викай силно. Видиш ли давещ се – бързо търси помощ. Ако си добър плувец – помогни, но пази и себе си".

"Долу релефът на дъното е много неясен, навсякъде има ями, цели реки и мъртво вълнение", обяснява спасителят Георги Есов.

Предупрежденията идват на фона на все повечето жертви този сезон. Удавени вече има по цялото крайбрежие – на юг рускиня се удави край Слънчев бряг. На север – 11-годишно момиче бе погълнато от дънна яма, а 29-годишен мъж издъхна сред силните вълни. Други двама били спасени на косъм от смъртта.

"Където е пяната, там има и течение. Където е накъдрена водата, там се образува като река и дърпа навътре. Хората при такова положение трябва да излизат настрани на течението към най-плитко място, за да могат да излязат", обяснява друг спасител пред Нова тв.

Той и колегите му припомнят, че нямат право да вадят никого насила. "Навсякъде има табели, поставени зад постовете, където е оказано, че на червен флаг е абсолютно забранено влизането в морето, къпането или плуването", обясни Георги Есов.

Той разказа, че миналата година двама спасители били буквално малтретирани от плажуващи, защото не им разрешавали да се къпят.

"Вчера за кратко дойдоха двама полицаи, след което в продължение на час-два всичко беше мирно и тихо", разказва още Георги Есов. Затова спасителите искат плажна полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да им се дадат полицейски правомощия и звания също така да се направи и плажен арест.
7
1
 
5
 
! Отговори
от предния преди 7 години
5 удавени на ОХРАНЯЕМИ плажове.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засега имаме 5 удавени на неохраняеми плажове срещу 0 на неохраняеми. Обикновено крайният резултат е около 25:1.Толкова за ползата от свиркаджиите.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шест пъти съм виждал давещи се и всеки път хората вадеха давещия се на пясъка и чак тогава се появяваше някакъв спасител. По-добре бе тях.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам сега как е, ама до неотдавна спасителите се изживяваха като мутри, демек кофти парчета. Дано вече да са се пооправили.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mutrqgata baceНа спасителите по нашето черноморие не им се работи, а и не им се плаща като на спасители.Плажовете ни са организирани като "да ни изръсят максимално", а ние да се изкефим минимално.Който иска да и може плува трябва да може да има достъп! Не може на плажа да се продава алкохол на корем, а мен да ме вадят от водата заедно със старците и децата...
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро бях за кратко на море на Созопол и там при червен флаг всеки си се къпеше в морето... спасителите постоянно ходеха правеха им забележки надуваха свирката да не се влиза, ама тея не та не... влизат си и това е, та така сме ние българите... правилата НЕ са за нас... КОТ СИ ИСКАМЕ ТВА ЧЕ СИ ПРАЕМЕ, щото е демокрация!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазите се братя и сестри, и си помагайте!